Κοσμος

Partygate-Βρετανία: Φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον από πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Φωτογραφίες που καίνε τον Μπόρις Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον σηκώνει το ποτήρι του και κάνει πρόποση σε ένα από τα πάρτι που έγιναν εν μέσω lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ
Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον σε ένα από τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ © Youtube / The Guardian

Partygate-Βρετανία: Φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον από πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown - Τι έδειξε η έρευνα της Αστυνομίας - Τι υποστήριξε ο ίδιος

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον από πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για το Partygate. 

Οι νέες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (23/4) από το ITV News και τραβήχτηκαν σε πάρτι που οργανώθηκε για την αποχώρηση του επικεφαλής Επικοινωνίας Λι Κέιν στις 13 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στην Αγγλία. Σε αυτές εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον να σηκώνει το ποτήρι, να συζητά με άλλους γύρω από ένα τραπέζι επάνω στο οποίο βρίσκονται πολλά μπουκάλια κρασιού και φαγητό.

Αυτό το πάρτι έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, όπως και οι άλλες γιορτές που οργανώθηκαν στους κύκλους της εξουσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το σκάνδαλο ονομάσθηκε Partygate.

Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον είχε είπε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είχε πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Οταν ερωτήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πάρτι του Νοεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία γιορτή αυτήν την ημερομηνία και ότι είναι βέβαιος ότι δεν παραβιάσθηκε κανένας κανόνας. Του έχει επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία, αλλά για την συμμετοχή του σε πάρτι-έκπληξη για τα 56α γενέθλιά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, και όχι για την γιορτή αυτή της αποχώρησης του επικεφαλής Επικοινωνίας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών επαναφέρει τις επικρίσεις.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος, Αντζελα Ρέινερ, δήλωσε στο ITV ότι προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για τη γιορτή αυτή που δεν μοιάζει με συγκέντρωση εργασίας. Το επιβαρυντικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι, σύμφωνα με την Αντζελα Ρέινερ, ότι ο Μπόρις Τζόνσον «γνώριζε ότι παραβιάζει τους κανόνες (...) και ωστόσο προσπάθησε να ξεφύγει. Προσπάθησε να πει ψέματα στους Βρετανούς και προσπάθησε να πει ψέματα στο Κοινοβούλιο».

Partygate: Boris Johnson under fresh scrutiny after new party pictures emerge

Partygate: Τι έδειξε η αστυνομική έρευνα για τα πάρτι εν μέσω lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ

Η αστυνομική έρευνα έχει τελειώσει και κατέληξε στην επιβολή 126 προστίμων για γεγονότα που τοποθετούνται σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες, από τις 20 Μαΐου 2020 μέχρι τις 16 Απριλίου 2021.

Ωστόσο, η δημοσίευση της έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και είναι πιθανόν ότι θα δώσει στοιχεία και φωτογραφίες για ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επικρίσεων.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής έρευνας με αντικείμενο να προσδιορισθεί αν ο Μπόρις Τζόνσον σκοπίμως παραπλάνησε τους Βρετανούς βουλευτές για την υπόθεση αυτή, δηλώνοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες».

Partygate: 'Clearly the PM knew there were parties, because he was at one'

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ