1821 Digital Gallery
Τα 5+1 δημοφιλέστερα Καρναβάλια στην Ευρώπη

Τα 5+1 δημοφιλέστερα Καρναβάλια στην Ευρώπη

Η Βενετία και οι άλλοι προορισμοί

Τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη της νηστείας είναι καθιερωμένο για καθολικούς και ορθόδοξους να εκδηλώνεται η κορύφωση των καρναβαλιών ανά τον κόσμο με παρελάσεις, έθιμα και πολύ .. χορό. Αναμφίβολα, το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το πιο δημοφιλές στον κόσμο και εκατομμύρια επισκέπτες βρίσκονται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, για να παρακολουθήσουν από κοντά το μεγαλειώδες υπερθέαμα. Τί γίνεται όμως στην Ευρώπη ; 

1) Σάντα Κρουθ, Τενερίφη

Το Καρναβάλι της Τενερίφης θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο στον κόσμο μετά το Ρίο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι διαδικασίες ξεκινούν την Τετάρτη με την επιλογή της Βασίλισσας του Καρναβαλιού και κορυφώνονται από την Παρασκευή, μέχρι και την άλλη Τετάρτη όπου οι καρναβαλιστές των Κανάριων Νήσων γιορτάζουν την <<ταφή της σαρδέλας>> που θα σημάνει και τη λήξη του Καρναβαλιού.

Τα πιο εντυπωσιακά κοστούμια των συμμετεχόντων ξεπερνούν τα 150 κιλά, ενώ το θέμα του Καρναβαλιού αλλάζει κάθε χρόνο, ωστόσο οι ρυθμοί παραμένουν το ίδιο λάτιν, ενθουσιάζοντας τα εκατομμύρια των επισκεπτών.

GETTY IMAGES
Σχετικα
Πράδο: Αποχώρησαν οι επιζώντες της μαζικής δηλητηρίασης του 1981
Πράδο: Αποχώρησαν οι επιζώντες της μαζικής δηλητηρίασης του 1981

2) Κολωνία

Το Καρναβάλι της Κολωνίας πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στη Γερμανία και η περίοδος που διαρκεί χαρακτηρίζεται ως η <<5η εποχή>>. Αν και επίσημα το Καρναβάλι της Κολωνίας ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου και ώρα 11:11 εντούτοις οι εκδηλώσεις εντείνονται και προκαλούν το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στις λεγόμενες <<τρελές ημέρες>> την Πέμπτη μέχρι και την Τετάρτη όπου ξεκινά η νηστεία, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα. Καθ'όλη τη διάρκεια των Τρελών Ημερών δεν θα βρεις κλειστή μπυραρία, pub ή οποιοδήποτε κατάστημα στην Κολωνία, αφού οι Απόκριες είναι οι μέρες που περιμένουν όλη τη χρονιά.

GETTY IMAGES

3) Βενετία

Σχετικα
Κρις Φόστερ: Ένα φονικό που συγκλόνισε τη Βρετανία
Κρις Φόστερ: Ένα φονικό που συγκλόνισε τη Βρετανία

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι το σημαντικότερο στον κόσμο από ιστορικής άποψης, καθώς ξεκίνησε από μια νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν κατά το έτος 1162. Σε ανάμνηση αυτής της νίκης, οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το Καρναβάλι επισημοποιήθηκε στην Αναγέννηση και γνώρισε λαμπρές μέρες τον 18ο αιώνα μέχρι να απαγορευθεί. Το 1979, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να το επαναφέρει. Μια επιλογή σωστή, αν κρίνουμε από τα περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες που συγκεντρώνει σήμερα το καρναβάλι.

Το Καρναβάλι φυσικά είναι εντυπωσιακό, με παρελάσεις σε γόνδολες μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο ρομαντικό, όσο και ευδιάθετο και κορυφώνεται την Τρίτη, μια μέρα πριν την έναρξη της νηστείας για τους Ιταλούς.

GETTY IMAGES

4) Νίκαια

Το Καρναβάλι της Γαλλικής Ριβιέρας είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένο από αυτό της Βενετίας και έχει και αυτό ιδιαίτερα μακρά παράδοση, που κρατά μέχρι και σήμερα. Με καταβολές από τον Μεσαίωνα, όπου οι άνθρωποι της Νίκαιας έτρωγαν πλούσια γεύματα πριν από τη νηστεία, το πιο δημοφιλές καρναβάλι της Γαλλίας κρατά μέχρι και σήμερα τα παραδοσιακά στοιχεία του, αφού φημίζεται για το φαγητό, που είναι ποιοτικά και ποσοτικά αρκετά καλό, για να προετοιμάσει τους καρναβαλιστές για την έναρξη της νηστείας.

Η περίοδος του καρναβαλιού στη Νίκαια εντείνεται τις τελευταίες δύο βδομάδες του και κουρφώνεται με τη φαντασμαγορική <<παρέλαση των λουλουδιών>>. Τα άρματα που παρελαύνουν στολίζονται με εκατομμύρια λουλούδια όπως μιμόζες, λίλιουμ και κρίνοι και στη συνέχεια ακολουθεί εντυπωσιακός λουλουδοπόλεμος.

Jeff Dobbins

5) Μπινς

Θεωρείται το πιο διάσημο Καρναβάλι του Βελγίου και έχει λάβει διάκριση και από την UNESCO. Το Καρναβάλι του Μπινς συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και ξεχωρίζει για τα ... πορτοκάλια του. Οι Gilles (παραδοσιακός στολισμός) μαζεύονται στο κέντρο της πόλης και χορεύουν υπό τους ήχους των τυμπάνων και στη συνέχεια πετούν αμέτρητα πορτοκάλια στο πλήθος για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Μπινς παίρνουν τα μέτρα τους την περίοδο του Καρναβαλιού, καθώς έχουν προκληθεί αρκετές ζημιές από τα πορτοκάλια.

GETTY IMAGES

5+1) Πατρινό Καρναβάλι για πάντα

..  Έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι με μεγάλη διαφορά το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα και μετρά περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας. Επίσημα ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου και διαρκεί ως την Καθαρά Δευτέρα. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις ωστόσο λαμβάνουν χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο, με την μεγάλη Παρέλαση το πρωί της Κυριακής αλλά και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο μώλο του Αγ. Νικολάου το βράδυ της ίδιας μέρας να δεσπόζουν.

Πατρινό Καρναβάλι 2018 - Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση - Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5