1821 Digital Gallery
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Μεταναστευτική κρίση, «Βόρειο Τρίγωνο» και Biden

Μεταναστευτική κρίση, «Βόρειο Τρίγωνο» και Biden
Μετανάστες από το «Βόρειο Τρίγωνο» στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικο © Joe Raedle / Getty Images / Ideal Image
Τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα προερχόμενο από το λεγόμενο «Βόρειο Τρίγωνο»
  • A-
  • A+
0
Ο πρόεδρος Biden αντιμέτωπος με νέα μεταναστευτική κρίση στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά από το «Βόρειο Τρίγωνο» (Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρες και Γουατεμάλα).

Νέα κρίση -μετά από τη διπλωματική που προκάλεσαν οι χαρακτηρισμοί του για τον Πρόεδρο Putin- προκαλούν δηλώσεις και μέτρα του Joe Biden που αφορούν το μεταναστευτικό. Αυτή την φορά η κρίση αφορά στην Κεντρική Αμερική.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις δηλώσεις του εναντίον της περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούσε ο προκάτοχος του στην προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump καθώς και για ορισμένα μέτρα που έλαβε, όπως το άνοιγμα των συνόρων για ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και το γεγονός ότι επέτρεψε σε 25.000 μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να περιμένουν εκεί την έκβαση του αιτήματος τους για παροχή πολιτικού ασύλου.

Μέχρι σήμερα οι  αιτούντες πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ έπρεπε να περιμένουν από την πλευρά του Μεξικού μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους για παροχή πολιτικού ασύλου. Επίσης στα πλαίσια των μέτρων που ίσχυαν επί Trump απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ στα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και όσα συλλαμβάνονταν εντός των ΗΠΑ απελαύνονταν στο Μεξικό. (Οι γονείς πολλές φορές στέλνουν τα ανήλικα παιδιά τους στις ΗΠΑ ελπίζοντας ότι θα τους επιτρέψουν να μείνουν ώστε μετά να ζητήσουν και αυτοί να τους επιτραπεί η είσοδος στα πλαίσια της επανένωσης των οικογενειών).

Οι δηλώσεις και τα μέτρα του νέου προέδρου των ΗΠΑ ερμηνεύθηκαν από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής ως χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να δημιουργηθεί ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα προερχόμενο από το λεγόμενο «Βόρειο Τρίγωνο» (Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρες και Γουατεμάλα) που επιχειρεί να διασχίσει το Μεξικό με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.     

Σχετικα
Μπάιντεν και Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες - Τι συζήτησαν
Μπάιντεν και Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες - Τι συζήτησαν

Οι συλλήψεις τον τελευταίο καιρό των λαθρομεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό έχουν φτάσει στα ύψη με αποτέλεσμα ο υπουργός της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Alejandro Mayorkas, να δηλώσει ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μια πρόκληση που είναι πιο σοβαρή από ποτέ».

Τον Φεβρουάριο οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τον Μάρτιο το ποσοστό θα είναι ακόμα πιο υψηλό με άνω των 4.000 συλλήψεων ημερησίως. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι αρχές έχουν εντοπίσει πάνω από 400.000 παράνομες εισόδους. αριθμός διπλάσιος τους αριθμού των παρανόμων εισόδων την αντίστοιχη περίοδο του  έτους που πέρασε.    

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα εντοπίσθηκαν 561 ανήλικα μη συνοδευόμενα παιδιά, αριθμός που ξεπερνάει πολύ τον αριθμό ρεκόρ της περιόδου Trump τον Μάιο του 2019 που ήταν 370 παιδιά.

Σχετικα
Μπάιντεν: Σε εφαρμογή νέα στρατηγική για την μετάλλαξη Όμικρον
Μπάιντεν: Σε εφαρμογή νέα στρατηγική για την μετάλλαξη Όμικρον

Σήμερα οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να αποθαρρύνουν με κάθε τρόπο την έλευση νέων μεταναστών με μηνύματα «Μην έρχεστε, τα σύνορα είναι κλειστά» ή εκλιπαρώντας τους με μηνύματα «Κάντε υπομονή». Από την άλλη πλευρά, και οι μετανάστες που είχαν πιστέψει στις πληροφορίες που τους παρείχαν οι διακινητές τους, ότι τάχα τα σύνορα ήσαν ανοικτά, τώρα θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν και ότι υποχρεώθηκαν να κάνουν ένα επικίνδυνο αλλά άσκοπο ταξίδι στο οποίο δαπάνησαν τις οικονομίες μιας ζωής.

Ο Joe Biden αρχίζει να διαπιστώνει σιγά-σιγά ότι οι παραχωρήσεις του στην «προοδευτική» πλευρά  του κόμματος του δεν έρχονται χωρίς κόστος. Προς το παρόν το κόστος το πληρώνουν κυρίως γειτονικές χώρες όπως το Μεξικό, που εν μέσω πανδημίας αναγκάζεται να κινητοποιήσει τα στρατεύματά της για να εμποδίσει την έλευση νέων μεταναστών από τα σύνορα του με τη Γουατεμάλα. Αυτή η κίνηση ωστόσο έχει πενιχρά αποτελέσματα καθώς οι μετανάστες επιλέγουν μονοπάτια της ζούγκλας όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι να τους συλλάβουν οι αρχές αλλά να τους κατασπαράξουν τα φίδια και οι λεοπαρδάλεις.

Φυσικά, τα βαθύτερα αίτια των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου θα πρέπει να αναζητηθούν στην ανασφάλεια που προκαλούν οι συμμορίες, στη φτώχεια και έλλειψη ευκαιριών και στις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι τυφώνες του περασμένου Νοεμβρίου, ιδιαίτερα στις Ονδούρες από όπου άλλωστε προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες.

Η πρόταση του Biden να επενδύσει 4 δισ. δολάρια σε έργα στην περιοχή του Βόρειου Τριγώνου προκειμένου να ανακόψει το μεταναστευτικό κύμα σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι ανεπαρκής και δεν έχει μεγάλες πιθανότητας επιτυχίας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5