1821 Digital Gallery

Διεθνή ΜΜΕ: Κοντά σε συμφωνία Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ για το Brexit

Διεθνή ΜΜΕ: Κοντά σε συμφωνία Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ για το Brexit
Brexit/© Pixabay
Δεν αποκλείεται να βρεθεί η «χρυσή τομή» για συντεταγμένη έξοδο
  • A-
  • A+
0
Τα βρίσκουν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας πολύ κοντά ένα Brexit με συμφωνία, μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Γεφυρώνεται το χάσμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, φέρνοντας πιο κοντά ένα Brexit με συμφωνία, βάσει των όσων μεταδίδουν εδώ και λίγη ώρα διεθνή ΜΜΕ. To Bloomberg ανέφερε ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν στο να δώσουν τα χέρια. Ειδικότερα, το πρακτορείο κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς υπάρχει αλλαγή στάσης από το Λονδίνο, την ώρα που ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας αρχίζει να λιγοστεύει επικίνδυνα.

Για το θέμα αυτό η βρετανική εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε σημαντικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του backstop στα σύνορα με την Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται τελικά να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τον τρόπο που θα γίνει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικαλούμενη Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Guardian γράφει ότι υπάρχει ήδη στο συρτάρι ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών φέρεται να έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία ενός τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε τεθεί εκ νέου στο τραπέζι κατά το παρελθόν, ωστόσο η τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι την είχε απορρίψει ως «απαράδεκτη». Μάλιστα, είχε απαντήσει στους Ευρωπαίους ομολόγους της πως αυτή η «συμβιβαστική λύση» δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Λονδίνο. Όπως είχε πει, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ένα τμήμα του βρετανικού εδάφους θα ήταν σε έναν βαθμό χωρισμένο από την υπόλοιπη χώρα. Κι όλα αυτά για να αποφευχθεί ένα «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία -εξέλιξη θα παραβίαζε τα όσα προβλέπονταν στη λεγόμενη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», με ορατό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της έντασης στην περιοχή.

Brexit
Brexit/© Pixabay
Σχετικα
Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit
Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας Μισέλ Μπαρνιέ είχε ξεκαθαρίσει πως το Λονδίνο έχει περιθώριο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα για να καταλήξει με τις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Κι αυτό γιατί την Πέμπτη θα πρέπει να πέσουν οι υπογραφές από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κείμενο της όποιας συμφωνίας πρέπει να γίνει ομόφωνα δεκτό από τους 27 της ΕΕ καθώς και από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον/©EPA/WILL OLIVER

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ο Τζόνσον να αλλάξει στάση και να δεχτεί να κάνει υποχωρήσεις. Κάτι το οποίο φαίνεται να συμβαίνει.

Σχετικα
Βρετανία: Πολιτικοί θύματα επιθέσεων τα 40 τελευταία χρόνια
Βρετανία: Πολιτικοί θύματα επιθέσεων τα 40 τελευταία χρόνια

Σε άνοδο η στερλίνα

Οι πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία, οδήγησε σε άνοδο τη στερλίνα. Ειδικότερα, το εθνικό νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας επιδόθηκε σε ράλι, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, πέριξ των 1,275 δολαρίων. 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5