Κοσμος

Τι βλέπουν οι Ρώσοι στην τηλεόρασή τους: Έναν άλλο πόλεμο

Το ρεπορτάζ του BBC για όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Γυναίκα παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τηλεόραση
Γυναίκα παρακολουθεί στην τηλεόραση τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA / Anatoly Maltsev

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι βλέπουν Ρώσοι στην τηλεόραση - Παρουσιαστές κατηγορούν την Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου - Διαψεύδουν ειδήσεις για χτυπήματα Ρωσίας.

Έναν άλλο πόλεμο παρακολουθούν οι Ρώσοι στην τηλεόρασή τους. Tα δελτία ειδήσεων και τα ειδικά προγράμματα που αναφέρονται στις εξελίξεις για την εισβολή στην Ουκρανία. Το BBC έκανε ρεπορτάζ για τον τρόπο που μετέδιδαν τα νέα για τον πόλεμο τα ΜΜΕ της Ρωσίας εχθές, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 και οι αποκλίσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. 

Το One Channel είναι ένας από τους κρατικά ελεγχόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρωσίας. Το πρωί της Τρίτης (1/3) διέκοψε το πρόγραμμά του με τους παρουσιαστές να ανακοινώνουν τις εξελίξεις από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και μεταφέρουν την είδηση ότι οι αναφορές για ουκρανικές δυνάμεις που καταστρέφουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό είναι ψευδείς, σχεδιασμένες να «παραπλανούν τους άπειρους θεατές. Στο διαδίκτυο συνεχίζει να κυκλοφορεί πλάνα που δεν μπορεί να χαρακτηριστούν παρά ψεύτικα», ακούγεται να λέει η παρουσιάστρια του έκτακτου δελτίου.  

Πώς βλέπουν οι Ρώσοι τηλεθεατές τα γεγονότα στο Ντονμπάς

Στις 08:00 ώρα Μόσχας, το BBC παρακολουθεί το πρωινό δελτίο από το τηλεοπτικό κανάλι NTV, το οποίο ανήκει σε θυγατρική της Gazprom, μιας εταιρείας που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα στο Ντονμπάς, την περιοχή στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία δήλωσε ότι ξεκινά την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας. Δεν γίνεται καμία αναφορά για το στρατιωτικό κομβόι μήκους χιλιομέτρων που κατευθύνεται στα βόρεια του Κιέβου. 

«Ξεκινάμε με τα τελευταία νέα από το Ντονμπάς. Οι μαχητές του LNR [Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ] συνεχίζουν την επίθεσή τους, έχοντας διανύσει 3 χιλιόμετρα, ενώ οι μονάδες DNR [Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ] έχουν διανύσει 16 χιλιόμετρα», λέει ο παρουσιαστής του NTV.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προβάλλονται εικόνες από στρατιωτικά οχήματα και γίνεται λόγος για «ουκρανικό μοντάζ»
Παρουσιαστές κάνουν λόγο για ουκρανικό μοντάζ στις φωτογραφίες © BBC

Τι βλέπουν οι Ρώσοι στην τηλεόραση: Η Ουκρανία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Στο Rossiya 1 και το Channel One, τα δύο πιο δημοφιλή κανάλια της Ρωσίας, και τα δύο ελεγχόμενα από το κράτος, οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς. Η απειλή για τους αμάχους στην Ουκρανία δεν προέρχεται από ρωσικές δυνάμεις, αλλά από «Ουκρανούς εθνικιστές», λέει η παρουσιάστρια του Rossiya 1 και προσθέτει: «Χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, τοποθετώντας σκόπιμα συστήματα κρούσης σε κατοικημένες περιοχές και εντείνοντας τους βομβαρδισμούς πόλεων στο Ντονμπάς».

Την ίδια ώρα, ο παρουσιαστής του Channel One ανακοινώνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα «ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν κατοικίες» και να βομβαρδίσουν αποθήκες με αμμωνία, σε «πράξεις πρόκλησης εναντίον αμάχων και ρωσικών δυνάμεων».

Η λεζάντα με λευκά από αυτό το ρεπορτάζ της τηλεόρασης Rossiya 24 λέει: Ουκρανικός φασισμός
Η λεζάντα με λευκά από αυτό το ρεπορτάζ της τηλεόρασης Rossiya 24 λέει: Ουκρανικός φασισμός © BBC

Τι βλέπουν οι Ρώσοι στην τηλεόραση: Οι λέξεις έχουν σημασία - Ιστορικές αναφορές

Σε κάθε περίπτωση όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν αναφέρονται ως πόλεμος, αλλά ως επιχείρηση αποστρατικοποίησης με στόχο στρατιωτικές υποδομές ή «ειδική επιχείρηση για την υπεράσπιση των λαϊκών δημοκρατιών».

Οι παρουσιαστές φαίνεται ότι τηρούν μία ιδιαίτερη γραμμή, διανθίζοντας τα λεγόμενά τους με ιστορικές αναφορές και παραλληλισμούς για τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων. «Οι τακτικές των εθνικιστών που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να θωρακιστούν δεν έχουν αλλάξει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο παρουσιαστής μιας πρωινής εκπομπής στο αδελφό κανάλι του Rossiya 1, Rossiya 24 και προσθέτει: «Συμπεριφέρονται σαν φασίστες, με την ίδια την έννοια αυτής της λέξης: οι νεοναζί βάζουν τα εξαρτήματά τους όχι μόνο δίπλα σε κατοικίες, αλλά όπου τα παιδιά βρίσκουν καταφύγιο σε υπόγεια».

Το παραπάνω αποτελεί ουσιαστικά μία αναφορά στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους σαν ανθρώπινες ασπίδες έναντι των ρωσικών δυνάμεων. Φυσικά, τα ρωσικά ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε δυσκολίες προέλασης των ρωσικών δυνάμεων, αλλά περιγράφουν τις «επιχειρήσεις» ως άκρως επιτυχημένες.

Όπως σημειώνει το BBC και είναι πράγματι αξιοσημείωτο, οι ανταποκριτές της κρατικής τηλεόρασης δεν κάνουν ρεπορτάζ επί τόπου από μέρη όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, όπου γίνονται βομβαρδισμοί σε σπίτια, αλλά παραμένουν στο Ντονμπάς. 

Τι βλέπουν οι Ρώσοι στην τηλεόραση: Αναλύσεις για την τροχιά του πυραύλου

Σε κάθε περίπτωση, κάθε είδηση που αφορά χτυπήματα από τη Ρωσία χαρακτηρίζεται ψευδείς. Μάλιστα, οι παρουσιαστές παίρνουν και το ρόλο αναλυτών. «Κρίνοντας από την τροχιά του πυραύλου, το χτύπημα έγινε από τα βορειοδυτικά, όπου δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις», λέει ο παρουσιαστής κατά τη διάρκεια της ειδησεογραφίας στις 16:00 ώρα Μόσχας. Τέσσερις ώρες αργότερα, ένα δελτίο της Rossiya 1 πηγαίνει παραπέρα, κατηγορώντας την ίδια την Ουκρανία για τον βομβαρδισμό. «Να χτυπήσει το Χάρκοβο και να πει ότι ήταν η Ρωσία. Η Ουκρανία χτυπά τους δικούς της και λέει ψέματα στη Δύση. Είναι όμως δυνατόν να εξαπατηθεί ο λαός;»

Οι Ρώσοι τηλεθεατές παρακολουθούν τους παρουσιαστές να μιλούν για εγκλήματα πολέμου από την Ουκρανία. Χωρίς ίχνος αντικειμενικότητας, ο παρουσιαστής Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ παίρνει θέση υπέρ του Κρεμλίνου. «Αγαπώ πολύ την Ουκρανία, αγαπώ τους Ουκρανούς. Έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα πολλές φορές. Είναι πράγματι μια λαμπρή, υπέροχη χώρα. Και νομίζω ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται, φυσικά, να είναι μια ευημερούσα, φιλική χώρα... Η αιτία είναι δίκαιη. Θα είμαστε νικητές».

Πληροφορίες από το ρεπορτάζ του BBC 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ