Κοσμος

ΗΠΑ: 41 Βουλευτές κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία

Tης πρωτοβουλίας ηγείται βουλευτής Ελληνικής καταγωγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Επιστολή 41 Βουλευτών σε Μπλίνκεν κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία
Μαχητικό αεροσκάφος © INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενάντια στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία αντιτίθενται στα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν 40 F -16 στην Τουρκία απέστειλαν ομάδα 41 μέλη της βουλής των Αντιπροσώπων. 

«Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για μια Τουρκία που θα έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δε θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάσει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», γράφουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της πρωτοβουλίας των οποίων ηγείται ο ελληνικής καταγωγής Κρις Πάπας. 

Όπως εξηγούν, «λιγότερο από ένα χρόνο από την επιβολή αυτών των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400», ανέφερε η επιστολή.

Ακόμη, οι «41» προειδοποίησαν ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει στην πώληση επικαλούμενη τεχνικά στοιχεία, τότε θα αναγκαστούν να «εξετάσουν πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς».

Την δικομματική επιστολή υπογράφουν 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και συντάχθηκε με πρωτοβουλία, όπως αναφέρθηκε, του Δημοκρατικού Αντιπροσώπου Κρις Παππάς, από το Νιου Χάμσαϊρ, και του Γκας Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα) και της Κάρολιν Μαλόνεϊ (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη).

«Η αγορά και η χρήση από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 κατά παράβαση των προτύπων του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α., οι επί δεκαετίες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ολοένα και πιο αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός όπως το F-16 και τα σχετικά κιτ εκσυγχρονισμού πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε η Maλόνει. 

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρις Πάπας γίνεται εκτενής αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης: Τον Οκτώβριο μετά τη διαρροή ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία 40 μαχητικά F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη, οι γερουσιαστές απευθύνθηκαν στο ΥΠΕΞ για να επιβεβαιώσουν την είδηση, κάτι όμως που δεν έγινε. «Ωστόσο, ήρθε η δημόσια τοποθέτηση του Ερντογάν στις 17 Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει ότι Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις» αναφέρουν. 

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ