Κοσμος

Οργή Άγκυρας προς ξένες πρεσβείες λόγω παρέμβασης για τον Καβαλά

Διαμαρτυρία στους πρεσβευτές ΗΠΑ Γερμανίας και Γαλλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιδρά η Τουρκία: Διαμαρτυρία στους πρέσβεις των χωρών που ζήτησαν άμεση αποφυλάκιση του Καβαλά
Ο Τούρκος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά ©Pool

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές δέκα χωρών εξαιτίας της έκκλησής τους να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας και μαικήνας Οσμάν Καβαλά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία εξαιτίας της έκκλησής τους να αποφυλακιστεί ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά ο οποίος κρατείται εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν χωρίς δίκη

Ο Καβαλά συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί. Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γεζί, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση» κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.
 

«Βαριά σκιά»

Στην έκκληση, την οποία προσυπέγραψαν οι πρεσβείες, αναφέρεται πως η υπόθεση του κ. Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας».

Οι διπλωματικές αποστολές που τη μοιράστηκαν, προκαλώντας την οργή της τουρκικής διπλωματίας, είναι αυτές του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πέραν αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Καβαλά, ο οποίος χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, παραμένει στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί για οτιδήποτε, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί το 2019 πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Απειλή για κυρώσεις

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Αγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (30ή Νοεμβρίου – 2η Δεκεμβρίου), αν ο τούρκος επιχειρηματίας και αντιπολιτευόμενος, ηλικίας 64 ετών, δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

Καβαλά κατά Ερντογάν για τα 4 χρόνια του στη φυλακή χωρίς δίκη

Ο ίδιος ο Καβαλά οποίος έχει γίνει το μαύρο πρόβατο του καθεστώτος, εκτιμά ότι η κράτησή του επιτρέπει στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δικαιολογεί τις «συνωμοσιολογικές θέσεις» της. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στο γαλλικό πρακτορείο είπε χαρακτηριστικά «Φαντάζομαι πως οι δίκες του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τη δική μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συνωμοσιολογικός λόγος γύρω από τα γεγονότα του Γκεζί χρησιμεύει έκτοτε ως πλαίσιο αναφοράς για να ποινικοποιηθεί κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα οι διαδηλώσεις φοιτητών».


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ