- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Μαριούπολη οι Έλληνες.
Ξεκίνησε η αποχώρηση των Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη της Ουκρανίας.
Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.
Ηδη όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ελληνικών καναλιών γίνεται η σχετική προετοιμασία.
Ουκρανία: Πώς θα φύγουν οι Έλληνες από την Μαριούπολη
Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.
Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι θα φύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα.
Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.
Έλληνας πρέσβης στη Μαριούπολη: «Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη»
Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, λίγες ώρες πριν από το «ταξίδι διαφυγής» από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, ορισμένων μελών της προξενικής αρχής της Ελλάδας στην πόλη, όσων Ελλήνων και ομογενών ζουν στην περιοχή και θέλουν να την εγκαταλείψουν, καθώς και των δημοσιογραφικών αποστολών από ελληνικά ΜΜΕ που θα απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, εν αναμονή ισχυρότερων χτυπημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη.
Όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης διαφυγής, πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη.
«Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Μαριούπολη: Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί
Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.
Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Έβδομη ημέρα της εισβολής - Live
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αποκαλύψεις του BBC φέρνουν ανατροπές στην καριέρα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού
Τέλος στο αντάρτικο κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι από το 1984
Μέτρα κατά της καταναγκαστικής εργασίας παίρνει η Ουάσινγκτον
Η Ιταλία συνεχίζει να πλήττεται από το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
Το παιδί-θαύμα που έχει πάθος για τη μηχανική και τα μαθηματικά
Γυναίκες κατηγορούνται ότι παγιδεύουν συναισθηματικά νεοσύλλεκτους, ώστε να καταστούν νόμιμοι κληρονόμοι
Στο εδώλιο ο φερόμενος ενορχηστρωτής του εγκλήματος
Οι αρχές δέχθηκαν πληθώρα κλήσεων από πολίτες που έβλεπαν το βίντεο του blogger
Πέφτει η τιμή του πετρελαίου
Συλλήψεις στη Σόφια - Παράγονταν έως 10 κιλά του ναρκωτικού την ημέρα
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης δεν λείπουν σε τοπικό επίπεδο
Η πρωτότοκη κόρη του βασιλικού ζεύγους ξεκινά 11μηνη θητεία - Παραιτείται από τον μισθό της
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλει σαδιστικές τακτικές στοχοποίησης αμάχων
Πολύ αυξημένη η πιθανότητα για συμφωνία που θα ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ
Υπάλληλοι καθαριότητας έψαχναν επί μία ημέρα σε βουνά απορριμμάτων για να το εντοπίσουν
Συναγερμός στο αμερικανικό Πεντάγωνο
Πού βρίσκεται τελικά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν;
Μία περίπτωση που σόκαρε τη Νιγηρία
Συγκέντρωσε περισσότερα από 100.000 δολάρια - Η συγκινητική ιστορία του Μπομπ Μοντγκόμερι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.