Health & Fitness

Χωρίς καλό ύπνο ο εγκέφαλος αρχίζει να «τρώει» τον εαυτό του (video)

Νέα έρευνα συνδέει την έλλειψη ωρών ύπνου με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sleep_brain-1_wide-7c4e7539c4e0eb49d3f5ad843422ba2082d222a1.jpg

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται με αρκετές ώρες ύπνου, τότε κυριολεκτικά αρχίζει να «τρώει» τον εαυτό του.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο επαναλαμβανόμενος κακός ύπνος προκαλεί στον εγκέφαλο την εξαφάνιση μιας σημαντικής ποσότητας νευρώνων και συναπτικών συνδέσεων. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η ανάκτηση του ύπνου μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιστρέψει τη ζημιά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Marche Polytechnic University στην Ιταλία εξέτασε την ανταπόκριση του εγκεφάλου των θηλαστικών σε κακές συνήθειες ύπνου και εντόπισε μια ομοιότητα στα ποντίκια που είχαν ξεκουραστεί και στα άυπνα ποντίκια.

Όπως και τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματός μας έτσι και οι νευρώνες στον εγκέφαλο ανανεώνονται συνεχώς από δύο διαφορετικούς τύπους γλοιακών κυττάρων, μίας μορφής υποστηρικτικών κυττάρων. Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την εκκαθάριση παλαιών και φθαρμένων κυττάρων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φαγοκυττάρωση. Η δουλειά των αστρογλοιακών κυττάρων είναι να κόψουν τις περιττές συνάψεις (συνδέσεις) στον εγκέφαλο ώστε να ανανεώσουν και να αναμορφώσουν την σύνδεση.

Αυτή η διαδικασία συμβαίνει όταν κοιμόμαστε ώστε να καθαριστεί η νευρολογική φθορά της ημέρας, αλλά τώρα φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει όταν αρχίζουμε να μην κοιμόμαστε καλά.  «Για πρώτη φορά φαίνεται ότι τα αστρογλοιακά κύτταρα τρώνε κυριολεκτικά τμήματα των συνάψεων εξαιτίας της απώλειας ύπνου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η αχαλίνωτη μικρογλοιακή δραστηριότητα έχει συνδεθεί με ασθένειες του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές νευροεκφυλισμού. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην επιστημονικής επιθεώρηση Neuroscience.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ