Κοσμος

Ερντογάν σε Μακρόν: «Σε ξεγελάνε οι Έλληνες, δεν έχουν χρήματα»

Οργή για τη βάση στην Αλεξανδρούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκνευρισμός Ερντογάν για Αλεξανδρούπολη και Rafale
O Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν ©EPA Pool

«Πυρ και μανία» έχει γίνει ο Ταγίπ Ερντογάν με την αμερικανική στρατιωτική βάσης στην Αλεξανδρούπολη και με την πώληση από τη Γαλλία μαχητικών στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπν Ερντογάν δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συμφωνία της Ελλάδας και τη Γαλλία, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής στην Άγκυρα από τη Ρώμη μετά τη σύνοδο των G20. 

Σύμφωνα με τη Sozcu, ο Ερντογάν είπε για τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν: «Η Ελλάδα δημιουργεί στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη και αγοράζει όπλα από τη Γαλλία. Μίλησα και με τον κ. Μπάιντεν και με τον κ. Μακρόν για το θέμα. Είπα: “Τι είναι αυτό στην Αλεξανδρούπολη; Η δημιουργία μιας βάσης εκεί ενοχλεί σοβαρά εμάς και τους ανθρώπους μας”. Σχετικά με τα Rafale ο Μακρόν μου είπε: “Έχουν λεφτά”. Του είπα: “Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Εγώ γνωρίζω ότι η Ελλάδα χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια…”. Το μόνο μέλημά μας με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί».

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει σε διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη εφόσον είναι παρούσες η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, και υποστήριξε ότι δεν είδε αρνητική προσέγγιση στο θέμα των F-16 από την αμερικανική πλευρά. «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να εντατικοποιήσουμε τις οικονομικές σχέσεις. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Και δεν είδα ούτε σε αυτό το ζήτημα αρνητική προσέγγιση», είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε, είπε στους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Γαλλίας πώς η εγκατάσταση βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα, «ενοχλεί σοβαρά» την Τουρκία.

Ακύρωσε το ταξίδι και επέστρεψε στην Τουρκία ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ