Κοσμος

Olena Kurylo: Η ιστορία της δασκάλας-σύμβολο κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Πώς τραυματίστηκε η Olena Kurylo- Η προσπάθειά της να φύγει από την Ουκρανία και η ζημιά στο μάτι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραυματισμένη δασκάλα στην Ουκρανία έξω από το κατεστραμμένο σπίτι της στο Χάρκοβο
Η τραυματισμένη δασκάλα στην Ουκρανία έξω από το κατεστραμμένο σπίτι της στο Χάρκοβο © Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images

Olena Kurylo: Η ιστορία της δασκάλας-σύμβολο κατά του πολέμου στην Ουκρανία - O τραυματισμός, ο φόβος των βομβαρδισμών και ο τρόπος που έφυγε από τη χώρα.

Από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Olena Kurylo έγινε σύμβολο των συνεπειών του πολέμου. Η φωτογραφία με το ματωμένο πρόσωπό της και το δεμένο με γάζα κεφάλι της έκανε το γύρο του διαδικτύου. Η δασκάλα τυφλώθηκε από το δεξί της μάτι, όταν ένας πύραυλος κατέστρεψε την πολυκατοικία της και θραύσματα γυαλιού μπήκαν στο σώμα της.

Ρεπορτάζ της Daily Mail «φωτίζει» την κατάσταση της Olena Kurylo σήμερα. Πριν από λίγες ημέρες η γυναίκα επισκέφτηκε οφθαλμίατρο προκειμένου να υποβληθεί σε ένα υπερηχογράφημα στο δεξί μάτι της, το οποίο υπέστη ζημιά. Με τη βοήθεια της The Mail on Sunday η δασκάλα θα χειρουργηθεί στην Πολωνία, με τους γιατρούς να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να σώσουν το μάτι της και να επαναφέρουν ένα μέρος της όρασής της. 

Civilians covered in blood as Russia bombs apartment in Ukraine

Olena Kurylo: Πώς τραυματίστηκε από πύραυλο που εξερράγη

Η Olena Kurylo, η οποία είναι μισή Ρωσίδα, έμεινε με γυαλί στο δεξί της μάτι και εκατοντάδες θραύσματα στο δέρμα της όταν ο πύραυλος εξερράγη έξω από το διαμέρισμά της στο Chuhuiv, μια πόλη κοντά στην πόλη Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας. 

Οι γιατροί είχαν ήδη προειδοποιήσει τη γυναίκα ότι χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση στα μάτια το συντομότερο δυνατό, αλλά την Παρασκευή ένας ειδικός σε νοσοκομείο της Πολωνίας έδωσε δυσάρεστα νέα: οι χειρουργοί αντιμετωπίζουν μάχη για να σώσουν το μάτι της και, ένα μήνα μετά τα τραύματά της, κινδυνεύει να εμφανίσει θανατηφόρα μόλυνση από τα τραύματά της.

Μιλώντας σε αυτήν την εφημερίδα, αφηγήθηκε την ιστορία του πώς γλίτωσε από την επίθεση με την 27χρονη κόρη της. Ξύπνησε στις 5.20 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου από τρεις τεράστιες εκρήξεις που φαινόταν ότι προήλθαν από ένα κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ήταν λιγότερο από μία ώρα αφότου ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εισβάλει. «Παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις, αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ξεκινούσε πραγματικά ένας πόλεμος», είπε. «Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν αν αυτό συμβαίνει πραγματικά. Υπήρξε μια μικρή περίοδος σιωπής πριν από μια μεγάλη έκρηξη. Ο Mykola έφυγε για να γεμίσει το αυτοκίνητο με βενζίνη για να μπορέσουμε να δραπετεύσουμε όσο εγώ έφτιαχνα τα πράγματα. Όμως, του έσκασε το λάστιχο και τα 30 λεπτά που πέρασε για να αντικαταστήσει τον τροχό τού έσωσαν τη ζωή».

Έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα του ζευγαριού, η Olena καθόταν σε έναν καναπέ στην κρεβατοκάμαρά τους, όταν ξαφνικά άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και είδε θραύσματα γυαλιού να πετούν προς το μέρος της. «Το παράθυρο έσπασε σε χίλια μικρά κομμάτια. Είναι θαύμα που επέζησα. Απλώς θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι δεν είμαι έτοιμη να πεθάνω. Μόλις είχαμε ανακαινίσει το σπίτι μας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι κάποιος θα μπορούσε να χάσει κάτι τόσο γρήγορα».

Ο πύραυλος άφησε έναν κρατήρα δίπλα στο χώρο στάθμευσης όπου ο Mykola στάθμευε κανονικά το αυτοκίνητό του. Επικράτησε ένα λεπτό σιωπής προτού η Olena ακούσει τους ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια. «Το αίμα έτρεχε στο πρόσωπό μου και δεν μπορούσα να δω τίποτα. Είχα εκατοντάδες θραύσματα γυαλιού στο δέρμα μου, αλλά δεν ένιωσα πόνο καθώς έπαθα σοκ. Σε εκείνο το σημείο δεν ήξερα ότι υπήρχε γυαλί στο μάτι μου, καθώς ήταν γεμάτο αίμα. Συνέχισα να σκουπίζω το πρόσωπό μου με ρούχα για να προσπαθήσω να σταματήσω την αιμορραγία».

 

 

Η Olena επέζησε από την επίθεση στο συγκρότημα διαμερισμάτων της στο Chuhuiv κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η Olena κάλεσε τον σύζυγό της και την κόρη της Katya για να τους πει ότι είναι ζωντανή, πριν καταφέρει να βρει ασθενοφόρο για να καλύψει τις πληγές της. Εκεί φωτογραφήθηκε από τον Αμερικανό φωτογράφο Wolfgang Schwan, του οποίου η εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου. Στη συνέχεια περίμενε το Mykola να επιστρέψει πριν πάει στο νοσοκομείο επειδή «υπήρχαν πολύ περισσότεροι τραυματίες» που «χρειάζονταν ασθενοφόρο περισσότερο από αυτήν».

Σε ένα κοντινό νοσοκομείο, η Olena είπε ότι είχε έναν τραυματισμό στο δεξί της μάτι, αλλά απλώς τις συνέστησαν σταγόνες επειδή δεν υπήρχαν οφθαλμίατροι στην πόλη. Το ζευγάρι αναζήτησε καταφύγιο σε ένα μικρό χωριό στο δάσος έξω από την πόλη, ενώ η κόρη τους Katya κατέφυγε στην πόλη Dnipro με τις δύο γάτες της.

Η Olena και ο Mykola πέρασαν 12 μέρες στο υπόγειο του απομακρυσμένου σπιτιού υπό το φόβο ότι θα τους βομβαρδίσουν. «Βλέπαμε ότι η περιοχή είχε καταστραφεί ολοσχερώς και βλέπαμε τους πυραύλους», είπε η Olena: «Μπορούσαμε να νιώσουμε τα ωστικά κύματα από τις εκρήξεις. Δεν τόλμησα να φύγω».

Olena Kurylo: Πώς κατάφερε να φύγει από την Ουκρανία και να χειρουργηθεί

Η σωτηρία της Olena ήρθε μαζί με τον οδηγό ενός φορτηγού που παρέδιδε προμήθειες στην περιοχή και ο οποίος, μετά από αίτημα του Mykola, συμφώνησε να ταξιδέψει μαζί του. «Με μετέφερε λαθραία στο Χάρκοβο μέσα από το δάσος», είπε η Olena. «Πέρασα το ταξίδι κουλουριασμένη σαν μια μπάλα στο μπροστινό κάθισμα για να κρυφτώ. Έπρεπε να αφήσω πίσω τον Mykola καθώς έπρεπε να φροντίσει την παράλυτη μητέρα του. Αν δεν είχα τις πληγές μου, δεν θα είχα αφήσει τον άντρα μου. Έπρεπε να σώσω την όρασή μου, καθώς δουλεύω με παιδιά και αγαπώ τη δουλειά μου».

Αφού έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χάρκοβο, η Olena επιβιβάστηκε σε ένα τρένο για το Dnipro, όπου η κόρη της Katya έμενε με μια φίλη της, αφού έφυγε από τη βομβαρδισμένη πόλη του Kharkiv με τις δύο γάτες της. Πέρασαν τέσσερις μέρες μαζί και είδαν έναν άλλο ειδικό. Την περασμένη Τρίτη, έλαβε κλήση από εργαζομένους στον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό στο Λβιβ, με τους οποίους η The Mail on Sunday είχε επικοινωνήσει για βοήθεια. Προσφέρθηκαν να τη μεταφέρουν στα πολωνικά σύνορα.

Εκείνο το βράδυ η Olena και η κόρη της επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο από το Dnipro στο Lviv. «Δεν κοιμήθηκα όλη την ώρα. Ήμουν ένας από τους επτά ανθρώπους που κάθονταν σε ένα χώρο για τέσσερα άτομα, με έναν σκύλο 30 κιλών στη μέση. Αλλά όλοι παρηγορούσαν ο ένας τον άλλον. Ανησυχούσα μήπως μας βομβαρδίσουν. Έσβησαν τα φώτα στο τρένο και μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνό μας, ώστε τα φώτα να μην προσελκύουν τις ρωσικές δυνάμεις».

Η Olena και η Katya πέρασαν στην Πολωνία αφού τους άφησε στα σύνορα ο Ερυθρός Σταυρός και τους υποδέχτηκε ένας ρεπόρτερ και φωτογράφος του MoS. Ολόκληρη η ζωή τους ήταν στριμωγμένη σε μια τσάντα και ένα σακίδιο. Την Παρασκευή, ο δημοσιογράφος μετέφερε την Olena σε ένα νοσοκομείο στην Πολωνία. Η Olena πίστευε ότι θα ήταν μια απλή διαδικασία, αλλά κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο ειδικός γνωστοποίησε ότι η κατάστασή της ήταν πιο σοβαρή, λέγοντας: «Έπρεπε να είχε χειρουργηθεί πριν από ένα μήνα – και ακόμη και τότε η αποκατάσταση της όρασης θα ήταν δύσκολη. Έχει διαπεραστικό τραύμα στον βολβό του ματιού, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και αιμορραγία».

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ