Κοσμος

Η Τουρκία παρατείνει την κράτηση του ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά

Δεν έχει δικαστεί εδώ και τέσσερα χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά θα παραμείνει στη φυλακή χωρίς δίκη
Ο Τούρκος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά ©Pool

Ο αντιπολιτευόμενος ανθρωπιστής και επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά θα παραμείνει στη φυλακή χωρίς δίκη ύστερα από σημερινή απόφαση των αρχών της Τουρκίας.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέτεινε σήμερα την κράτηση του Τούρκου επιχειρηματία και ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, που είναι φυλακισμένος χωρίς δικαστική απόφαση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκτιμώντας ότι υπάρχει έλλειψη «νέων στοιχείων» για να διατάξει την απελευθέρωση του, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 63χρονος Καβαλά, μαικήνας και προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.

ΕΕ: H απόφαση των τουρκικών αρχών για τον Οσμάν Καβαλά «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια» 

H απόφαση των τουρκικών αρχών σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση», αναφέρει ο εισηγητής για την Τουρκία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει την απογοήτευσή του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να τηρήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα αιτήματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προβούν στην άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβαλά».

Προσθέτει ότι «η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη υπόθεση. Απαιτούμε με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τις οποίες οικειοθελώς ανέλαβαν ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σεβασμό στο κράτος δικαίου».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα σταματήσει να εργάζεται για αυτήν και άλλες σχετικές υποθέσεις και θα συνεχίσει να θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον πυρήνα της ατζέντας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας. Απαιτούνται πραγματικά γεγονότα για να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των τελευταίων δηλώσεων των τουρκικών αρχών που εκφράζουν την προθυμία τους να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Αυτό ξεκινά με τον σεβασμό αυτής και άλλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θέτοντας τέλος στις κατασκευασμένες για πολιτικούς λόγους υποθέσεις» υπογραμμίζει ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Τέλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του «προσωπικά και θεσμικά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Οσμάν Καβαλά, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του, έναντι της αδικαιολόγητης και παράνομης κατάστασης που συνεχίζει να αντιμετωπίζει».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ