- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαρμπέιντος: Η πατρίδα της Rihanna έγινε αβασίλευτη δημοκρατία
Πρόεδρος είναι πλέον η πρώην κυβερνήτης Dame Sandra Mason
To νησί Μπαρμπέιντος ανακηρύχθηκε αβασίλευτη δημοκρατία Στην τελετή παρέστη ο πρίγκιπας Κάρολος και η αυτόχθων Rihanna
Στο πέρασμα της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής σε προεδρική δημοκρατία, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναγνώρισε τις «φρικαλεότητες της δουλείας» και καλωσόρισε το Μπαρμπέιντος «σε ένα καινούργιο κεφάλαιο της ιστορίας».
Το Μπαρμπέιντος, που έχει πληθυσμό μικρότερο από 300.000 κατοίκους, είναι ανεξάρτητο κράτος από τις 30 Νοεμβρίου του 1966, αλλά μέχρι προχθές ανήκε, συμβολικά, στην Κοινοπολιτεία. Το 2018 η Μia Motley ανέλαβε ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος -που κέρδισε και τις 30 έδρες του Κοινοβουλίου- έχοντας εξασφαλίσει πλειοψηφία και στις εκλογές του 2013. Με την ανακήρυξή του σε προεδρική δημοκρατία, το Μπαρμπέιντος κλείνει πραγματικά ένα «κεφάλαιο της ιστορίας» το οποίο ξεκίνησε το 1627 όταν έγινε αγγλική αποικία. Η οικονομία των φυτειών βασίστηκε επί δύο αιώνες στην εργασία των σκλάβων Αφρικανών οι οποίοι εξεγείρονταν εναντίον των Βρετανών μέχρι την κατάργηση της δουλείας του 1833.
Η πιο αξιομνημόνευτη από τις εξεγέρσεις τις οποίες κατέπνιξαν βάναυσα οι Βρετανοί ήταν εκείνη του 1816: ηγέτης ήταν ο Bussa, σήμερα εθνικός ήρωας του νησιού. Αν και σήμερα, το Μπαρμπέιντος είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, γνώρισε πολλές συμφορές: εκτός από την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο, την καταδυναστευτική φυτειοκρατία των λευκών, ο τυφώνας του 1780 σκότωσε πάνω από 4.000 άτομα, ενώ το 1854, μια επιδημία χολέρας σκότωσε περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 και αργότερα στη δεκαετία του 1950 πολλοί κάτοικοι του Μπαρμπέιντος μετανάστευσαν στη Βρετανία, ενώ όσοι έμειναν πίσω άρχισαν να απαιτούν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους, τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου, το οποίο μέχρι τότε περιοριζόταν στους άνδρες που είχαν περιουσία. Επιφανής μεταξύ των πρώτων ακτιβιστών ήταν ο Grantley Herbert Adams, ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος (BLP) το 1938 και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός το 1953, ακολουθούμενος από τον συνιδρυτή του BLP Hugh Gordon Cummins το 1958-1961. Μια ομάδα αριστερών πολιτικών που υποστήριξαν ταχύτερες κινήσεις για ανεξαρτησία αποχώρησαν από το BLP και ίδρυσαν το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (DLP) το 1955.
Στις 30 Νοεμβρίου 1966, στο περιβάλλον της χειραφέτησης από την αποικιοκρατία, τα Μπαρμπέιντος έγιναν ανεξάρτητο κράτος και βασίλειο της Κοινοπολιτείας με πρώτο κυβερνήτη τον Erroll Barrow. Τον Οκτώβριο του 2021, η Dame Sandra Mason εξελέγη από το Κοινοβούλιο η πρώτη Πρόεδρος των Μπαρμπέιντος. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, η Mason αντικατέστησε τη βασίλισσα της Αγγλίας ως αρχηγός του κράτους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.