Trending Now

Δύο εικόνες, μια συγκινητική ιστορία: Από την τρομοκρατική επίθεση της 11/9 στο γάμο της

Ο φωτογράφος Φιλ Πένμαν απαθανάτισε 17 χρόνια μετά τη γυναίκα της φωτογραφίας που συγκλόνισε τον πλανήτη

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
phil-penman-joanne-capestro-911-wedding.jpg

Ο φωτογράφος Φιλ Πένμαν απαθανάτισε με την κάμερα του τις στιγμές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Μία από τις φωτογραφίες του, η οποία ανήκει στις πιο χαρακτηριστικές εκείνης της ημέρας, δείχνει την Τζόαν «Τζότζο» Καπέστρο, μαζί με μία συνάδερφο της, καθώς σαστισμένες απομακρύνονται γεμάτες σκόνη και ξυπόλητες από το σημείο μηδέν της επίθεσης.

Η Καπέστρο βρισκόταν στον 87ο όροφο και ετοιμαζόταν να κατέβει, όταν η πτήση 11 της American Airlines συγκρούστηκε με τον Βόρειο Πύργο, 5 με 6 ορόφους πάνω από το σημείο που ήταν η ίδια, «η σύγκρουση ήταν τόσο δυνατή και το κτήριο σειόταν μέχρι που ξαφνικά σταμάτησε» περιγράφει. Στα επόμενα 22 λεπτά κατέβηκε 87 ορόφους μέσω της μοναδικής λειτουργικής σκάλας εξόδου που είχε απομείνει και κατάφερε να βγει από το κτήριο λίγο πριν την κατάρρευση του. Μερικές στιγμές αργότερα, ο Πένμαν τράβηξε την φωτογραφία.

Η Καπέστρο έμαθε για την ύπαρξη της φωτογραφίας και ο Πένμαν την ταυτότητα της γυναίκας, που είχε τραβήξει, μόλις πριν 3 χρόνια, όταν ο φωτογράφος έδωσε στο «Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου» στη Νέα Υόρκη όλες τις λήψεις του από την ημέρα της τραγωδίας και ένας υπάλληλος αναγνώρισε την Καπέστρο και τους έφερε σε επαφή. Η τελευταία ανακαλώντας την μέρα της γνωριμίας τους αναφέρει: «Όταν συναντηθήκαμε, μπήκε μέσα στο γραφείο μου και απλά με κοίταξε και τον κοίταξα κι εγώ και απλά άρχισα να κλαίω».

phil-penman-911-photography-3.jpg

Από εκείνη την μέρα οι δυο τους συνέχισαν να έχουν επαφές, ενώ ο Πένμαν ήταν και φωτογράφος στον γάμο της Καπέστρο με τον Ρόμπερτ Βάσκεζ στις 11 Αυγούστου, 17 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση, «Ο Φιλ ήταν μαζί μου κατά την καλύτερη και την χειρότερη μέρα της ζωής μου».

phil-penman-911-photography-2.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.