- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο ICBM - Συναγερμός στην ιαπωνική ακτοφυλακή - Συγκαλεί Συμβούλιο Ασφαλείας η Νότια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε νωρίτερα σήμερα, 24 Μαρτίου, σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.
Μάλιστα, περί πιθανής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ έκανε λόγο και η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Κυανό Οίκο.
Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας. Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας).
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο - Νότια Κορέα: Τερματίστηκε το μορατόριο
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και το γεγονός ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης παραβίασε το μορατόριο που είχε κηρύξει ως προς τις εκτοξεύσεις ICBM και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Μακότο Ονίκι, σημείωσε πως ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να είναι νέο μοντέλο ICBM, δεδομένου ότι έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων.
«Οι αναλύσεις μας υποδεικνύουν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 71 λεπτά και έπεσε περί τις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας) εντός της (ιαπωνικής) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Οσίμα», στη νήσο Χοκάιντο.
«Δεδομένου ότι ο βαλλιστικός πύραυλος αυτή τη φορά πέταξε σε ύψος μεγαλύτερο των 6.000 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τον (διηπειρωτικό πύραυλο) Hwasong-15, που είχε εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2017, θεωρούμε πως ο σημερινός είναι νέο μοντέλο», πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να κάνει λόγο για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντας πάντως την εκτόξευση «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
«Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις εκτοξεύσεις της, επιδεινώνει μονομερώς τις προκλήσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας, κάτι απόλυτα ασυγχώρητο», είπε ο κ. Ονίκι.
Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 1.080 χιλιομέτρων και ότι έφθασε σε ύψος 6.200 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που κήρυξε στις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.
Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.
Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ είχε υπαινιχθεί πως ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στο μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς — και τα δύο είδη αυτά όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένο να αναπτύσσονται και να δοκιμάζονται από τη Βόρεια Κορέα, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του νέου Hwasong-17.
Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.