Advertorial

5 απλοί κανόνες για να διαλέξεις το τέλειο δώρο για όλους

Οι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις χαρά, με βάση την επιστήμη!

woman_guest.jpg
Έφη Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστουγεννιάτικα δώρα και αγορές
© Unsplash

Οι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις χαρά, με βάση την επιστήμη.

Καθώς βρισκόμαστε στην “καρδιά” της εορταστικής περιόδου, ένας “γλυκός” πονοκέφαλος είναι η επιλογή του ιδανικού δώρου για κάθε αγαπημένο πρόσωπο. Όπως επιβεβαιώνεται, πάντως, και από σχετικές μελέτες, όπως αυτή του “Journal of Personality and Social Psychology”, το να ξοδεύεις χρήματα για άλλους σε κάνει περισσότερο ευτυχισμένο από το να ξοδεύεις για τον εαυτό σου, έτσι καλό είναι να βρεις τον τρόπο να απολαμβάνεις μόνο τα θετικά της προσφοράς και όχι ενδεχόμενο άγχος που μπορεί να σου φέρει η επιλογή του ιδανικού δώρου για κάθε έναν από τους αγαπημένους σου. Πώς θα πάρεις, λοιπόν, χωρίς να προβληματιστείς, τη σωστή απόφαση και με ποιον τρόπο θα βρεις το κατάλληλο δώρο για τον καθένα; Παραθέτουμε 5 βασικούς κανόνες που θα κάνουν πιο εύκολη την επιλογή σου.

1. Επίλεξε δώρα εμπειρίας και όχι μόνο αντικείμενα

Δεν είναι απαραίτητο το δώρο που θα κάνεις σε κάποιον να είναι κάποιο αντικείμενο: ρούχο, αξεσουάρ, παιχνίδι ή κάτι για το σπίτι. Τα δώρα εμπειρίας, πολλές φορές, κερδίζουν τις εντυπώσεις ακόμη περισσότερο. Ένα τέτοιο δώρο μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα εισιτήριο για κάποια θεατρική παράσταση ή κινηματογραφική προβολή, για κάποιο θεματικό πάρκο ή και αθλητικό αγώνα. Μπορεί να είναι, επίσης, τα εισιτήρια για κάποιο ταξίδι ή ακόμη και προπληρωμένη κάρτα για μία συνεδρία μασάζ. Ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε αγαπημένου σου προσώπου, μπορείς να κάνεις την επιλογή σου. Και, γιατί όχι, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να αποτελέσεις τον συνοδό του στο δώρο που έχεις να του προσφέρεις, κάτι που μπορεί να καταστήσει τη συνολική εμπειρία ακόμη πιο έντονη.

2. Σκέψου χρηστικά

Ένα πετυχημένο δώρο δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα εντυπωσιάσει τον παραλήπτη του με την πρώτη ματιά. Ίσως, τελικά, καλύτερη επιλογή να αποτελεί κάτι που έχει χρηστικότητα και μπορεί να αντέξει στον χρόνο και να αξιοποιηθεί για καιρό. Τι θα έλεγες, για παράδειγμα, για κάποιο σακίδιο για εκδρομές, το οποίο αποτελεί μία πολύ πρακτική επιλογή για κάποιον που του αρέσουν τα ταξίδια και οι αποδράσεις, ένα βιβλίο μαγειρικής με πρωτότυπες συνταγές για κάποιον που θέλει να πειραματίζεται στην κουζίνα ή μία καφετιέρα για τον φίλο σου που έχει δώσει μία περιουσία στα delivery.

3. Άκου τις επιθυμίες των αγαπημένων σου προσώπων

Αν αισθανθείς πελαγωμένος, δεν είναι κακή ιδέα να πάρεις την άποψη των αγαπημένων σου για κάτι που μπορεί να χρειάζονται. Σύμφωνα και πάλι με μελέτη του Journal of Experimental Social Psychology, ένα άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτιμήσει ένα δώρο όταν πρόκειται για κάτι που, πραγματικά, ψάχνει. Δεν λέμε ότι δεν είναι ωραίο το συναίσθημα που προκαλεί κάποιο δώρο-έκπληξη τη στιγμή που ο παραλήπτης του ανοίγει τη συσκευασία, αλλά υπάρχει και η περίπτωση κάτι που μπορεί να χρειάζεται κάποιος - και ίσως σου ζητήσει - να είναι πιο χρήσιμο για εκείνον. Για σκέψου, λοιπόν, και αυτή την επιλογή.

4. Μην το παρακάνεις με τα δώρα

Το να κάνεις συχνά και πολλά δώρα σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο μπορεί να είναι κάτι που πιστεύεις ότι δείχνει αγάπη και ενδιαφέρον, όμως, τελικά, μπορεί να μην είναι και ό,τι καλύτερο. Άλλωστε, η αγάπη δεν είναι κάτι που βασίζεται στα υλικά αγαθά, αλλά σε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως το ειλικρινές ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η υπερβολή δεν κάνει καλό στη ζωή. Για κάποια αγαπημένα πρόσωπα, ένα κουτί μπισκότα που έφτιαξες εσύ ή κάτι απλά συμβολικό ίσως είναι η κατάλληλη χειρονομία, που δείχνει ότι τους σκέφτεσαι χωρίς να τους δίνεις πολλά ή ακριβά δώρα.

5. Και ακόμη: Μην ξοδέψεις απαραίτητα πολλά χρήματα

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup για το 2021, τα φετινά Χριστούγεννα κάθε Αμερικανός θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 837 δολάρια σε δώρα. Σου φαίνονται πολλά; Το σίγουρο είναι πως δεν είναι απαραίτητο κάθε καλό δώρο να είναι κάτι ακριβό. Το να ξοδέψεις πολλά χρήματα δεν είναι κάτι που, απαραίτητα, θα προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στον παραλήπτη του δώρου, καθώς, τελικά, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να βρεις κάτι που αγοράζεται με θετική διάθεση, καθώς και ενδιαφέρον για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου.

Φέτος τα Χριστούγεννα, ετοιμάσου για μια €πιστροφή-έκπληξη!

Έχοντας τις σκέψεις σου στις χριστουγεννιάτικες αγορές, πρέπει να γνωρίζεις ότι φέτος μπορείς να εκμεταλλευτείς μία ξεχωριστή προσφορά, η οποία θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη διάθεσή σου για ψώνια. Έτσι, μπορείς να κάνεις τις γιορτινές σου αγορές σε επιλεγμένους συνεργάτες του προγράμματος €πιστροφή, από 17/12 έως και 31/12, χρησιμοποιώντας κάρτες Eurobank που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να κερδίσεις 10% €πιστροφή με χρήση κάρτας αρκεί να έχεις ή να κατεβάσεις την εφαρμογή €πιστροφή app ή 20% €πιστροφή αν επιλέξεις να πληρώσεις με το ψηφιακό σου πορτοφόλι. Οι συνεργάτες που συμμετέχουν στην ενέργεια είναι οι Attica, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, COSMOTE, IKEA, Marks & Spencer, Intersport, Prenatal, Αννα Μαρία Μαζαράκη, The Athlete’s Foot, Τoys Center και artemeis.gr της ΕΛΕΠΑΠ. To 20% €πιστροφή ισχύει μόνο για αγορές που θα πραγματοποιηθούν στα φυσικά καταστήματα των συνεργατών με κάποιο από τα digital wallets που παρέχει η Τράπεζα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Eurobank συνεργάζεται με όλα τα δημοφιλή wallets (Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay και, βέβαια, τη δική της εφαρμογή, το Eurobank Wallet στο Eurobank mobile app).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ