Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Αύριο οι συνομιλίες- Μαίνονται οι μάχες (Live)

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xxl.jpg
Κίεβο-Έβδομηα μέρα εισβολής © ΕPA Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής - Live update όλων των εξελίξεων.

Συνεχίζεται για έβδομο 24ωρο ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να αυξάνουν την πίεσή τους.

Οι Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν σήμερα τις προσπάθειές τους για το Κίεβο και συνεχίζουν τις επιθέσεις σε Χάρκοβο, Χερσώνα, Μαριούπολη και Ζιτόμιρ.

Κινητικότητα υπάρχει στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τις δύο πλευρές να φαίνονται ανοιχτές για νέες συνομιλίες. Ερωτηματικό ακόμα η ημερομηνία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι νέες συζητήσεις να γίζουν σήμερα το βράδυ.  

Ukraine Live Camera - Multiple View Points [Russian Invasion]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

 

23.50 ΟΗΕ: 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

23.40 Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση με την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας 

23.30 Η Σερβία αναθεωρεί τη στάση της και καταδικάζει την εισβολή - Αρνείται ωστόσο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Η Σερβία υπερψήφισε στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόκειται για μερική αναθεώρηση της στάσης της Σερβίας μιας και μέχρι σήμερα το Βελιγράδι επικαλούμενο την αρχή της ουδετερότητας και τα εθνικά συμφέροντα απέφευγε να καταδικάσει την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

23.11 Η προκλητική ρητορική του Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα είναι αποκορύφωμα ανευθυνότητας, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε σήμερα την "προκλητική ρητορική" του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, ένα "αποκορύφωμα ανευθυνότητας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια τέτοια ρητορική "είναι επικίνδυνη, έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους σύγχυσης και πρέπει να αποφευχθεί", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Ουκρανία ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου στη διπλωματία με τη Ρωσία, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια διπλωματική πορεία χωρίς στρατιωτική αποκλιμάκωση, δήλωσε.

22.45 H EE ενισχύει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, λόγω της συμμετοχής της στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 22 υψηλόβαθμα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

"Η συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα. Με αυτά τα μέτρα, στοχεύουμε εκείνους στη Λευκορωσία που είναι συνεργοί στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και περιορίζουμε το εμπόριο σε ορισμένους βασικούς τομείς», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας - μεταξύ άλλων - επιτρέποντας στη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός της, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και βαρέων όπλων, τανκ και στρατιωτικών οχημάτων, επιτρέποντας σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της προς την Ουκρανία, παρέχοντας σημεία ανεφοδιασμού και αποθηκεύοντας ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο έδαφός της.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 702 άτομα και 53 οντότητες στη Λευκορωσία και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

22.30 Επιβεβαιώθηκε η κατάληψη της Χερσώνας από τους Ρώσους

Ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhayev επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις την πόλη σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times.

22.10 Οι Ρώσοι ολιγάρχες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν αποσύρονται από το ταμείο επενδύσεων LetterOne

Οι Ρώσοι ολιγάρχες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσύρονται από το ταμείο επενδύσεων LetterOne που ίδρυσαν από κοινού το 2013, έγινε σήμερα γνωστό από την επενδυτική επιχείρηση που έχει τα γραφεία της στο Λουξεμβούργο και στο Λονδίνο.

Ο Φρίντμαν αποσύρθηκε ήδη από χθες, Τρίτη, από ευρωπαίους ομίλους στους οποίους είναι μέτοχος. Οι δύο άνδρες αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε "οικονομική ή πολιτική σχέση" με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

21.50 Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν απελαύνεται ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα

Μετά από σχετικά δημοσιεύματα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τις αναφορές περί απέλασης του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν.

21.34 Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

 

21.25 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

21.00 Γερμανία: Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποσύρουν τα ρωσικά προϊόντα

Μεγάλες αλυσίδες γερμανικών σούπερ μάρκετ αποσύρουν ρωσικά προϊόντα από τα ράφια τους, σε μια έκφραση διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη δράση συμμετέχουν μέχρι τώρα οι αλυσίδες Netto, Edeka, Rewe, Aldi Sued και Aldi Nord, οι οποίες σταμάτησαν να πωλούν είδη όπως η βότκα και πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Η Rewe μάλιστα και η θυγατρική της, Penny, ανακοίνωσαν ότι σταματούν να παραγγέλνουν οτιδήποτε από τη Ρωσία, ενώ η Edeka δήλωσε ότι στηρίζει απολύτως τις κυρώσεις που ξεκίνησαν από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση και η Netto διευκρίνισε ότι θα εφαρμόσει την ίδια τακτική και στα καταστήματά της σε άλλες χώρες.

20.26 Πυρά δέχθηκε το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη - Έφτασε στη Ζαπορίζια

Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και τεχνικοί. 

20.20 Οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών στο Κίεβο, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

20.10 Γαλλία: Οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα κατά των κρυπτονομισμάτων

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε σήμερα τις τελευταίες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι αυτές οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα κατά των κρυπτονομισμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, αλλά δεν συμπεριέλαβε εκείνες που χειρίζονται πληρωμές ενέργειας, στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας VTB, η Bank Otrkitie, η Novikombank, η Promsvyazbank, η Bank Rossiya, η Sovcombank και η VEB θα έχουν 10 ημέρες η καθεμία για να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στο SWIFT, ανέφερε η ΕΕ.

19.50 Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: 498 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί και 1.597 τραυματίες στην Ουκρανία

Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα από τις επιχειρήσεις στην ουκρανική επικράτεια. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και «εθνικιστές» έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες, 

19.32 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.

Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

19.20 Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν αποκλείει απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι όταν ρωτήθηκε για το εάν οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «ζυγίζει» τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά και στις ανάγκες των Αμερικανών, εξετάζοντας εάν θα συμπεριλάβει τον ενεργειακό τομέα στα μέτρα που λαμβάνει κατά της Ρωσίας μετά την επίθεση στο ουκρανικό έδαφος.

19.00 TASS: Αύριο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών - Θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί μια κατάπαυση του πυρός, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS

18.50 Πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα των Ρώσων στο ελληνικό κονβόι

Οι Ουκρανοί προειδοποιούν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς .

18.20 Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να συζητήσει με την Ουκρανία για εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για εγγυήσεις ασφαλείας 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, στόχος της Μόσχας είναι η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, ωστόσο -όπως είπε- οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την ηγεσία τους.

18.03 Λιθουανία: Τα κράτη της Βαλτικής ενδέχεται να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων

Τα τρία κράτη της Βαλτικής ενδέχεται να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους, αν κωλυσιεργήσει μια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Ινγκρίντα Σιμονίτε σε συνέντευξη Τύπου.

Το πρακτορείο ειδήσεων BNS μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό σε πλοία που πλέουν υπό ρωσική σημαία ή έχουν οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με τη Ρωσία, τους πολίτες ή τις εταιρείες της.

Η κυβέρνηση είπε αργότερα ότι θα αναβάλει την απόφαση σε εθνικό επίπεδο, καθώς υποβλήθηκε η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί αυτή η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.

"Εάν υπάρξουν μεγαλύτερες συζητήσεις (για απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ), τότε θα προτείναμε να εφαρμοστεί σε συντονισμό με τους γείτονες (βαλτικές χώρες). Συμφωνήσαμε κατ' αρχήν", είπε η Σιμονίτε, αναφερόμενη στα γειτονικά κράτη Εσθονία και Λετονία.

17.42 Επικοινωνία Ζελένσκι - Μισέλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει νεότερα σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε., μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχες και για τις διπλωματικές προσπάθειες. Αναμένουμε θετικά σημάδια σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.», ανέφερε ο Ζελένσκι, αποκαλώντας «έμπιστο φίλο» του τον Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των εθνικών ηγετών του μπλοκ.

17.14 Ζαπορίζια: Υπό ρωσικό έλεγχο η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι το προσωπικό συνεχίζει κανονικά να εργάζεται και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν κανονικά», δήλωσε ο Γκρόσι. Σημειωτέον, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης.

16:52 Την Τρίτη η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου 

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, αναμένεται η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, μετά από σχετικές διευθετήσεις που έγιναν και σε συνεννόηση με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

16.50 Φόβοι για εκατόμβη νεκρών στη Μαριούπολη

Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων από τα ρωσικά πλήγματα εκφράζουν αξιωματούχοι στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Sergiy Orlov, μία παραποτάμια συνοικία, όπου διαμένουν 130.000 άνθρωποι έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς». «Δεν μπορούμε να καταμετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εκεί, αλλά πιστεύουμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί» δήλωσε στο BBC. Ο ίδιος ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν με όλα τα μέσα στην πόλη, επιχειρώντας με πυροβολικό, πυραύλους, αεροπλάνα και ρουκέτες. «Προσπαθούν να καταστρέψουν την πόλη» είπε. Σημείωσε πάντως πως «ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πόλη».

16:30 Το 85% και πλέον των Ουκρανών υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το 76% την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Οι Ουκρανοί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 76% τάσσεται υπέρ της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η κοινωνιολογική ομάδα «Ρέιτινγκ», μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Πριν από την έναρξη του πολέμου τα ποσοστά αυτά ήταν κατά 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τα ανωτέρω ποσοστά.

«Η αύξηση των ποσοστών αυτών οφείλεται στο ότι αυξήθηκε η υποστήριξη στην ένταξη στους δυτικούς οργανισμούς μεταξύ των κατοίκων της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες παρατηρείται μεγάλη υποστήριξη για την ένταξη στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

16:15 Ο ουκρανικός στρατός καλεί τις μητέρες των αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών να έρθουν να τους παραλάβουν

Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε σήμερα τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους παραλάβουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα.

«Λήφθηκε απόφαση να επιστραφούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους, αν έρθουν στην Ουκρανία, το Κίεβο για να τους παραλάβουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

15:54 Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

15:39 Αξιωματούχος διαψεύδει ότι η Χερσώνα καταλήφθηκε από τους Ρώσους, οι μάχες συνεχίζονται

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται. Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής -- δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν». 

15:36 Ουκρανία: Σε υψηλό σχεδόν 10ετίας η τιμή του πετρελαίου, ρεκόρ για το αέριο και το αλουμίνιο

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, φθάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ενώ το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, όλα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών.

Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, τιμή-ρεκόρ από το 2013, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, αλλά συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ, και η τιμή του βρετανικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και αντιστοιχεί σε πάνω από το 40% των ετήσιων εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με έλλειψη ενέργειας», ανέφερε ο Μπγιάρνε Σίλντροπ, αναλυτής στη Seb.«Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε απότομη μείωση των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας, παρόλο που αυτές εξαιρούνται από τις κυρώσεις» για την ώρα, συνέχισε ο αναλυτής.

«Ο κίνδυνος είναι πλέον η Δύση να υποστεί αυξανόμενη πίεση για να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου», εκτίμησε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην Markets.com.

15:30 Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

«Ήδη για περισσότερες από 160 ώρες η Ουκρανία και σύσσωμος ο ουκρανικός λαός αντιστέκονται στην δόλια και κυνική επίθεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι ζωές που χάνονται, των παιδιών μας , των γυναικών και των δυνάμεων άμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο διάστημα των επτά ημερών του πολέμου, «η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας».

«Σήμερα οι βασικές προσπάθειες των διασωστών στοχεύουν στην διάσωση ανθρώπων. Καταφέραμε να κρατήσουμε στην ζωή περισσότερους από 150 πολίτες, να εξαλείψουμε περισσότερες από 400 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τα εχθρικά πυρά και να απομακρύνουμε περισσότερους από 500 ανθρώπους από τα σημεία αυτά. Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν 416 εκρηκτικούς μηχανισμούς», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας. Επίσης αναφέρεται ότι κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, σκοτώθηκαν 10 διασώστες και 13 τραυματίσθηκαν.

15:15 Χάρτης με τις ροές μεταναστών από την Ουκρανία

Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άμαχοι έχουν τραπεί σε φυγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Οι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα προς γειτονικές χώρες στα δυτικά, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία.

xartis-bbc-prosfuges.jpg

15:10 Ουκρανία: Αποτρέψαμε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ζελένσκι

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια μονάδα ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας - γνωστή ως Kadyrovites - συμμετείχε στο σχέδιο και είχε «εξαλειφθεί». Ο αρχηγός ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilo δήλωσε:

«Γνωρίζουμε καλά την ειδική επιχείρηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απευθείας από τους Kadyrovites για την εξόντωση του προέδρου μας».

Ο Danilo είπε ότι η Ουκρανία ενημερώθηκε για το σχέδιο από μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

15:07 Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς βάζει «πωλητήριο» στην Τσέλσι 

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και βλέποντας πως το πλάνο με το ίδρυμα του συλλόγου δεν θα δουλέψει, έθεσε την Τσέλσι προς πώληση.

Μάλιστα, ζητά περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες.

15:01 Πανεπιστήμιο του Μιλάνου πρώτα αναβάλλει και στην μετά επαναφέρει σεμινάριο για τον Ντοστογιέφσκι

Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αρχίζουν να αγγίζουν τον χώρο του πολιτισμού και τους πανεπιστημιακούς θεσμούς της Ιταλίας.

Μέσα σε λίγες ώρες, το πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου ανέβαλε και επανένταξε στην λίστα των μαθημάτων του σεμινάριο αφιερωμένο στον Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

14:40 Έτοιμες για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων το βράδυ δηλώνουν Ρωσία και Ουκρανία

Απόψε το βράδυ θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο βοηθό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και επιβεβαιώνουν με ρεπορτάζ από τους απεσταλμένους τους τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

14:20 Εκτός SWIFT επτά ρωσικές τράπεζες

Από το σύστημα SWIFT αποβλήθηκαν επτά ρωσικές τράπεζες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε ισχύ τις κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

14:02 Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία μέσα από 6 χάρτες

Αυτές είναι οι περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

xartis-bbc1.jpg

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

13:55 Οι Ρώσοι δίνουν τελεσίγραφα σε δημάρχους

Οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν ακόμα μια στρατηγική περιοχή της Ουκρανίας. Ο λόγος για το Κονοτόπ, μια πόλη στην περιφέρεια Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Οι Ρώσοι επιθυμούν το Κονοτόπ καθώς μπορεί να τους χρησιμεύσει ως διοικητικό κέντρο.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το NEXTA, φαίνεται ο δήμαρχος του Κονοτόπ να μιλά προς κατοίκους της περιοχής και να τους ανακοινώνει πως οι Ρώσοι έχουν στείλει τελεσίγραφο πως είτε θα τους παραδώσει την πόλη, είτε θα την καταστρέψουν ολοσχερώς. 

13:40 ΟΗΕ: Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που φθάνουν στις γειτονικές χώρες

Ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας σχεδόν τα 836.000 άτομα την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με μια καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 160.000 ανθρώπων σε σχέση με τον αριθμό των 677.000 που είχε παρουσιάσει χθες, Τρίτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα και τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

13:20 Τουλάχιστον 4 νεκροί από βομβαρδισμό στη Χαρκίβ

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο σήμερα το πρωί την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και πανεπιστήμιο στην Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Χαρκίβ είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Ένας στους τέσσερις στην Χαρκίβ έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης σήμερα προς τη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήταν πριν», σημείωσε ο δήμαρχός της σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

13:10 Roscosmos: Οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της Ρωσίας θα αποτελέσει αιτία πολέμου

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της ως αιτία πολέμου, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά κέντρα ελέγχου δορυφόρων έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε απόπειρας προς αυτή την κατεύθυνση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Το να τεθούν εκτός διαδικτύου οι δορυφόροι οποιασδήποτε χώρας αποτελεί στην πραγματικότητα casus belli, αιτία πολέμου», υπογράμμισε ο Ρογκόζιν. Παράλληλα ζήτησε από την τεχνολογική εταιρεία OneWeb με έδρα τη Βρετανία να δώσει εγγυήσεις στη Μόσχα ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

Αν αυτό δεν συμβεί, ο επικεφαλής της Roscosmos επεσήμανε ότι θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου εκτόξευση 36 δορυφόρων της OneWeb από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα νοικιάζει από το Καζακστάν, και η Ρωσία δεν θα αποζημιώσει την εταιρεία.

13:03 Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχωρεί το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινούνταν στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.

Η εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος θα πλήξει το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις βασικών προϊόντων αλλά και προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, όπως στις αεροπορικές πτήσεις.

12:42 Υπάρχει κίνδυνος ρωσικής επίθεσης σε πυρηνικό σταθμό, λέει Ουκρανός αξιωματούχος

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ρωσική επίθεση σε πυρηνικό σταθμό έκρουσε με ανάρτησή του στα social media o Αντόν Χεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση με στόχο τον πυρηνικό σταθμό, Η Εθνοφρουρά είναι έτοιμη να πολεμήσει!» γράφει στην ανάρτησή του ο Χεραστσένκο.

12:31 Έκκληση Ναβάλνι για καθημερινές διαδηλώσεις

O Αλεξέι Ναβάλνι πραγματοποίησε έκκληση στους Ρώσους να προβαίνουν καθημερινά σε  διαδηλώσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως έγραψε σήμερα στο Twitter η εκπρόσωπός του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει ζητήσει από τον λαό να βγει στους δρόμους και να διαδηλώνει καθημερινά στις 19:00 και τα σαββατοκύριακα στις 14:00 εναντίον του πολέμου. Στις κεντρικές πλατείες των πόλεών σας, όπου βρίσκεστε», έγραψε η Κίρα Γιάρμις.

12:30 Λαβρόφ: Ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν οπωσδήποτε πυρηνικός και καταστροφικός

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα συνεπαγόταν οπωσδήποτε τη χρήση  πυρηνικών όπλων και, ως εκ τούτου, θα ήταν οπωσδήποτε καταστροφικός, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

12:24 Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο

Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο, ανέφερε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Προετοιμαζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το Κίεβο!», πρόσθεσε. «Το Κίεβο στέκεται όρθιο και θα παραμείνει όρθιο», υπογράμμισε ο Κλίτσκο.

12:20 Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό θα απευθύνει ο πρόεδρος Μακρόν

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό θα απευθύνει σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας ο Πρόεδρος Μακρόν. Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, θα αναφερθεί στο ουκρανικό.

12:05 Η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας για τη στήριξη που προσφέρει στη ρωσική εισβολή

Διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας για τη στήριξή της στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

11:53 Τι βλέπουν οι Ρώσοι στην τηλεόρασή τους: Έναν άλλο πόλεμο

Έναν άλλο πόλεμο παρακολουθούν οι Ρώσοι στην τηλεόρασή τους. Tα δελτία ειδήσεων και τα ειδικά προγράμματα που αναφέρονται στις εξελίξεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το BBC έκανε ρεπορτάζ για τον τρόπο που μετέδιδαν τα νέα για τον πόλεμο τα ΜΜΕ της Ρωσίας εχθές, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 και οι αποκλίσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. 

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ.

11:30 Ουκρανία: Εξετάζεται η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια «ουσιαστική ατζέντα».

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στην γειτονική της χώρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ποντόλιακ δήλωσε:

«Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα».

11:24: Στη Λουχάνσκ άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να εμποδίσουν του Ρώσους

11:18 Πόλεμος στην Ουκρανία: Περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση ύστερα από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών, καθώς η κρίση στην Ουκρανία τραβά σε μάκρος και ενώ ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ρωσικής Sberbank αναγκάστηκε να κλείσει.

11:15 Χάρτης με τα σημεία προέλασης των ρωσικών δυνάμεων

xartis.jpg

11:10 Ο Λουκασένκο ίσως αποκάλυψε τα σχέδια του Πούτιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ίσως αποκάλυψε κατά λάθος τα σχέδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

10:51 Τουρκία: H Μόσχα ματαίωσε την αποστολή πολεμικών σκαφών της στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

10:45 Ξεκινά η αποχώρηση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.

Ηδη όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ελληνικών καναλιών γίνεται η σχετική προετοιμασία.

10:30 Ο βομβαρδισμός του Χάρκοβο σε δέκα φωτογραφίες

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

10:05 Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Έχουν εντολή να σβήσουν την ιστορία μας

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε νέο διάγγελμα στον λαό της Ουκρανίας, που μετρά την έβδομη ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι «έχουν λάβει εντολή να σβήσουν την ιστορία μας».

Στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι υπογραμμίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει με βόμβες και πυραύλους, ενώ παράλληλα καλεί την ΕΕ να στηρίξει τη χώρα του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για να μείνει ουδέτερη.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι 6.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί μέσα στις έξι ημέρες του πολέμου. 

 

 

09:57 Το βαρέλι του πετρελαίου WTI ξεπέρασε τα 110 δολάρια, τιμή ρεκόρ από το 2014

Η τιμή του βαρελαιού του αμερικανικού πετρελαίου WTI ξεπέρασε σήμερα τα 110 δολάρια, ένα ρεκόρ από το 2014, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζει να τροφοδοτεί τους φόβους όσον αφορά τον εφοδιασμό με αυτή την κρίσιμης σήμασιας πρώτη ύλη.

Γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), το West Texas Intermediate (WTI) έφθασε τα 110,18 δολάρια το βαρέλι, μερικές ώρες αφού το Brent είχε επίσης υπερβεί το όριο των 110 δολαρίων.

09:40 Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται σφοδρά, η Χερσώνα έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις

Η Μαριούπολη, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες, ενώ η Χερσώνα, μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, είναι εντελώς περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

«Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, περισσότεροι από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιδρομές.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα.

09:28 Τραβάει βίντεο όταν άρμα μάχης ρίχνει οβίδα δίπλα του

Ένα βίντεο που σου μεταφέρει το σκηνικό του πολέμου και τις καταστάσεις τις οποίες συναντούν οι πολίτες της Ουκρανίας, τράβηξε ένας άνδρας στον οικισμό Μποροντιάνκα που βρίσκεται κοντά στο Κίβεο.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, οβίδα έπεσε πολύ κοντά στον άνθρωπο που έβγαζε το βίντεο και από τη σφοδρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του κτηρίου που βρισκόταν ο Ουκρανός και σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

09:10 Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα

Η Ρωσία φαίνεται να έχει καταλάβει την πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolyhav, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

08:45 Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοινώνει πως εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

08:40 Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες στo Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι αρχές της Χαρκίβ έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

08:24 ΗΠΑ: Απαγορεύουν την πρόσβαση ρωσικών αεροσκαφών στον χώρο τους

H κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι απαγορεύει σε όλα τα επιβατικά και φορτηγά αεροσκάφη της Ρωσίας την πρόσβαση στον αμερικανικό εναέριο χώρο, πιθανόν ήδη από σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πηγές προσκείμενες στον τομέα που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

08:15 Περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και καθώς μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων, αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί ακόμα.

07:48 Η Google ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε εφαρμογές ρωσικών καναλιών

Η Google ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε εφαρμογές που συνέδεαν το RT και το Sputnik με όλη την Ευρώπη.

07:41 Επιθέσεις στην πόλη Ζιτόμιρ - Τέσσερις νεκροί

Σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ έγιναν στόχοι ρωσικού πυραύλου τύπου Κρουζ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Όπως ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, στόχος πιθανότατα ήταν παρακείμενη αεροπορική βάση.

 07:31 Συνεχίζονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο

Μαίνεται η πολιορκία του Χάρκοβο αφού ενισχυμένες αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

07:26 Χτυπήθηκαν πολυκατοικίες στην Borodjanka

Στην Borodjanka, 56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, δύο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν από βόμβες. Τα βίντεο στα social media δείχνουν μεγάλη καταστροφή.

07:11 Πάνω από 100 άμαχοι τραυματίες στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

06:50 Mπάιντεν για Ουκρανία: Ο δικτάτορας Πούτιν πιο μόνος από ποτέ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

President Biden's first State of the Union amid Russia-Ukraine tensions

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ