Κοσμος

Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν ότι θα παραιτηθεί

Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της Deutsche Welle

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απείλησε με παραίτηση ο Τσαβούσογλου τον Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις
Μεβλούτ Τσαβούσογλου © EPA / FATIH AKTAS / Turkish Foreign Ministry Press Office HANDOUT

Δημοσίευμα της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle υποστήριξε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Σύννεφα» στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό των εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να προκάλεσε η απειλή για απελάσεις ξένων πρεσβευτών με αφορμή την υπόθεση του προφυλακισμένου εδώ και 4 χρόνια Οσμάν Καβαλά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ο κ. Τσαβούσογλου -ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις– φέρεται να ζήτησε να συζητήσει κατ’ ιδίαν το ζήτημα με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», φέρεται να είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζεται μόνο ‘’ψευδείς ειδήσεις’’, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Φαχρετίν Αλτούν.

 Προς εκτόνωση η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας- χωρών της Δύσης

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο δήλωσης των 10 πρέσβεων. Σύμφωνα με το Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε την δήλωση των πρεσβειών ότι παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης.

Επικαλούμενο πηγές στην τουρκική προεδρία, το Anadolu αναφέρει ότι ο Ερντογάν «χαιρέτισε» τη δήλωση που ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, και την οποία υιοθέτησαν αργότερα, κάνοντας re-tweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Το 41ο άρθρο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά διατυπώνει την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ