Κοσμος

Ο Ζελένσκι στους G7: «Να τελειώσει ο πόλεμος πριν μπει ο χειμώνας»

Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου και όλα όσα έγιναν στη Σύνοδο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι © Getty Images/Ideal Image

Σύνοδος G7: Τρολάρισμα στον Πούτιν, αεροπλάνα, πρώτες κυρίες και Ζελένσκι. Ο ρωσικός χρυσός και το πλαφόν στην ενέργεια

Μία οικογενειακή φωτογραφία με φόντο τις βουνοκορφές να υψώνονται σε έναν λαμπρό ουρανό, λίγα βήματα δίπλα στα κρυστάλλινα νερά ενός ποταμού: η συνάντηση των ηγετών του κλαμπ των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της Ομάδας των 7 (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) πρόσφερε αρκετές ειδυλλιακές εικόνες.

Αλλά οι επτά ηγέτες προσηλώθηκαν χωρίς καθυστερήσεις στις προτεραιότητες αυτής της συνόδου κορυφής  σε μία συγκυρία πολλαπλών κρίσεων: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απειλές κατά της επισιτιστικής και της ενεργειακής ασφάλειας, ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

gettyimages-1241550834.jpg

gettyimages-1241546164.jpg

gettyimages-1241541212.jpg

Εκτός των διεργασιών όμως ξεχώρισαν οι πρώτες κυρίες με τις εμφανίσεις τους, η «κόντρα» του Μπόρις Τζόνσον με τον Τζάστιν Τριντό για το μεγαλύτερο αεροπλάνο και φυσικό το τρολάρισμα στον Πούτιν.

G7: Το κόμμα της ειρήνης και το κόμμα της δικαιοσύνης

Πρώτη φορά, λοιπόν, σε υψηλό επίπεδο, το «κόμμα της δικαιοσύνης», εκείνοι που δίνουν προτεραιότητα στην ήττα του Πούτιν, έρχεται σε διάσταση με το «κόμμα της ειρήνης», δηλαδή τους Ευρωπαίους που προτάσσουν την ανάγκη να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος ώστε να αρθούν οι φοβερές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειές του. Στο πλαίσιο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, η οποία θα ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας».

Απέναντι στον κίνδυνο «κούρασης» του δυτικού στρατοπέδου, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση για ενότητα στην G7 και στο ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΝΑΤΟ και η G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μπλόκο» από την G7 στον ρωσικό χρυσό

Mε φόντα τα παραπάνω στο τραπέζι της συνάντησης μπήκε και το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό, το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, η απαγόρευση του οποίου θα μπορούσε να στερήσει πολλά δισεκατομμύρια από τα ταμεία του Κρεμλίνου. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις επιφυλάξεις της.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε αν είναι δυνατόν να στοχεύσουμε το χρυσό με τρόπο που θα χτυπήσει την ρωσική οικονομία και όχι τις δικές μας οικονομίες», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κίνηση θα «χτυπήσει άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες» και την «καρδιά της πολεμικής μηχανής του αφεντικού του Κρεμλίνου, Πούτιν. Πρέπει να σταματήσει η ροή χρήματος στο καθεστώς Πούτιν».

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι ο χρυσός είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας εκτός του ενεργειακού τομέα. Οι κυρώσεις για τον χρυσό συζητούνται και στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Οι κυρώσεις της ΕΕ επιβάλλονται μόνον ομόφωνα και από τα 27 κράτη μέλη.

Ζελένσκι προς G7: Να τελειώσει ο πόλεμος πριν μπει ο χειμώνας

Να τελειώσει ο πόλεμος πριν μπει για τα καλά ο χειμώνες ζήτησε από τους ηγέτες του G7   ο Ουκρανός πρόεδρος. Παράλληλα, ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας απευθυνόμενος, μέσω βιντεοσύνδεσης, στους ηγέτες της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις βαυαρικές Άλπεις μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος δηλωσε επίσης στους ηγέτες της G7 ότι θέλει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στο Κάστρο Ελμάου.

G7: Θα ανακοινώσουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

 Την ίδια ώρα η G7 φέρεται έτοιμη να δεσμευτεί αύριο σε μια νέα δέσμη μέτρων με στόχο την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία και θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι διπλοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχεύσουν άμεσα στα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδίως μέσω της ενέργειας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις δευτερογενείς επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της G7.

Σύνοδος κορυφής G7: Μπριζίτ Μακρόν και Κάρι Τζόνσον δίνουν μαθήματα στιλ

Οι σύζυγοι των ηγετών της G7 απόλαυσαν χθες έναν σκανδιναβικό περίπατο στη λίμνη Ferchensee στη Γερμανία, με την Μπριζίτ Μακρόν και την Κάρι Τζόνσον να ξεχωρίζουν.

Οι δύο Πρώτες Κυρίες συνοδεύονταν από τον Γερμανό πρώην επαγγελματία σκιέρ Christian Neureuther, την πρώην αθλήτρια του σκι Miriam Neureuther, την Μπρίτα Ερνστ, σύζυγο του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, και την Αμελί Ντερμπαντρενγκιέν, σύντροφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με στενό τζιν παντελόνι και ροζ φαρδύ πουκάμισο η Μπριζίτ Μακρόν
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους κοντά στο κάστρο Elmau, στο Κρούεν της Γερμανίας, έδειχναν όλοι τους ευδιάθετοι , καθώς εξερευνούσαν την περιοχή.

Η Κάρι Σίμοντς επέλεξε να φορέσει ένα στενό μαύρο παντελόνι με μπότες περιπάτου και ένα ριγέ μπλουζάκι ενώ η Μπριζίτ Μακρόν επέλεξε μαύρο παντελόνι, ροζ πουκάμισο και αθλητικά παπούτσια.

gettyimages-1241547174.jpg

gettyimages-1405221610.jpg

gettyimages-1241542932.jpg


Τζόνσον και Τριντό «κοντράρονται» για το ποιος έχει το μικρότερο ιδιωτικό τζετ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός του έφτασαν εκεί έπειτα από νυχτερινή πτήση, μετά τη συμμετοχή τους στη σύνοδο της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα. Κάτι που επεσήμανε ο Τζόνσον μόλις πήραν τις θέσεις τους. 

«Είδα το Canada Force One, είναι μεγάλο αεροπλάνο», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος του Καναδά. «Δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το δικό σας», του απάντησε ο Τριντό, αλλά ο Τζόνσον έσπευσε να απαντήσει «Όχι, το δικό μας είναι πάρα πολύ ταπεινό». 

 

 

G7: Τρολάρισμα στον Πούτιν – «Μήπως να φωτογραφηθούμε γυμνοί πάνω σε άλογο;»

«Φορώντας τα σακάκια; Χωρίς τα σακάκια; Βγάζουμε τα παλτό μας;» ρώτησε ο Μπόρις Τζόνσον καθώς καθόταν στο τραπέζι για το γεύμα των ηγετών στο γραφικό κάστρο Elmau της Βαυαρίας, όπου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της G7.

Στην κουβέντα παρενέβη ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, προτείνοντας να περιμένουν την επίσημη φωτογραφία πριν βγάλουν τα σακάκια, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε: «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν» δίνοντας τροφή στην ομήγυρη για νέα σχόλια.

 

 

«Να πάρουμε πόζα πάνω σε άλογο χωρίς σέλα, δείχνοντας το στήθος μας», είπε ο Τριντό, αναφερόμενος στην περίφημη φωτογράφιση του Πούτιν το 2009 να ιππεύει χωρίς πουκάμισο πάνω σε ένα άλογο.

«Η ιππασία είναι η καλύτερη», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς ωστόσο να πάρει θέση και στο θέμα της ενδυμασίας.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ