Cosmic Telegram

Νέα Σελήνη στις 30 Μαρτίου

Για άλλη μια φορά όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά καλείται να δημιουργήσει την ιστορία της ζωής του

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64397-129603.jpg

Όταν έχουμε νέα Σελήνη το φεγγάρι δεν είναι ορατό γιατί ο Ήλιος είναι πολύ κοντά του. Έτσι οι νέες Σελήνες μάς προσκαλούν να καθίσουμε στο σκοτάδι, να βρεθούμε στο άγνωστο, να αγγίξουμε το κενό. Αυτή η στάση όμως δεν εκτιμάται καθόλου από τις μοντέρνες υλιστικές κοινωνίες: μας ενδιαφέρει ό,τι είναι χειροπιαστό και αδιαφορούμε για το αόρατο. Το να πει κάποιος «δεν ξέρω» θεωρείται αδυναμία, ενώ στην πραγματικότητα είναι δείγμα ευφυΐας.

Οι τρεις μέρες πριν τη Νέα Σελήνη είναι μια σωστή περίοδος για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γίνει κάτοικος τοy «Δεν Ξέρω», γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε και να μάθουμε κάτι καινούργιο. Υπάρχει η ιστορία του Δασκάλου του Ζεν που προσφέρει τσάι στο νέο μαθητή του. Σηκώνει την τσαγέρα κι αρχίζει να βάζει τσάι. Συνεχίζει να γεμίζει το φλιτζάνι παρόλο που έχει ξεχειλίσει. Ο μαθητής φωνάζει «Δάσκαλε, τι κάνεις;». Ο Δάσκαλος απαντάει: «Το μυαλό σου είναι σαν αυτό το φλιτζάνι. Πώς μπορώ να σε μάθω οτιδήποτε όταν το μυαλό σου είναι ήδη γεμάτο;». Κάθε νέα Σελήνη είναι η κατάλληλη εποχή για να αδειάσουμε τα φλιτζάνια μας και να καθίσουμε στο σκοτάδι περιμένοντας να γεμίσουν.

Ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού και συμβολίζει το μυαλό του αρχάριου, τη θέληση να σπάσουμε τις υπάρχουσες αντιλήψεις και να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Ό,τι λειτουργούσε μέχρι τώρα μπορεί να είναι αναποτελεσματικό πλέον ή ακόμα περισσότερο μπορεί να είναι καταστροφικό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι απέναντι και συμμετρικά/συμπληρωματικά στον Κριό βρίσκεται ο Ζυγός, που με κυβερνήτη του την Αφροδίτη χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας και τις ανάγκες των άλλων εκτός από τις δικές μας επιθυμίες.

Ο Άρης και η Αφροδίτη, οι παραδοσιακοί κυβερνήτες του Κριού και του Ζυγού, μας δίνουν σημαντικές συμπαντικές ενδείξεις στο πώς διαχειριζόμαστε τα δίπολα Εγώ/Εμείς, Τι θέλω/Τι θέλουν οι άλλοι, Ανεξαρτησία/Σχέση, Απόφαση/Αμφιταλάντευση, Μαχητικότητα/Συνεργασία. Η Αφροδίτη στον Υδροχόο κάνει τετράγωνο με τον Κρόνο στον Σκορπιό τη μέρα της νέας Σελήνης: τα τετράγωνα δηλώνουν κρίσιμες καμπές στις οποίες είτε πρέπει να αλλάξουμε με δική μας πρωτοβουλία ή να μας αλλάξουν άτσαλα οι περιστάσεις. Αυτά τα τετράγωνα μάς βοηθάνε να συνειδητοποιήσουμε τι μας ενδιαφέρει ουσιαστικά. Τα δραματικά γεγονότα στην οικονομία μάς πιέζουν να βάλουμε στο τραπέζι τις οικονομικές μας συνήθειες, να αναρωτηθούμε αν η κατανάλωση είναι διέξοδος και στάτους σύμβολο, υποκατάστατο ισορροπίας και ευτυχίας, τι σημαίνει ευημερία, ποιες είναι οι αξίες μας και τι θέση έχουν στη ζωή μας. Ενώ οι οικονομικές κρίσεις αναστατώνουν, αποσυντονίζουν και είναι επώδυνες δημιουργούν επίσης και τη μεταστροφή σε απλούστερους τρόπους ζωής. Η οικονομική δυσπραγία αναγκαστικά μάς φέρνει σε επαφή με τις αληθινές ανάγκες και επιθυμίες μας και πιο κοντά στους άλλους. Ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά, ή ανακαλύπτουμε ξανά, τη χαρά της δημιουργίας και πόσο σημαντική είναι η σύνδεσή μας με τους άλλους. Αρχίζουμε να εξετάσουμε εξονυχιστικά τα πρέπει και τα θα ’πρεπε και αναλαμβάνουμε να πετάξουμε ό,τι δεν μας εκφράζει ή μας βαραίνει. Εάν πιστεύεις ότι η ζωή σου έχει μεταμορφωθεί σε βάλτο, ότι κάνεις πράγματα σε καταπιέζουν, ότι κάποια πρόσωπα σε τραβάνε πίσω, τότε είναι η στιγμή να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο Άρης, ο κυβερνήτης αυτής της νέας Σελήνης στον Κριό, είναι ανάδρομος στον Ζυγό, κάνοντας πιο ισχυρό το συμπαντικό μήνυμα να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς στις σχέσεις μας. Μην ξεχνάς ότι ενώ ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο, στην πραγματικότητα ο αυτοέλεγχος, μια αξιοθαύμαστη αρετή, σπανίζει. Μόνο ένας άλλος που μας ξέρει καλά μπορεί να μας φανερώσει πράγματα για τον εαυτό μας που αγνοούμε παντελώς. Οπότε πριν φτάσουμε σε στιγμές ρήξης, ή σε έντονες αντιπαραθέσεις, ή πριν μας χωρίσει ένα βαθύ ποτάμι από τους άλλους, ας τεντώσουμε τα αυτιά μας για να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι άλλοι για μας. Αν δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά, ακόμα καλύτερα.

Ταυτόχρονα ο Ουρανός βρίσκεται δίπλα σε αυτή τη νέα Σελήνη δημιουργώντας επιθυμία για συναισθηματική ανεξαρτησία, ξαφνικές κρίσεις και συγκρούσεις, ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο, αισθήματα εξέγερσης, σπασμωδική συμπεριφορά, εναλλαγή διαθέσεων, εκρήξεις, έντονη διαίσθηση, σπάσιμο των δεσμών με το παρελθόν. Ο Δίας από τον Καρκίνο τετραγωνίζει τον Ουρανό (μεγάλες ριζοσπαστικές ιδέες, πίστη και αλήθεια, σκληροπυρηνικά πιστεύω και ιδέες, φανατισμός, τύχη) και τη νέα Σελήνη (υπερβολή στα αισθήματα, ανάγκη για πίστη, επιθυμία για προστασία, απληστία, πείνα για αισθήματα, το παλιό καλό παρελθόν) και κάνει αντίθεση με τον Πλούτωνα (υπόγεια παιχνίδια εξουσίας, ανάγκη για επιβολή της δύναμης, ισχυρή επιθυμία για μεταμόρφωση, ισχυρή θέληση για μεταρρυθμίσεις, διαφθορά και χρήμα). Για άλλη μια φορά όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά καλείται να δημιουργήσει, ή να προσθέσει, ή να εμπλουτίσει την ιστορία της ζωής του.

Υπάρχει μια ραβινική διδασκαλία που λέει ότι ο εάν ο κόσμος τελειώσει και ο Μεσσίας έρχεται, πρώτα φύτεψε ένα δέντρο και μετά δες αν η ιστορία είναι αληθινή. Η ζωή δεν βρίσκεται στους ευσεβείς πόθους. Βρίσκεται στην ανθρώπινη θέληση για αποκατάσταση, επανόρθωση, μεταρρύθμιση, ανοικοδόμηση, ανάκτηση, επανεξέταση. Κάθε φορά που ερχόμαστε σε ρήξη με τη σύμβαση και την επανάληψη έχουμε αίσθηση αθανασίας. Να καλλιεργήσεις τη μοναδικότητά σου. Για να είσαι άνθρωπός μας, είπε με δύο λόγια ο Πλάτωνας, χρειάζεται να ξεφύγεις από τα όριά σου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ