Κοσμος

Βρετανία - Partygate: 126 πρόστιμα για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA / NEIL HALL

Βρετανία - Partygate: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα πάρτι στα γραφεία του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έρευνα για το Partygate στη Βρετανία ολοκληρώθηκε και οι αρχές επέβαλαν συνολικά 126 πρόστιμα για τα πάρτι στο γραφείο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω κορωνοϊού και μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ήταν μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο τον περασμένο μήνα για συγκέντρωση στο γραφείο του με αφορμή τα 56α γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020 όταν υπήρχε σχεδόν καθολική απαγόρευση των κοινωνικών συναθροίσεων. Η αποκάλυψη εκείνη προκάλεσε αιτήματα από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ορισμένα μέλη του δικού του κόμματος να παραιτηθεί.

Met Police: 'Public will be surprised' at partygate finding

«Η έρευνά μας ήταν πλήρης και αντικειμενική και ολοκληρώθηκε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεδομένου του όγκου των πληροφοριών που χρειάστηκε να εξεταστούν και της σημασίας του να διασφαλιστεί ότι είχαμε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για κάθε παραπομπή για πρόστιμο», ανακοίνωσε η εκτελούσα χρέη υπαρχηγού της αστυνομίας του Λονδίνου Χέλεν Μπολ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα σχετίζονται με οκτώ ημερομηνίες κατά τις οποίες έγιναν εκδηλώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και άλλα κυβερνητικά γραφεία από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, όταν είχαν επιβληθεί μέτρα lockdown για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Από τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο, τα 53 ήταν άνδρες και τα 73 γυναίκες, ενώ σε ορισμένους επιβλήθηκε πάνω από ένα πρόστιμο.

Partygate: Minister Kit Malthouse 'pleased' police investigation is complete

Βρετανία - Partygate: Ποιες είναι οι ημερομηνίες για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα

Οι οκτώ ημερομηνίες για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι:

  • 20 Μαΐου 2020, όταν διοργανώθηκαν πάρτι με χαρακτήρα «φέρτε το δικό σας ποτό» στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.
  • 18 Ιουνίου 2020, όταν πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι για να σηματοδοτήσει την αποχώρηση ενός ιδιωτικού γραμματέα της Οδού 10 της Ντάουνινγκ.
  • 19 Ιουνίου 2020, ημερομηνία του πάρτι γενεθλίων του Τζόνσον, για το οποίο του επιβλήθηκε πρόστιμο.
  • 13 Νοεμβρίου 2020, ημερομηνία αποχώρησης του συμβούλου Λι Κέιν καθώς και ένα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία.
  • 17 Δεκεμβρίου 2020, όταν έγιναν πολλά πάρτι, συμπεριλαμβανομένου ενός για την αποχώρηση της επικεφαλής της ομάδας εργασίας Covid, Κέιτ Τζόσεφς.
  • 18 Δεκεμβρίου 2020, ημερομηνία της αποχαιρετιστήριας συγκέντρωσης που έγινε για την παραίτηση της Αλέγκρα Στράτον.
  • 14 Ιανουαρίου 2021, όταν πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις για τον αποχαιρετισμό δύο ιδιωτικών γραμματέων, όπως αποκάλυψε η Σου Γκρέι.
  • 16 Απριλίου 2021, παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, όταν έγιναν δύο πάρτι, το ένα από τα οποία κατέληξε στο σπάσιμο της κούνιας του Wilfred Johnson.

Με τη συγκεκριμένη έρευνα ασχολήθηκαν 12 ντετέκτιβ. Αυτή εμπεριείχε 345 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων email, ημερολογίων και καταθέσεων μαρτύρων, 510 φωτογραφιών και εικόνων CCTV και 204 ερωτηματολογίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις           

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ