Κοσμος

Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν λέει ο Ερντογάν

Eπισήμανε πως η Άγκυρα θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της από αλλού, εάν η Ουάσινγκτον δεν βοηθήσει.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν
O Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν ©EPA Pool

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις με την αμερικανική διοίκηση Μπάιντεν δεν έχουν ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι δεσμοί της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν είναι υγιείς και ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να «διευθετήσει» τα ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

«Δεν μπορώ να πω ότι μια υγιής διαδικασία διέπει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις… Αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει καταρχάς να το διευθετήσουν αυτό», είπε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αφότου παρέστη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Για εμάς, η υπόθεση των (ρωσικών πυραύλων) S-400 έχει διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω. Οι ΗΠΑ πρέπει να το κατανοήσουν (…). Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε ειλικρινείς, όμως οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι», συνέχισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως η Άγκυρα θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της από αλλού, εάν η Ουάσινγκτον δεν βοηθήσει.

«Εμείς προχωράμε (…). Θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες»: «Η Τουρκία αγοράζει ό,τι πρέπει για την άμυνά της».

Οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ως φίλες, όμως «η τωρινή κατεύθυνση δεν προοιωνίζεται καλή», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως εκείνος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν ξεκίνησαν καλά».

«Συνεργάστηκα καλά με τον (πρόεδρο Τζορτζ) Μπους, τον γιο. Συνεργάστηκα καλά με τον (Μπαράκ) Ομπάμα και τον (Ντόναλντ) Τραμπ. Όμως, δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2019 στην εκπομπή The Weekly, ως τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο «αυταρχικό», καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση στην Τουρκία να «νικήσει τον Ερντογάν».

 

H «κόντρα» για τους S400 μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον

 

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι τα μαχητικά αυτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ και είναι ασύμβατα με τα νέας γενιάς μαχητικά F-35.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών προς την Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τον κυβερνητικό οργανισμό που χειρίζεται τις στρατιωτικές αγορές και τις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, καθώς και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τους περιορισμούς μετακινήσεων για τον Ismail Demir, πρόεδρο της SSB, και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Σημειώνεται ότι από το 2018, η Ουάσιγκτον είχε «παγώσει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία και 6 από αυτά θα αγοραστούν και θα παραληφθούν από το Πεντάγωνο. Η Τουρκία συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού με 1.005 ανταλλακτικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ