Κοσμος

Ονδούρα: Όπου οι ΗΠΑ συμφωνούν με τον Μαδούρο

Τι δείχνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν λοιπόν να χαιρετίσουν την εκλογική νίκη της Χiomara Castro de Zelaya

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η περιοχή Valle de Ángeles στην Ονδούρα
Valle de Ángeles στην Ονδούρα © Jose Castillo / Unsplash

Ονδούρα: Η εκλογική νίκη της Χiomara Castro de Zelaya, η επάνοδος της αριστεράς και τα γεγονότα που εξηγούν την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ.

Όταν οι ΗΠΑ συμφωνούν σε κάτι με το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας αυτό αποτελεί είδηση όχι μόνο για την Λατινική Αμερική αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο! Όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ονδούρα της Κεντρικής Αμερικής. Οι εκλογές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την συντριπτική νίκη και επάνοδο στην εξουσία της αριστεράς μετά από 12 συνεχή έτη διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά. Νικήτρια των εκλογών ήταν η Χiomara Castro de Zelaya, σύζυγος του Manuel Zelaya ο οποίος το 2009 ανετράπη από πολιτικό-στρατιωτικό πραξικόπημα με αφορμή τις στενές σχέσεις που είχε με τον Hugo Chavez και τον Fidel Castro, γεγονός που σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες έθετε σε κίνδυνο την δημοκρατία στη χώρα.

Ο Νικολάς Μαδούρο έσπευσε να χαιρετίσει τα εκλογικά αποτελέσματα κάνοντας λόγο για μία «ιστορική νίκη». Όμως με τον ίδιο θερμό τρόπο αντέδρασε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος, αφού συνεχάρη την νικήτρια των εκλογών, έσπευσε να προδιαγράψει ένα μέλλον συνεργασίας των δύο χωρών: «Αναμένουμε να δουλέψουμε από κοινού προκειμένου να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη για όλους και να πολεμήσουμε εναντίον της διαφθοράς».

Αν η στάση του Μαδούρο ήταν κατανοητή λόγω της ιδεολογικής συγγένειας που υπάρχει με τις δυνάμεις που εκφράζει η Castro, η στάση των ΗΠΑ εξέπληξε. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το πραξικόπημα εναντίον του Zelaya το 209 είχε γίνει με την ανοχή (αν όχι στήριξη) των ΗΠΑ όταν πρόεδρος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και υπουργός εξωτερικών η Χίλαρι Κλίντον. Όμως από τότε μέχρι σήμερα είχαν μεσολαβήσει δύο σημαντικά γεγονότα που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ.

Το πρώτο είναι η αυξημένη παρουσία των ναρκωτικών στην Ονδούρα, που έχουν ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Κατά τα 12 έτη διακυβέρνησης από τη δεξιά η Ονδούρα είχε μεταβληθεί σε ένα πραγματικό ναρκοκράτος, με τα καρτέλ των ναρκωτικών να έχουν κυριολεκτικά αλώσει τον κρατικό μηχανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τony Orlando Hernandez, αδελφός του τελευταίου προέδρου της χώρας Juan Orlando Hernandez, είχε συλληφθεί και καταδικασθεί στις ΗΠΑ σε ισόβια κάθειρξη λόγω της συμμέτοχης του στην διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Και ενώ δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες εναντίον του προέδρου, αναμένεται ότι θα συμβεί σύντομα μετά την πολιτική αλλαγή των εκλογών.

Το δεύτερο θέμα που επηρέασε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι η προσπάθεια ελέγχου των μεταναστευτικών ροών που τα τελευταία χρόνια παίρνουν την μορφή καραβανιών που ξεκινούν από το Βόρειο Τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα). Να σημειωθεί ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι πολίτες της περιοχής εγκαταλείπουν τις χώρες τους δεν είναι τόσο οικονομικοί όσο οι συνθήκες ανασφάλειας που προκαλεί η δραστηριότητα των συμμοριών, των περίφημων «maras». Πρόκειται ίσως για το πιο σοβαρό μεταναστευτικό πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ τα τελευταία έτη. Το τελευταίο έτος συνελήφθησαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ 209 χιλ. προερχόμενοι από την Ονδούρα, 279 χιλ. από την Γουατεμάλα και 96 χιλ. από το Ελ Σαλβαδόρ.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν λοιπόν να χαιρετίσουν την εκλογική νίκη της Χiomara Castro de Zelaya δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βάζει σε πρώτη μοίρα πραγματιστικά κριτήρια που αφορούν την ασφάλεια των ΗΠΑ και όχι αφηρημένα ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι κυβερνήσεις αποτελεσματικές που θα ελέγξουν την μετανάστευση και την διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ελάχιστα ενδιαφέρει αν οι εκλεγμένοι αριστεροί ηγέτες μερακλώσουν σε καμία fiesta και αναφωνήσουν «Ηasta la victoria siempre»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ