Cosmic Telegram

Έκλειψη Ηλίου στις 20°10´της Παρθένου

(13 Σεπτ. 09:55´)

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
304457-231817.jpg

Στις αρχαίες εποχές θεωρούσαν τις εκλείψεις κακό σημάδι, έναν προάγγελο καταστροφής που αντιμετωπιζόταν με τρόμο. Στις μέρες μας είμαστε διχασμένοι. Για κάποιους μια έκλειψη είναι ευκαιρία για συνειδητοποιήσεις και πνευματική φώτιση και για άλλους μια Έκλειψη Ηλίου αποτελεί μια επανεκκίνηση. Αφήνουμε πίσω ό,τι έχει ξεθωριάσει για να δημιουργήσουμε τον καινούργιο (προσωπικό) κόσμο μας.

Αυτή η έκλειψη στην Παρθένο, που είναι μερική, θα είναι ορατή στην Ανταρκτική και τη βόρεια Αφρική. Πρόκειται για μια σούπερ νέα Σελήνη που μας λέει ότι ναι μεν να είμαστε ανοιχτοί στις ευκαιρίες, ή τις αλλαγές, αλλά χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε τη λογική, την κρίση και την αναλυτικότητα του ζωδίου. Μια διευκρίνιση: ενώ οι εκλείψεις Ηλίου σηματοδοτούν ενάρξεις ή την απαρχή ενός καινούργιου κύκλου δεν είναι συνετό να σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε οτιδήποτε σημαντικό γύρω από τις εκλείψεις. Να το πω και διαφορετικά: όταν λέμε ότι γύρω από την έκλειψη είναι πιθανόν να συμβούν γεγονότα, αυτά έρχονται σαν έκπληξη. Δηλαδή ενώ τα έχουμε καλλιεργήσει για αρκετό καιρό, όταν συμβαίνουν ενέχουν μια αίσθηση έκπληξης.

Εάν έχουμε ζώδια, ή γωνιακούς οίκους στο χάρτη –δηλαδή ωροσκόπο, δύον σημείο, ναδίρ και ζενίθ–, ή πλανήτες σε Παρθένο και Ιχθύες, κυρίως επηρεαζόμαστε άμεσα. Αυτός ο άξονας φέρνει στην επιφάνεια θέματα που σχετίζονται με την υπηρεσία. Η Παρθένος αναζητά να είναι πρακτικά χρήσιμη, θέλει να βελτιώνει τον εαυτό της και να στηρίζει τους άλλους στο δρόμο που επιλέγουν. Η διατροφή, η εργασία, το σώμα και η γη σχετίζονται με το ζώδιο της Παρθένου. Πώς μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε με τους άλλους; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη φύση; Με ποιον τρόπο ενδιαφερόμαστε για τους αδύναμους της κοινωνίας; Τι σημαίνει η εργασία; Μας προσφέρει ικανοποίηση; Αντιμετωπίζουμε το σώμα μας ως ιερό ή ως αναγκαίο κακό από το οποίο εξαρτόμαστε;

Αυτή η μερική έκλειψη Ηλίου κάνει αντίθεση με τον Χείρωνα. Τροφή για σκέψη: υπάρχει το ενδεχόμενο να ενισχύεις, να στηρίζεις και να ενθαρρύνεις τα ταλέντα κάποιου άλλου, τη δουλειά του, την πορεία του, τις απόψεις του, αλλά να υπονομεύεις ή να υποτιμάς την προσωπική σου αξία και μετά να αισθάνεσαι κενό κι ένα τσίμπημα ζήλιας για τον άλλο; Τα κρίσιμα ερωτήματα εδώ σχετίζονται με την αυτοπεποίθηση, την ατομικότητα και τις ιδιαιτερότητες, και ακολουθούνται από φόβους, άγχος και αναστολές. Ζητήματα εγωισμού, ναρκισσισμού, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» έρχονται στην επιφάνεια πιθανόν άτσαλα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκλειψης, ο Δίας κάνει αντίθεση με τον Ποσειδώνα: από τη μια πλευρά έχουμε ανάγκη από πνευματικότητα, αισθήματα και τέχνη κι από την άλλη είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε και να αφεθούμε σε υποσχέσεις που δεν εννοούνται και όμορφα ψέματα.

Ακόμα: Αυτή η έκλειψη συμπίπτει με την επιστροφή σε ορθή πορεία στον Αιγόκερω της Δήμητρας (Ceres), της θεάς του θερισμού που συμβολίζει τη Μητέρα Φύση, την ανάπτυξη, το πένθος και τη σχέση Μητέρας-Παιδιού. Η Δήμητρα είναι ο κύκλος της ζωής: σπέρμα-ζωή-ωριμότητα-θάνατος και ξανά από την αρχή. Είναι το σύμβολο του χωρισμού και της θλίψης που πάει μαζί του, αλλά είναι και η ενέργεια μέσα μας που μας προετοιμάζει για την ανα-γέννηση, τη νέα αρχή, την αναζωογόνηση. Στον Αιγόκερω η Δήμητρα πιθανόν ρωτάει: Με αγαπάνε μόνο όταν τα καταφέρνω στη ζωή μου; Κι όταν δεν τα καταφέρνω; Δηλαδή το βαρόμετρο της αγάπης των άλλων εξαρτάται από το επαγγελματικό και κοινωνικό μου στάτους;

Λίγες μέρες μετά την έκλειψη Ηλίου έχουμε τον τρίτο και τελευταίο ανάδρομο κύκλο της χρονιάς του Ερμή (17/9 - 9/10) στον Ζυγό. Οι ανάδρομες εποχές του Ερμή πέρα από τις πρακτικές επιπλοκές και τα προβλήματα επικοινωνίας που μπορούν να δημιουργήσουν –και αποτελούν την επιφάνεια αυτών των ανάδρομων φάσεων– έχουν μια πολύ σοβαρότερη διάσταση: μας βοηθούν να επαναφέρουμε το μυαλό και την αντίληψή μας σε ουδέτερη θέση ώστε να δούμε τι πραγματικά μάς συμβαίνει χωρίς φίλτρα, οξύνοντας ταυτόχρονα τη διαίσθησή μας. Με τον ανάδρομο Ερμή –που αυτή τη φορά σχετίζεται με θέματα σχέσεων– μπορούμε να μειώσουμε τις αυταπάτες που περιορίζουν την όρασή μας. Ναι, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με φόβους. Όμως μόνο μια τέτοια προσέγγιση μας θεραπεύει, μας πλουτίζει, μας ολοκληρώνει. Γιατί, όπως είπε ο Βρετανός συγγραφέας και ποιητής Τόμας Χάρντι (2 Ιουνίου 1840 - 11 Ιανουαρίου 1928): «Αν υπάρχει οδός προς το Καλύτερο, αυτή απαιτεί μια θέαση του Χειρότερου».

*Eπηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου και στις αρχές του τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 17°-23­°.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ