- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμβούλιο Ευρώπης σε Τουρκία: Αποφυλάκιση Καβαλά αλλιώς κυρώσεις
Ο Τούρκος φιλάνθρωπος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διέταξε την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις.
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διέταξε σήμερα την Τουρκία να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Ο 63χρονος Καβαλά, μαικήνας και προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.
Το γεγονός ότι ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή «υποδηλώνει την άρνηση των (τουρκικών) αρχών να υπακούσουν σε αυτήν την εντολή του Δικαστηρίου», αναφέρει η Επιτροπή των Υπουργών.
Το όργανο αυτό, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ή οι εκπρόσωποί τους συνεδρίαζε από την Τρίτη μέχρι και χθες Πέμπτη για να εξετάσει αν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καθώς η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση του 2019, η Επιτροπή «εξέφρασε τη βούλησή της να γνωστοποιήσει επισήμως στην Τουρκία την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη διαδικασία» σε βάρος της στην επόμενη συνεδρίασή της (30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου), εφόσον ο Καβαλά δεν έχει αποφυλακιστεί μέχρι τότε.
Η διαδικασία αυτή, για την έγκριση της οποίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των χωρών μελών (δηλαδή 32 σε σύνολο 47) ώστε να επικυρωθούν οι τυχόν κυρώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, το 2017. Και σε εκείνη την περίπτωση το Μπακού δεν αποφυλάκιζε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Ιλγκάρ Μαμάντοφ. Απέναντι στην απειλή των κυρώσεων ο Μαμάντοφ αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2018.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία θα περιλαμβάνει την παραπομπή στο ΕΔΑΔ του ερωτήματος εάν η Τουρκία έχει παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μη τηρώντας την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.
Εάν το δικαστήριο διαπιστώσει παράβαση, η Επιτροπή Υπουργών μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να εξετάζει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Η συμμετοχή της Τουρκίας ή τα δικαιώματα ψήφου της στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσαν να ανασταλούν στο τέλος των διαδικασιών αυτών, τονίζει το Reuters.
Τι συνέβη την άνοιξη του 2013 στην Κωνσταντινούπολη
Την άνοιξη του 2013 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά της αυταρχικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του AKP. Αριστεροί, εθνικιστές, οπαδοί ποδοσφαίρου, Κούρδοι, γυναίκες με μαντήλα – η τουρκική κοινωνία σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν τα οικοδομικά σχέδια της κυβέρνησης σε ένα πάρκο κοντά στη γνωστή πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν ήθελε να μετατρέψει ένα πρώην οθωμανικό στρατόπεδο -που κατεδαφίστηκε το 1940- μεταξύ άλλων και σε εμπορικό κέντρο.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο και κατασκήνωσαν με σκηνές μέρα-νύχτα στο χώρο. Ο Καβαλά γνωστός και σεβαστός στους κύκλους των διανοητών εκτός και εντός Τουρκίας για το έργο του, κατέβηκε και αυτός στους δρόμους, φέρνουν γλυκά και μάσκες στους διαδηλωτές. Αυτά ήταν και τα πειστήρια βάση των οποίων κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.