Κοσμος

Ουκρανία: Προς τα δυτικά η επίθεση - Αύριο οι συνομιλίες (Live)

Οι Ρώσοι με ισχυρές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διευρύνεται προς τα δυτικά η ρωσική επίθεση - Νεκροί χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν στρατιωτική βάση στα σύνορα με την Πολωνία, με απολογισμό 35 νεκρούς και 134 τραυματίες. Για ρωσικές επιθέσεις από αέρος σε Λβιβ, Χερσώνα, Γιαβορίβ μιλούν οι Ουκρανοί. Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος στο Ιρπίν. Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης.

O χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις:

23:55 Financial Times: Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα εξοπλισμό

H Ρωσία φέρεται να υπέβαλε στην Κίνα αίτημα για στρατιωτικό εξοπλισμό, ώστε να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το σενάριο που έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, που φοβούνται ότι το Πεκίνο ενδέχεται να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες για στήριξη των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους.

23:20 Μισέλ: Ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία

Οπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ανέφερε ότι «ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία. Μια πανδημία από την οποία φοβάται τη μόλυνση. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

23:00 Κίεβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε δύο περιοχές

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση.

22:09 O Ουκρανός χορευτής Σεργκέι Πολούνιν δεν θα χορέψει στο Μιλάνο

Ο Ουκρανός χορευτής, Σεργκέι Πολούνιν, ακύρωσε την παράστασή του στο θέατρο Ντέλι Αρτσιμπόλντι του Μιλάνου, όπου έπρεπε να εμφανιστεί το δεύτερο σαββατοκύριακο του Απριλίου με τo μπαλέτο «Ρασπούτιν».

21:30 Ζελένσκι: Καλεί κολοσσούς λογισμικού να μην υποστηρίζουν τη Ρωσία

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τις αμερικανικές εταιρείες λογισμικού Microsoft Corp και Oracle Corp καθώς και τον γερμανικό όμιλο επιχειρηματικού λογισμικού SAP να σταματήσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης για τα προϊόντά τους στη Ρωσία.

21:10 Τη Δευτέρα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

20:40 Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων

Αγωνιώδη έκκληση προς τους ανά τον πλανήτη Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τους Έλληνες και την παγκόσμια κοινότητα, αφού καταγγέλλει «τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη ρωσική ομοσπονδία» και παραθέτει πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά, ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου, να πιέσουν για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς «που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

20:20 Πάνω από 140.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το μέτωπο

Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Η Βέρεστσουκ δήλωσε ότι ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη λιμάνι της Μαριούπολης, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Η αυτοκινητοπομπή έχει μείνει στην (την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη) Μπερντιάνσκ και αύριο θα επιχειρήσει ξανά να φθάσει στη Μαριούπολη», δήλωσε.

19:50 Η ουκρανική βουλή ανέβασε βίντεο με το Παρίσι να βομβαρδίζεται

Bίντεο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας στο Twitter.

Σε αυτό βλέπουμε βόμβες να πέφτουν από στρατιωτικά αεροπλάνα στον Πύργο του Αϊφελ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και στην περιοχή της Όπερας του Παρισιού.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.

19:15 Οι Ρώσοι λένε ότι σκότωσαν «ξένους μισθοφόρους»

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε «ξένους μισθοφόρους» κατά τη διάρκεια πληγμάτων σήμερα κατά «της τοποθεσίας Σταρίτσι και της στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ» στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

«Συνεπεία αυτού του πλήγματος, έως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, 'Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς ο αριθμός αυτός να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

18:50 Ρωσία και Ουκρανία διατυπώνουν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις της προόδου που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν σήμερα τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

18.15 Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

17:59 Δήμαρχος Κιέβου: «Κανένας δεν θα παραδοθεί, οι Ρώσοι σκοτώνουν αμάχους και παιδιά»

«Κανένας δεν θα παραδοθεί, αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών», είπε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου έδωσε συνέντευξη στο CNN, επισημαίνοντας πως «στόχος μας είναι να σταματήσουμε τους Ρώσους και τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας» ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ζήσουμε, εδώ είναι η χώρα μας, εδώ είναι οι γειτονιές μας».

17:52 Και δεύτερος δήμαρχος απήχθη από Ρώσους

Ένας Ουκρανός δήμαρχος απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες στο νότιο τμήμα της χώρας, δύο ημέρες μετά την απαγωγή ενός άλλου δημάρχου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Ζαπορίζια.

Τις απαγωγές καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα, 13 Μαρτίου, στις 0830 τοπική ώρα, ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας αιχμαλώτισε τον δήμαρχο της πόλης Ντνιπρορούντνι» Εβγκέν Ματβέγιεφ, έγραψε στο Telegram ο Αλεξάντρε Σταρούκ. Το Ντνιπρορούντνι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια.

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ απήχθη από Ρώσους, που έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το ουκρανικό κοινοβούλιο.

17:30 Συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων υψηλόβαθμων αξιωματούχων αύριο στη Ρώμη

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα στη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.

16.15 Το δράμα της Μαριούπολης

Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ουκρανία: Πολίτης περπατά ανάμεσα στα χαλάσματα
Ουκρανία: Πολίτης περπατά ανάμεσα στα χαλάσματα © EPA/NATALIIA DUBROVSKA

16.00 Ρωσία: Οι Αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 250 διαδηλωτές

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι που διαδήλωναν σήμερα κατά των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία συνελήφθησαν στη Ρωσία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τουλάχιστον 268 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί σε 23 πόλεις», έγραψε στον ιστότοπό της η OVD-Info, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις.

15.30 Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου

Ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά) κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον της περιοχής του.

15.10 Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του

«Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής, όπως είπε, υποκρισίας τόσο στις διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κατάπαυση πυρός.

14.45 Αστυνομία Κιέβου: Νεκρός από ρωσικά πυρά δημοσιογράφος των New York Times στο Ιρπίν

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Περιφέρειας του Κιέβου δήλωσε πως ένας δημοσιογράφος των New York Times σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε από ρωσικά πυρά στην πόλη Ιρπίν.

14.00 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Περίπου 125.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις εμπόλεμες ζώνες μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως είπε, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, προτεραιότητα παραμένει η Μαριούπολη, όπου 400.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς ρεύμα και νερό.

Τόνισε ότι το ανθρωπιστικό κομβόι βρίσκεται μόλις 80 χλμ. από την πόλη και θα μπορούσε να φτάσει εκεί σε δύο ώρες

12.30 Στους 35 οι νεκροί από την επίθεση στη στρατιωτική βάση

Ο κυβερνήτης του Λβιβ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική επίθεση στη βάση κοντά στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας έφτασε τους 35, ενώ 137 είναι οι τραυματίες.

12.25 Τουλάχιστον 9 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…», έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

11.15 Guardian: 20 οι νεκροί από την επίθεση στη στρατιωτική βάση

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, ο οποίος επικαλείται μαρτυρίες διασωστών, οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στο Λβιβ ανέρχονται σε 20.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είχε κάνει λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες.

10.45 Gazprom: Δεν έχουν μειωθεί οι αποστολές αερίου μέσω Ουκρανίας

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη.

10.17 Αναφορές για τραυματίες στη βάση του Γιαβορίβ

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για τραυματίες από την επίθεση στη στρατιωτική βάση του Γιαβορίβ, νωρίτερα σήμερα, στο δυτικότερο κομμάτι της Ουκρανίας που έχει πληγεί έως τώρα από τους Ρώσους.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι πάνω από 20 ασθενοφόρα κατευθύνονται στο σημείο.

10.00 Anonymous προς Ρώσους: Διώξτε τον Πούτιν από την εξουσία

Με μήνυμα στα social media, η ομάδα χάκερ Anonymous φέρεται να καλεί τους Ρώσους πολίτες να ξεσηκωθούν κατά του Πούτιν και να του αφαιρέσουν την εξουσία.

09.45 Χάρτης με τις ρωσικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών

Όπως αναφέρει το BBC, οι σημερινές επιθέσεις στη στρατιωτική βάση στο Γιάροβιβ, κοντά στο Λβιβ, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας σηματοδοτούν την διεύρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα, οι επιθέσεις κατευθύνονταν προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, αλλά και προς βορρά και νότο, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα οι στόχοι έχουν μετατοπιστεί και κεντρικά και δυτικά.

xartis-bbc.jpg

09.35 Ρωσικό πλήγμα εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα πολωνικά σύνορα

Ρωσική αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ.

07.45 Αναφορές για πυραυλική επίθεση στο Λβιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή στη δυτική Ουκρανία. Το Λβιβ, που απέχει περίπου 70 χλμ από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με το Kyiv Independent.

07.30 Ζελένσκι: Μάχη μέχρι θανάτου για το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής ... και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ' αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.

07.15  Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

07.00  Ουκρανία: Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

«Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ