Περιβαλλον

COP26: Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργαστούν για το κλίμα

Θα προσπαθήσουν από κοινού να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα και ΗΠΑ θα συνεργαστούν για να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Κίνα και ΗΠΑ θα συνεργαστούν για να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν στην COP26 ότι θα εργαστούν από κοινού για να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 ότι θα συνεργαστούν στενά, ώστε να μειώσουν από κοινού τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, πρόκειται για αιφνιδιαστική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στη Σύνοδο Κορυφής COP26 στη Γλασκώβη, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το προσχέδιο της νέας συμφωνίας για το κλίμα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τις περισσότερες εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες για την απροθυμία τους να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στόχος της κοινής προσπάθειας είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη να μην ξεπεράσει το κρίσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Η απόφαση να συνεργαστούν στενά οι ΗΠΑ και η Κίνα ώστε να μειώσουν τις εκπομπές σε σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και η βιομηχανία, στέλνει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα σε περισσότερες από 190 χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες της COP26.

«Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στην προσπάθεια που γίνεται τώρα και στους στόχους που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση Κίνα και ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά ώστε να επιτευχθεί μια "πράσινη" και με λιγότερους ρύπους μετάβαση» τόνισε ο Xie Zhenhua, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας. Και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα πρόκληση. Ελπίζουμε ότι αυτή η κοινή δήλωση θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στην COP26.

Από τη μεριά του ο Τζον Κέρι, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, δήλωσε: «Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου την τρέχουσα δεκαετία». Αφού ξεκαθάρισε ότι «μόνο με συνεργασία» μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την κοινή προσπάθεια ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τον περιορισμό των πυρηνικών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ