Αθλητισμος

Μίλτος Τεντόγλου: Με αυτό το άλμα πήρε χρυσό στον Κλειστό Στίβο

Δείτε το βίντεο με το «χρυσό άλμα» του Μίλτου Τεντόγλου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίλτος Τεντόγλου: Στιγμιότυπο από το άλμα που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι
Μίλτος Τεντόγλου: Στιγμιότυπο από το άλμα που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο © ΑΠΕ-ΜΠΕ / Youtube

Μίλτος Τεντόγλου: Το άλμα στο Κλειστό Πρωτάθλημα Στίβου που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο - «Πέταξε» στα 8,55 μέτρα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου μετά την προσπάθεια στα 8,55 μέτρα, με την οποία έκανε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Ανήμερα των γενεθλίων του, ο Μίλτος Τεντόγλου πέτυχε ένα εντυπωσιακό άλμα που τον έφερε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δεύτερος κατετάγη ο Σουηδός, Τόμπιας Μόντλερ, και τρίτος ο Αμερικανός, Μάρκουις Ντέντι.

 

 

 

 

Μίλτος Τεντόγλου: 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών

Ο 24χρονος Μίλτος Τεντόγλου πέτυχε σήμερα (18/3) την 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κλειστό στίβο:

1. Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) 8.79μ.
2. Σεμπάστιαν Μπάγερ (Ιταλία) 8.71
3. Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα) 8.62
4. Μιγκέλ Πέιτ (ΗΠΑ) 8.59
5. Γιάγκο Λαμέλα (Ισπανία) 8.56
6. ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ 8.55
7. Ρόμπερτ Εμιγιάν (Σοβιετική Ένωση) 8.49
8. Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8.46
9. ΓιουΒον Χάρισον (ΗΠΑ) 8.45
10. Λάρι Μίρικς (ΗΠΑ) 8.44
11. Μάικ Πάουελ (ΗΠΑ) 8.44
12. Λούβο Μανιόγκα (Νότια Αφρική) 8.44

 

Μίλτος Τεντόγλου: Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη με ένα tweet τον Μίτλο Τεντόγλου, μετά την κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου. 

«Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Θερμά συγχαρητήρια Μίλτο!», έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μίλτος Τεντόγλου: Πού αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο - Οι πρώτες του δηλώσεις

Ο Μίλτος Τεντόγλου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, τόνισε ότι περίμενε τη μεγάλη επίδοση.

«Το μετάλλιο του αφιερώνω στους συγγενείς και τους φίλους που ήρθαν από τα Γρεβενά οδικώς», είπε αρχικά στην κάμερα της ΕΡΤ και συνέχισε: «Μου έδωσε χαρά που ήταν εδώ. Είναι δύσκολο. Όλα τα αθλήματα έχουν τη δυσκολία τους. Να μείνεις στην κορυφή είναι πιο δύσκολο. Πίστευα ότι μπορούσα να κάνω μία μεγάλη επίδοση σήμερα. Μετά το πρώτο άκυρο άδειασα. Πιστεύω ότι γίνεται να κάνω ακόμη μεγαλύτερα άλματα. Πρέπει να κάνω μία καλή προετοιμασία. Πρέπει να ανεβάσω όλες τις παραμέτρους. Γίνεται να κάνω παραπάνω. Γιατί όχι 8.70 στον ανοιχτό».

Για το τι σκεφτόταν στον αγώνα: «Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να κερδίσω. Δεν ήταν τόσο δυνατό το επίπεδο. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν καλύτερο από όσο πίστευα. Πίστευα ότι θα κάνω πανελλήνιο ρεκόρ. Πίστευα ότι ο Τόμπλερ θα κάνει 8.35. Πίστευα ότι θα έκανα 8.44. Όταν έφυγα από το ξενοδοχείο είχα καλή διάθεση. Με τρελαίνει ο αγώνας! Μετά το πρώτο άλμα, έκανα το δεύτερο και είπα πάμε για ευρωπαϊκό ρεκόρ. Θα κάνω μία καλή προετοιμασία για να είμαι έτοιμος στο Παγκόσμιο του Ανοιχτού. Ελπίζω να είμαι καλά και υγιής».

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Έλληνα άλτη, Γιώργος Πομάσκι, είπε: «Για μένα ήταν το μόνο χρυσό που μου έλειπε. Ευχαριστώ που μου το χάρισε. Κανένας δεν ξέρει πού θα φτάσει. Εύχομαι να είναι υγιής και να συνεχίσει να βελτιώνεται».

 

Ποιος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου 1998, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η ενασχόλησή του με τον στίβο ήρθε στα 15 του και κατά τύχη, όταν ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον ανακάλυψε παρακολουθώντας τον να κάνει παρκούρ στο στάδιο της πόλης του. Πήγαινε εκεί με την παρέα του, έκαναν αυτοσχέδιους αγώνες, τους οποίους βιντεοσκοπούσαν και ανέβαζαν τα βιντεάκια στο Ίντερνετ. Ο Βαγγέλης Παπανίκος παρατήρησε ότι ο Μίλτος είχε εξαιρετική αλτικότητα και έτσι τον έπεισε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκάμμα. Την πρώτη, κιόλας, μέρα του είπε: «Μόλις γράφτηκες στη Γυμναστική Ένωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους».

Τον πρώτο χρόνο πήγαινε στις προπονήσεις «για πλάκα», ενώ αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το αγώνισμα, όταν, αρκετούς μήνες αργότερα, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων, πηδώντας στα 6,40 μέτρα.

Μίλτος Τεντόγλου
Μίλτος Τεντόγλου © EPA / ROBERT PERRY

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ.

Κέρδισε θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου εκεί κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ. Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ, από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πήδηξε μόνο 7,64 μ. 

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.

Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαΐου 2021 με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ. Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις          

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ