Κοσμος

Προς εκτόνωση η σύγκρουση Ερντογάν με χώρες της Δύσης

Σύμφωνα με το Anadolu

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προς εκτόνωση δείχνει να βαίνει η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με 10 χώρες της Δύσης
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ©EPA Pool

Προς εκτόνωση η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Δύσης καθώς οι τελευταίες ανακοίνωσαν συμμόρφωση με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης.

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με 10 χώρες της Δύσης ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς με αφορμή το αίτημα αποφυλάκισης του επί 4 χρόνια κρατούμενου χωρίς καταδικαστική απόφαση Οσμάν Καβαλά.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αναφέρουν πως συμμορφώνονται με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης, που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις.

Το άρθρο 41 αναφέρει πως οι διπλωματικές αντιπροσωπείες σέβονται και δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας στην οποία υπηρετούν. Μετά την «διπλωματική υποχώρηση» των πρεσβειών – όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu επικαλούμενο πηγές της Προεδρίας – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τη νέα δήλωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 πως έδωσε εντολή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου 2021, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά.

Ο ίδιος ο Καβαλά οποίος έχει γίνει το μαύρο πρόβατο του καθεστώτος, εκτιμά ότι η κράτησή του επιτρέπει στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δικαιολογεί τις «συνωμοσιολογικές θέσεις» της. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στο γαλλικό πρακτορείο είπε χαρακτηριστικά «Φαντάζομαι πως οι δίκες του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τη δική μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συνωμοσιολογικός λόγος γύρω από τα γεγονότα του Γκεζί χρησιμεύει έκτοτε ως πλαίσιο αναφοράς για να ποινικοποιηθεί κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα οι διαδηλώσεις φοιτητών».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ