TV & Media

Ανέστης Βλάχος: Το συγκινητικό «αντίο» του Νίκου Ξανθόπουλου

Ο ρόλος του «κακού» και το περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας

p185215_b_v8_ab.jpg
Χαρά Βαμβακούλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ανέστης Βλάχος και ο Νίκος Ξανθόπουλος σε σκηνή από ταινία
Ο Ανέστης Βλάχος και ο Νίκος Ξανθόπουλος σε σκηνή από ταινία

Ανέστης Βλάχος: Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Ξανθόπουλου για τον θάνατο του ηθοποιού του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Ανέστης Βλάχος, ο αγαπημένος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε σήμερα (24/8) από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στον «Ευαγγελισμό». Ο φίλος και συνάδελφός του, Νίκος Ξανθόπουλος, με μία ανάρτηση στο Facebook απευθύνει το δικό του, συγκινητικό «αντίο» στον «αδελφό του», όπως τον χαρακτηρίζει. 

«Εγώ δεν είχα αδερφό, εσύ ήσουν ο αδερφός μου... Καλό σου ταξίδι ΑΝΕΣΤΗ. Σε λίγο έρχομαι κι εγώ...», έγραψε ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος και μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από κινηματογραφική ταινία στην οποία οι δύο φίλοι έπαιζαν μαζί. 

Οι δύο ηθοποιοί είχαν ιδιαίτερη σχέση και εκτός κινηματογραφικών πλατό ή θεάτρων. Ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε γίνει κουμπάρος στο γάμου του Ανέστη Βλάχου, ενώ έχει βαφτίσει και τον γιο του, Ηρακλή.

 

 

Ανέστης Βλάχος: Ο γιος του, Ηρακλής, ανακοίνωσε τον θάνατό του

Ο Ανέστης Βλάχος αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν κατάφερε να νικήσει. Ο γιος του Ηρακλής, έκανε σήμερα Τρίτη (24/8) γνωστό ότι ο πατέρας του δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή, ανακοινώνοντας τον θάνατό του. «Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ... Αντίο μπαμπά... Καλό ταξίδι!», έγραψε ο Ηρακλής Βλάχος. 

 

 

Ανέστης Βλάχος: Ο ρόλος του «κακού» και το περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας

Ο Ανέστης Βλάχος καταξιώθηκε στο ρόλο του κακού του ελληνικού κινηματογράφου και, μάλιστα, πολλοί τον αντιμετώπιζαν στο δρόμο ως κακό. 

«Ο κινηματογράφος περισσότερο στηρίζεται στο φιζίκ και μετά στην ψυχολογία και στο ταμπεραμέντο του ηθοποιού. Έτυχε λοιπόν στην πρώτη μου ταινία, την “Αγιούπα” του Γκρεγκ Τάλας, να κάνω έναν βιαστή. Στον κινηματογράφο, όταν ένας ηθοποιός έπαιζε έναν ρόλο και είχε επιτυχία, τότε όλοι οι σεναριογράφοι έγραφαν τον ίδιο χαρακτήρα. Μην ξεχνάμε ότι γίνονταν 200 ταινίες τον χρόνο και δεν προλάβαιναν οι συγγραφείς να γράφουν, έλεγαν “υπάρχει ένας σκληρός, ποιος θα τον κάνει;” και σε έπαιρναν και γινόταν μοτίβο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

«Κάποτε πίναμε τον καφέ μας με τον Νίκο εδώ στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποια στιγμή περνάνε δύο γυναίκες, οι οποίες αρχίζουν τραγικά να πιάνουν τα μαλλιά τους και να του λένε “Νίκο, πώς κάθεσαι δίπλα του;”. Οπότε γυρίζει ο Νίκος και τους λέει: “Τι λέτε, κυρίες μου, ο Ανέστης είναι το κουμπαράκι μου, το φιλαράκι μου, τον αγαπώ”, κι εκείνες του φώναζαν “φύγε, φύγε θα σε σκοτώσει”. Αυτό είναι αληθινό! Χτυπιόντουσαν! Επειδή καθόμουν δίπλα του θεωρούσαν πως θα του κάνω κακό. Ενώ με τον Νίκο είμαστε κουμπάροι, με έχει στεφανώσει και είμαστε φίλοι χρόνια»!

Ποιος ήταν ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Τη χρονιά της αποφοίτησής του ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Είχε λάβει μέρος σε 92 ταινίες. Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού». Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη απέκτησε ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο. 

Ο Ανέστης Βλάχος είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου - Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Ανέστης Βλάχος: Το συλλυπητήριο μήνυμα της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

«Από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος και δημοφιλής για τους επιθετικούς, «κακούς» χαρακτήρες που ερμήνευσε», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την  απώλεια του ηθοποιού.

Στο μήνυμα της η υπουργός αναφέρει ότι: «στο θέατρο, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, απέδειξε τη ευρεία ερμηνευτική του γκάμα, μακριά από την τυποποίηση της μεγάλης οθόνης. Με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, ο Ανέστης Βλάχος ήταν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στον χώρο του θεάματος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ