- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός: Ο εργασιακός χώρος ευθύνεται για το 48% των εξάρσεων
Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη
Ο εργασιακός χώρος είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό εξάρσεων του κορωνοϊού - Ποια επαγγέλματα είναι πιο ευάλωτα.
Καθώς γίνονται σταδιακά βήματα επανόδου στην κανονικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτη από το Πανεπιστήμιο Harvard TH Chan School Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικάνου Επιστήμονα Στέφανου Kales, υποστηρίζει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού στον εργασιακό χώρο ήταν υπεύθυνη για το 48% των αρχικών εξάρσεων της επιδημίας σε έξι ασιατικές χώρες.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα του άρθρου. Η έρευνα δείχνει ότι αρκετές επαγγελματικές ομάδες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόλο που οι κίνδυνοι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι γνωστοί, τα έως σήμερα δεδομένα για άλλα επαγγέλματα, που έχουν συχνή συνδιαλλαγή με το κοινό, είναι αρκετά περιορισμένα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας COVID-19 από το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Παρατηρήθηκε ότι η μετάδοση στον εργασιακό χώρο στις υγειονομικές δομές έφτασε το 22%. Ωστόσο, αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν και σε άλλους εργασιακούς χώρους όπως σε οδηγούς ταξί, ξεναγούς, καθαριστές, αστυνομικούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας με περιορισμένη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας στην αρχή της επιδημίας.
Πιο αναλυτικά, οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών αποτελούσαν το 18% των περιπτώσεων μετάδοσης στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα των πωλήσεων επίσης το 18%, οι επιστάτες και οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό κατοικιών το 9% του συνόλου, ενώ οι επαγγελματίες που το αντικείμενο ενασχόλησής τους σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια αποτελούσαν το 7% των περιπτώσεων μετάδοσης στον εργασιακό χώρο.
Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση των επαφών σε αυτές τις εργασιακές ομάδες συχνά είναι πολύ πιο απαιτητική και χρονοβόρα συγκριτικά με τους επαγγελματίες υγείας. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι καθώς εξελίσσονταν οι επιδημικές εξάρσεις σε αυτές τις χώρες, διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 ανάλογα με το στάδιο της επιδημίας. Κατά τις πρώτες 10 ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, οι επαγγελματίες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και πωλήσεις, οι οδηγοί, οι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιερείς. Καθώς όμως η επιδημία επεκτεινόταν πέρα των 10 ημερών, αυξήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης για τους επαγγελματίες υγείας, τους επιστάτες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και για τους αστυνομικούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι αυστηρές πολιτικές πρόληψης και επιτήρησης για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι απαραίτητες κατά την επάνοδο στην καθημερινότητα και την ανάσχεση της επιδημίας. Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η πρόληψη της λοίμωξης σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι εξίσου σημαντική και για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους πελάτες που εξυπηρετούν.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση
Εδάφη στο Ντόνετσκ θέλει η Μόσχα
Το υλικό θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Κινδυνεύουν τα θαλασσοπούλια της περιοχής
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης
«Το CBS πρέπει να τον βάλει για ύπνο, ΤΩΡΑ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τίποτα δεν μας δεσμεύει, δεν αλλάζει η πολιτική μας», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος
Τα 20 δραματικά λεπτά και οι επικοινωνίες του μοιραίου αεροσκάφους
Ψηφιακά επεξεργασμένες εκδοχές Ευρωπαίων πολιτικών συμμετέχουν στο σποτ
Η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορείται για χρηματοδότηση της «ναρκοτρομοκρατίας»
Για τον θάνατο της Μαρίας Παππά έχει ενημερωθεί ο επί χρόνια σύντροφός της
Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την εξάρτηση από οποιονδήποτε», τόνισε ο Νετανιάχου
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές
Η κατασκευή έχει μήκος 9,7 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο
Έκοψαν τις δηλώσεις του, νόμιζαν ότι είχε τελειώσει
Από την Ιταλία έως τη Γερμανία, τα Χριστούγεννα μετατρέπονται σε πεδίο πολιτισμικής σύγκρουσης και πολιτικής ταυτότητας
Πρόκειται για μια ιστορική παράδοση 15 χρόνων
Ο Τάιλορ Τσέις εντοπίστηκε να περιφέρεται άστεγος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.