Visual Browsing

Σουηδία - Κορωνοϊός: Δεν έγιναν λάθη, υποστηρίζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση στη Σουηδία αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού - Περισσότεροι από 4.500 νεκροί
Η κυβέρνηση στη Σουηδία αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού - Περισσότεροι από 4.500 νεκροί/ © EPA/ALI LORESTANI
Η «χαλαρή» προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης οφείλεται στις οδηγίες των ειδικών της Υγείας
  • A-
  • A+
0
Η κυβέρνηση στη Σουηδία αρνείται ότι έγιναν λάθη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ρίχνει την ευθύνη στους ειδικούς της Υγείας.

Η σουηδική κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν έγιναν λάθη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Σουηδία, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 4.500 και πληθαίνουν οι «κραυγές» για τη... χαλαρή προσέγγιση της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού και για την επιλογή να «προστατευτεί» η Οικονομία και όχι η Δημόσια Υγεία. 

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί τηνδιενέργεια έρευνας για την διαχείριση της πανδημίας στην χώρα του, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του κορυφαίου επιδημιολόγου Αντερς Τέγκνελ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε, σε γραπτή της απάντηση προς το Reuters, ότι «η κυβέρνηση ήταν σε κάθε στιγμή έτοιμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα αν τα είχαν εισηγηθεί οι εμπειρογνώμονες».

Σουηδία: «Θέρισε» ο κορωνοϊός τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων

Σχετικα
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι η συνολική στρατηγική για τον έλεγχο του κορωνοϊού, με την παράλληλη προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν η ορθή.

«Ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των μεγαλύτερων και την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι τέτοιο δεν λειτούργησε. Είναι προφανές. Υπερβολικά πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν εδώ» παραδέχτηκε.

Σχολεία, καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, διακόπτοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή. Η Σουηδία έκλεισε τα κέντρα φροντίδας στα τέλη του Μαρτίου. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Κορωνοϊός στη Σουηδία: Χωρίς τέλος οι αστοχίες της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης

Σχετικα
Στη Σουηδία τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 70.000
Στη Σουηδία τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 70.000

Επιπλέον, τα πρόσφατα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη Σουηδία είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτόν που προέβλεπαν τα μοντέλα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας για να έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη «ανοσία της αγέλης», που αποτελούσε και στρατηγικό στόχο της διαχείρισης της επιδημίας όπως τη φαντάστηκε ο Αντερς Τέγκνελ.

Ο επιδημιολόγος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια μέτρα από αυτά τα οποία ελήφθησαν αλλού θα ήταν αποτελεσματικά στη Σουηδία.

«Ισως θα το μάθουμε τώρα που αρχίζουν να αίρονται μέτρα, ένα τη φορά. Και τότε ίσως να αποκτήσουμε κάποιου είδους πληροφόρηση για το τι, επιπλέον αυτών που εφαρμόσαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε υιοθετήσει χωρίς να εφαρμόσουμε συνολικό lockdown» πρόσθεσε.

Πληθαίνουν οι «φωνές» κατά της κυβέρνησης στη Σουηδία για τον κορωνοϊό

Η σουηδική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις και για το γεγονός ότι δεν έχει φθάσει στον στόχο των 100.000 τεστ εβδομαδιαίως, έχοντας περιοριστεί στο 1/3 την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπγιορν Ολσεν, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, παραδέχτηκε ότι η στρατηγική της Σουηδίας υπήρξε «καταστροφική».

«Είναι ένα από τα πιο επονείδιστα και τραγικά γεγονότα όλων των κατηγοριών για τη Σουηδία», είπε ζητώντας αλλαγή πλεύσης, με τον πολλαπλασιασμό των τεστ και περισσότερη ιχνηλάτηση κρουσμάτων. «Οσο οι άνθρωποι πεθαίνουν, πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Αντερς Τέγκνελ ακολουθούν την αυξανόμενη κριτική που διατυπώνεται στην Σουηδία για την διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση βάσει μίας πολιτικής που βασίσθηκε κυρίως στην εθελούσια δράση, κοινωνική αποστασιοποίηση και εφαρμογή υγειονομικών κανόνων απλής λογικής, αλλά απέτυχε να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας.

Κορωνοϊός στη Σουηδία: Περισσότεροι από 4.500 νεκροί

Η Σουηδία έχει χαμηλότερη θνητότητα κορωνοϊού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα lockdown.

Αλλά, με 443 θανάτους ανά εκατομμύριο ατόμων, καταλαμβάνει την όγδοη θέση της κατάταξης των κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο και είχε την υψηλότερη θνητότητα στην Ευρώπη για ορισμένα χρονικά διαστήματα τον Μάιο, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Ourworldindata.org.

«Αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε την ίδια νόσο, γνωρίζοντας ακριβώς ό,τι γνωρίζουμε γι' αυτήν σήμερα, πιστεύω ότι θα είχαμε καταλήξει να κάνουμε κάτι ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και ο υπόλοιπος κόσμος», παραδέχθηκε ο Αντερς Τέγκνελ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5