Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, δηλώνει ο ΟΗΕ
O πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια © ΕPA Pool

Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την πυρηνική επιτήρηση, Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι διπλωμάτες από τη Ρωσία ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

O Ζαπορίγια είναι ένας από τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα και παράγει έως και 42 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από όλους τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς και το ένα πέμπτο της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 20 ελικόπτερα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές είχαν πετάξει από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ενώ κάτοικοι από γειτονική πόλη και εργαζόμενοι της μονάδας είχαν κατέβει στους δρόμους με την πρόθεση να μπλοκάρουν την προσέγγιση ρωσικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι Ουκρανοί πολίτες έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στον πυρηνικό σταθμό, με βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media και δείχνει τους πολίτες να κατασκευάζουν αυτοσχέδια οδοφράγματα κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ