Πολιτικη & Οικονομια

Μέρκελ: Ξέρω ότι περάσατε δύσκολα αλλά βρήκαμε βηματισμό

«Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε» είπε ο πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου από το Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Οι δηλώσεις των δυο ηγετών ξεκίνησαν με τον οικοδεσπότη, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει αναφορά στη 16χρονη θητεία της (σ.σ. είναι ο 8ος πρωθυπουργός που τη συναντά) και για τη σφραγίδα που αφήνει η Άνγκελα Μέρκελ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πια αλλάξει

«Δεν είναι η πρώτη μας επαφή είναι ωστόσο ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία. Θα τολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση. Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι αποικία κράτους, είναι ένα σύγχρονο κράτος που σχεδιάζει το αύριο. Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Ετσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά σταρτ από από Γερμανούς και ο υπερ-διπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών.

Ούτε η ΕΕ ούτε η Ελλάδα έφθασαν στο ξέφωτο του 21ου αιώνα. Δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Αλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Ελληνες. Ούτε η λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε.

Σε όλα αυτό το διάστημα η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερόητας. Αδικη κάποιες φορές, ομως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Οπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίουες υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλασιών εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυηνας και του ΤΑμείου ανάκαμψης. Ολα αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας τάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία αυιτό γίνεται με συμφωνίες. Ηταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο οικονομικών για να αντιμτωπίσουην την κρίση που δεν είχαν καμία ευθύνη.

Η μάχη κατά του κόβιντ είχε και χρώμα ελληνικό. Μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, εισηγήθηκε το ευρωπαικό πιστοποιητικό, ενώ πέτυχε με μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά προόδου. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, καθώς την ίδια περίοδο είχαμε εξωτερικές προκλήσεις, και ανοιχτές κρίσεις, όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας πέρυσι το καλοκαίρι κάτι που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση.

Εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν και τη νέα ηγεσία της Γερμανίας. Μαζί της προσδοκώ να διευρύνω τις σχέσεις μας. Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυκτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Και το γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας την δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό με οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου «Προσπαθώ, προσπάθησα» και την εμπειρία της εποχής της, μια περίοδος με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη».

Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ

«Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησε με την Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως θα γίνει συζήτηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που "γέννησε" και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 

Άνγκελα Μέρκελ: Υπήρξαν… «ζωντανές» οι σχέσεις μας

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ «μεταφράζοντας» τη φράση του Γκαίτε «υποσχέθηκε» ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα. 

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν “ζωντανές”. Είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ήταν συνδεμένο με την παραμονή στο ευρώ. Βρήκαμε κοινό βηματισμό αλλά και να παραμένει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε. Μετά αντιμετωπίσαμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το μεταναστευτικό και μας έδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. 

Συζητήσαμε και χθες και σήμερα ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι δύσκολο να βρίσκονται λύσεις μέσω του διαλόγου. 

Δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις» 

Δείτε live τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μέρκελ
 

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel

 

Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ είχε γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια είχε διευρυμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ