Κοσμος

Κυκλοφορώντας με μάσκα: Η νέα «κανονικότητα»

Ο κόσμος συνειδητοποιεί πως η χρήση της μπορεί να σώσει τη ζωή του

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκες που κυκλοφορούν φορώντας ιατρική μάσκα προστασίας

Πώς χρησιμοποιούν τη μάσκα σε διάφορες χώρες του κόσμου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

Με το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα, δεν υπήρξε κανένα δίλημμα. Ο κόσμος φόρεσε αμέσως τις μάσκες, οι οποίες έχουν πλέον ενσωματωθεί στην κουλτούρα του λαού, μετά και την επιδημία του SARS, οι μνήμες της οποίας δεν έχουν ξεθωριάσει. 

Στη Δύση, από την άλλη, παρόλο που οι μάσκες εξαντλήθηκαν τόσο ακαριαία όσο και τα απολυμαντικά τζελ χεριών από φαρμακεία αλλά και online καταστήματα, ο κόσμος φαίνεται μάλλον απαρόθυμος να τις φορέσει δημόσια με το φόβο «ρατσιστικών» διακρίσεων ή κοινωνικού στιγματισμού. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, με την έννοια «επιστροφή στην κανονικότητα» να παίρνει διαφορετικές διαστάσεις, οι μάσκες από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Βερολίνο γίνονται η νέα «μόδα», ο κόσμος συνειδητοποιεί πως η χρήση τoυς μπορεί να του σώσει τη ζωή και είναι εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που επιδεικνύουν ακόμη και δικές τους ευφάνταστες, χειροποίητες και εναλλακτικές. 

macau-photo-agency-k19cyvfvuoi-unsplash_1.jpg

Ενδεικτικά, η χρήση μάσκας ανά τον κόσμο:

Τσεχική Δημοκρατία
Η Τσεχία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, ήδη από τα μέσα Μαρτίου. Σε μια προσπάθεια να δώσουν το «καλό» παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, Αντρέι Μπαμπίς, και άλλοι πολιτικοί φορούσαν μάσκες κατά τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου αλλά και σε όλες τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική βοήθησε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου και στην καταπολέμηση της επιδημίας με σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων.  

Ταϊβάν
Προβλέποντας την υψηλή ζήτηση, η Ταϊβάν άρχισε να διανέμει μάσκες τον Ιανουάριο, προσφέροντας μάλιστα στους πολίτες της εβδομαδιαίο επίδομα για την αγορά τους από προκαθορισμένα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα επένδυσε εκατομμύρια στην παραγωγή μασκών ώστε να μπορεί ενδεχομένως να καλύψει και τους πολίτες της που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ άρχισε να δωρίζει μάσκες σε περιοχές «hotspots» κορωνοϊού. Η χρήση της μάσκας δεν επιβλήθηκε με νόμο και δεν ήταν υποχρεωτική, ωστόσο, έχοντας η χώρα εμπειρία από την επιδημία του SARS, οι Ταϊβανέζοι ήταν συνηθισμένοι να τη φορούν σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστα μέρη, ώστε κάνουν το ίδιο και τώρα με χαρακτηριστική ευκολία. 

Γερμανία 
Στις 15 Απριλίου, η Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους Γερμανούς να φορούν μάσκα και από εκείνη την ημέρα και τα 16 κρατίδια της Γερμανίας υιοθέτησαν την υποχρεωτική χρήση της -σε κάθε της μορφή, είτε ήταν απλά μαντήλια ή μπαντάνες- στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε δημόσιους χώρους και καταστήματα. Η πόλη Ιένα στην ανατολική Γερμανία ήταν η πρώτη που υποχρέωσε τους πολίτες της να φορούν μάσκα, με το 99% των πολιτών να συμμορφώνεται στον κανονισμό. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες πόλεις που δεν επέβαλαν τη χρήση μάσκας και δεν σχεδίασαν πρόστιμα καθώς, όπως υποστήριξαν, δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να κάνει τους ελέγχους. 

Ισπανία 
Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους, τις συγκοινωνίες, αλλά και σε περιπτώσεις όπου η ενδεδειγμένη φυσική απόσταση είναι δύσκολο να τηρηθεί και άρχισε να τις μοιράζει με τη σταδιακή άρση των μέτρων για τους εργαζόμενους της «δεύτερης γραμμής». Είχε ωστόσο να αντιμετωπίσει και κάποια σοβαρά προβλήματα, καθώς οι ελαττωματικές, όπως αποδείχθηκε, μάσκες που είχαν προμηθευτεί από εργοστάσιο στην Κίνα είχε ως αποτέλεσμα 1000 εργαζόμενοι στην υγεία να χρειαστεί να απομονωθούν με τον φόβο πως είχαν προσβληθεί από τον ιό.  

Ηνωμένες Πολιτείες 
Στις αρχές Απριλίου, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) άλλαξε τη γραμμή του για τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους και προέτρεψε όλους να φορούν μη-χειρουργικές μάσκες όταν κινούνται σε δημόσιους χώρους. Και επειδή τα αποθέματα μασκών ήταν αδύνατο να καλύψουν τη ζήτηση, οι Αμερικανοί από τη μια άκρη μέχρι την άλλη άρχισαν να ράβουν τις δικές τους. Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, ανακοίνωνε πως οι οδηγίες αυτές υπόκεινται στην κρίση των Αμερικανών και δεν επιβάλλονται. Εκείνος δεν σκοπεύει να καλύψει το πρόσωπό του, είπε, παρά το γεγονός πως η σύζυγός του Μελάνια μοιράστηκε στα social media μια φωτογραφία της να φοράει μάσκα, προτρέποντας τους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο. Άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η χρήση μάσκας δεν πρέπει να υποκαταστήσει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων.  

Ιαπωνία 
Η χρήση μάσκας στη χώρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς όμως η χώρα επεκτείνει τις δράσεις της στην καταπολέμηση της πανδημίας, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως θα προμηθεύσει κάθε νοικοκυριό με δυο πλενόμενες, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες - μια δαπάνη που προστίθεται στο ήδη δυσθεώρητο κόστος των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Την προσπάθεια επισκίασαν καταγγελίες πολιτών που παραπονέθηκαν για ελαττωματικές ή ακόμη και «βρώμικες» μάσκες, καθώς όπως μετέδωσε το Reuters υπήρξαν περιπτώσεις μασκών που αν και στην συσκευασία τους παραλήφθησαν λεκιασμένες ή με κάποιο έντομο παγιδευμένο μέσα. Μια από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες ηλεκτρονικών, η Sharp, πάγωσε τις διαδικτυακές πωλήσεις μασκών μέχρι νεοτέρας, όταν ο ιστότοπος της «έπεσε» λόγω της υπερβολικής ζήτησης. 

Hong Kong
Η πλειοψηφία των πολιτών φοράει μάσκα ήδη από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Η κυβέρνηση προέτρεψε τη χρήση της αλλά δεν την επέβαλε. Όμως υπήρξαν και οι απρόθυμοι, οι «ξένοι» που ζουν και εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ που δημιούργησαν εντάσεις στο πειθαρχημένο σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί αξιωματούχοι να ζητούν η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ