Κοσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις Τζόνσον κατά Ρωσίας

Αποκλείονται οι ρωσικές τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA/JESSICA TAYLOR

Εισβολή στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις Τζόνσον κατά Μόσχας - Αποκλείονται οι ρωσικές τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου.

Κυρώσεις εναντίον άνω των 100 Ρώσων και ρωσικών οντοτήτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία από ξηράς, αέρος και θάλασσας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύεται, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εφαρμόσει νομοθεσία, για να μπλοκάρει τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες από το να αυξήσουν την χρηματοδότηση από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον: 

 

- Θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτήν την απόφαση περιλαμβάνεται πλήρες πάγωμα για την τράπεζα VTB.

  • -Με τη νέα νομοθεσία θα παυθεί η χρηματοδότηση για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 100 φυσικών προσώπων ή φορέων.
  • Στην αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί η προσγείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Παγώνουν οι άδειες με τις οποίες θα καλύπτονται όσα χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς
  • Εντός των επόμενων ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού για διυλιστήριο πετρελαίου
  • Μπαίνει όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Υπάρχει πιθανότητα να αποκοπεί η Ρωσία από την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία
  • Οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Λονδίνου

 

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - G7: Ο Πούτιν έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της ιστορίας

 

Σε ισχυρή δήλωση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχώρησαν, με κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες της G7 που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Καταδικάζουμε τον πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε ενωμένοι με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κρατών μελών τους καθώς και της Ουκρανίας και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσαν στην κοινή δήλωσή τους.

 
 
 
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ