Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Πολλές φορές η Ελλάδα αισθάνθηκε μόνη

Μέρκελ: O διάλογος ήταν πάντα το κλειδί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Κατερίνας Σακελλαροπούλου με Άνγκελα Μέρκελ
Συνάντηση Κατερίνας Σακελλαροπούλου με Άνγκελα Μέρκελ © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε Άνγκελα Μέρκελ: Πολλές φορές η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε η kαγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελστο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Η κυρία Μέρκελ έφτασε ακριβώς στις 10:15 στο προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε η κα Σακελλαροπούλου.

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Πολλές φορές η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

«Με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν 2 δεκαετίες.

Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σάς έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά και συμβάλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις προσπάθειες που κάνατε για τη διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και τη φιλεοευρωπαϊκή σας στάση.

Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης, και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι.

Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο, πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση».

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ © EUROKINNISSI

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στην προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας είπε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε, για την υποδοχή.

Και όπως είπα όταν σας πρωτοσυνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσμτα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης. Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Το σημερινό της πρόγραμμα

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δείπνησε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του πρωθυπουργού και, αφού γίνει δεκτή σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα έχει επίσημη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η συζήτηση με την εδώ και λίγες ημέρες υπηρεσιακή καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ –η οποία έχει ουσιαστικά ταυτίσει την πολιτική διαδρομή της με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά και με την οικονομική κρίση– πέραν του χαρακτήρα επισκόπησης των διμερών σχέσεων, αναμένεται να περιλαμβάνει και τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

H Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα: Η ατζέντα

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο ενεργειακό πεδίο με πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει τη γεωπολιτική διάσταση και σημασία του ζητήματος αυτού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αναμένεται επίσης να συζητήσουν και για τη Λιβύη, όπου η χώρα μας είναι και πάλι παρούσα στις εξελίξεις και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει μέρος το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου στη Διεθνή Διάσκεψη, στο Παρίσι. Η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη β΄ υπουργική διάσκεψη στο Βερολίνο είχε προκαλέσει «βαθιά ενόχληση», που ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει και δημοσίως τον περασμένο Ιούνιο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω Μέρκελ

Σε ισχύ είναι και σήμερα, 29 Οκτωβρίου, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα, λόγων της παρουσίας της Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται τη χώρα για τελευταία φορά ως καγκελάριος.

Συγκεκριμένα, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

«Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. ANGELA MERKEL στη χώρα μας, απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης 28.10.2021 και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 29.10.2021 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων», αναφέρει η σχετική ενημέρωση από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ