Κοσμος

Οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ έφτασαν τα 100 εκατομμύρια

Ήταν ο στόχος που ήθελαν να επιτύχουν μέσα στις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας Μπάιντεν, ο οποίος επιτεύχθηκε αρκετά νωρίτερα

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο - Κορωνοϊός - Covid-19
© Karen Ducey/Getty Images

ΗΠΑ - Κορωνοϊός: Πώς ο Μπάιντεν έφτασε τον στόχο των 100 εκατ. εμβολιασμών - Τα εμβόλια και οι διαδικασία που ακολουθούν οι πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι 100 εκατομμύρια άτομα θα είχαν εμβολιαστεί μέσα στις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Να όμως που την 58η μέρα, οι ΗΠΑ έφτασαν τον στόχο: αν η διαδικασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τον Ιούνιο η πλειονότητα των Αμερικανών θα έχει αποκτήσει ανοσία. Οι επιστήμονες ζητούν εμβολιασμό 70-90% του πληθυσμού προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση: σ’ αυτό το ποσοστό προστίθεται κι εκείνο των ανθρώπων που ασθένησαν και ανέρρωσαν.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Ατλάντα, το 30% των πολιτών πάνω από 18 ετών έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση. Όσο για τους πολίτες πάνω από 65 ετών, έχει εμβολιαστεί το 65%.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρία εμβόλια, της Johnson & Johnson που χρειάζεται μόνο μία δόση, της Pfizer/BioNTech και της Moderna (δύο δόσεις), και έχουν ήδη προμηθευτεί ή παραγγείλει την ποσότητα που απαιτείται για να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες, δηλαδή περίπου 200 εκατομμύρια άτομα. Η πολιτεία με το πιο αποτελεσματικό σύστημα εμβολιασμών αποδεικνύεται το Νέο Μεξικό με δεύτερη την Αλάσκα (όπου εμβολιάζεται οποιοσδήποτε άνω των 16 ετών το επιθυμεί), ενώ καθυστερεί λίγο ο Νότος – όχι επειδή υπάρχουν ισχυρότερα κινήματα εναντίον του εμβολιασμού αλλά μάλλον επειδή συρρέει τόσος κόσμος στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε είναι δύσκολο να κλείσει κανείς ραντεβού. Στις περισσότερες πολιτείες δίνεται προτεραιότητα, εκτός από τις εύλογες κατηγορίες (ευπαθείς ομάδες, υγειονομικοί), στους εκπαιδευτικούς, στους οδηγούς λεωφορείων, στους ταχυδρόμους και τους κούριερ· πάνω από 30 πολιτείες εμβολιάζουν κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, ενώ μερικές πολιτείες, όπως η βόρεια και η νότια Ντακότα όπου υπάρχουν αυτόχθονες αμερικανικοί πληθυσμοί, έχουν θέσει σε προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ινδιάνικων reservations.

Άψογα φαίνεται να προχωρεί ο εμβολιασμός και στα εδάφη που διατηρούν ειδική σχέση με τις ΗΠΑ, όπως το Παλάου, γενικότερα η Μικρονησία και τα νησιά Μάρσαλ. Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα των New York Times για τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τη θνησιμότητα του Covid-19, το χειρότερο σκορ έχει το Λέικ Σίτι στη Φλόριντα, με δεύτερη το Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια, τρίτο το Μαϊάμι, ενώ τέταρτη έρχεται η Λέικ Τσαρλς της Λουιζιάνα και πέμπτη το Μπράουνσβιλ του Τέξας. Όλες αυτές οι πόλεις είναι ηλιόλουστες, χωρίς μεγάλο συνωστισμό.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή οι χώρες με την αποτελεσματικότερη εμβολιαστική διαδικασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ