- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κορωνοϊός: Πρώτοι θάνατοι σε Λιβύη και Κιργιστάν
Δύο ακόμη χώρες στον παγκόσμιο χάρτη απωλειών από τον Covid-19
Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην εμπόλεμη Λιβύη. Πρώτο θύμα του Covid-19 και στο Κιργιστάν της Ασίας.
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην εμπόλεμη χώρα, διευκρινίζοντας ότι το θύμα ήταν μια 85χρονη. Το Κέντρο εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι η διάγνωση πως η ηλικιωμένη έπασχε από την ασθένεια COVID-19 έγινε μεταθανάτια.
Την Τρίτη, το Κέντρο ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο ακόμη κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, γεγονός που αύξησε το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 10.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) κήρυξε στα μέσα του Μαρτίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: το κλείσιμο των αεροδρομίων, των συνόρων, των τεμενών, των σχολείων, την απαγόρευση των συναθροίσεων και των κινήσεων προσώπων από τη μια πόλη στην άλλη, καθώς και την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ακόμη, η κυβέρνηση αποφάσισε οι εργάσιμες ώρες να περιοριστούν από τις 09:00 ως τις 14:00.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Λιβύη εντοπίστηκε την 24η Μαρτίου. Επρόκειτο για 74χρονο που είχε ταξιδέψει τη Σαουδική Αραβία.
Τόσο η ΚΕΣ όσο και η παράλληλη κυβέρνηση, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που συνδέεται με τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανήγγειλαν έκτακτα μέτρα ήδη πριν από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην εμπόλεμη χώρα, όπου το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί έπειτα από χρόνια πολέμου και χαοτικών συγκρούσεων.
Αύριο Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου οι δυνάμεις του Χάφταρ άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να κυριεύσουν την πρωτεύουσα Τρίπολη. Προχθές Τετάρτη, οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν, με βομβαρδισμούς του πυροβολικού αδιακρίτως σε περιοχή της πρωτεύουσας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε την ίδια ημέρα να ανασταλεί η ένοπλη σύρραξη για να μπορέσουν οι αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Στη μάχη για την Τρίπολη έχουν χαθεί χιλιάδες ζωές, χιλιάδες άλλοι αντιμαχόμενοι και πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 150.000 κάτοικοι.
Η ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη συνεχίζεται παρ’ όλες τις διεθνείς εκκλήσεις και προσπάθειες να βρεθεί λύση και να κηρυχθεί εκεχειρία.
Θάνατος από νέο κορωνοϊό στο Κιργιστάν
Η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στη χώρα της κεντρικής Ασίας εξαιτίας του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για ασθενή ηλικίας 61 ετών.
Ο θάνατος επήλθε ενώ το θύμα, που είχε σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, νοσηλευόταν σε κέντρο υγείας στη νότια επαρχία Ος, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.
Ως χθες Πέμπτη η κυβέρνηση του Κιργιστάν έκανε λόγο για 116 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην επικράτεια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή η απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση
O κωμικός βρέθηκε ένοχος για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα απειλητικά μειλ που έλαβαν
Οι αρκούδες γκρίζλι αποτελούν προστατευόμενο είδος στη Βρετανική Κολομβία
Η ανάρτηση που συζητήθηκε
Η απόφαση του δικαστηρίου για τον 35χρονο
Το ασυνήθιστο στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας
Διαρροή εγγράφων φέρνει στο φως τη βαθιά στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Τεχεράνης
Το ερώτημα για τις τεράστιες επενδύσεις
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν
Δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να απογειωθούν για το συνοδεύσουν
Το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντo
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο
Νέα δεδομένα στην πολιτική κρίση του Ισραήλ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.