Αθλητισμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός ο τερματοφύλακας της Καρπάτι

Ο Βιτάλι Σαπίλο ήταν μέσα σε άρμα μάχης στο Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βιτάλι Σαπίλο, τερματοφύλακας της Καρπάτι
Ο Βιτάλι Σαπίλο, τερματοφύλακας της Καρπάτι @EuromaidanPress/Twitter

Ο Βιτάλι Σαπίλο, τερματοφύλακας της Καρπάτι σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπερασπιζόταν το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή.

Τη ζωή του έχασε ο Βιτάλι Σαπίλο, τερματοφύλακας στην Καρπάτι, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε. Ο Βιτάλι Σαπίλο ήταν αρχηγός πληρώματος σε ουκρανικό άρμα μάχης.

Στα social media τον αποχαιρέτισαν με τιμές ήρωα. Έπεσε νεκρός την ώρα που υπερασπιζόταν το Κίεβο από τους «Ρώσους εισβολείς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η είδηση για τον θάνατό του βύθισε στο πένθος την Καρπάτι, την ποδοσφαιρική ομάδα στην Ουκρανία, από την οποία ξεκίνησε την πορεία του ως τερματοφύλακας.

Ο 22χρονος Βιτάλι Σαπίλο κλήθηκε να πολεμήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήταν επικεφαλής σε άρμα μάχης, το οποίο υπερασπιζόταν το Κίεβο. Στη μάχη που έγινε στην ουκρανική πρωτεύουσα, ήταν το ένα από τα τέσσερα θύματα.

Καρπάτι, η ουκρανική ομάδα που έπαιζε ο τερματοφύλακας Βιτάλι Σαπίλο - Ποια είναι

Η Καρπάτι Λβιβ είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ουκρανία, με έδρα την πόλη Λβιβ. Η επίσημη ονομασία της ομάδας προέρχεται από τα Καρπάθια, η οποία περιβάλλει τη Λεόπολη στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Ακολουθούν ορισμένα γεγονότα - σταθμοί στην ιστορία της Καρπάτι, όπου αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας ο Βιτάλι Σαπίλο:

  • Στις 17 Αυγούστου 1969 η Καρπάτι κατέκτησε πανηγυρικά το σοβιετικό κύπελλο ποδοσφαίρου, αν και αγωνιζόταν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του σοβιετικού πρωταθλήματος. Το συγκεκριμένο επίτευγμα παραμένει μοναδικό στην ιστορία του θεσμού.
  • Από καταβολής του Ουκρανικού πρωταθλήματος (1991), η ομάδα του Λβιβ έχει καταλάβει μία φορά την 3η θέση (1997-98), αλλά επίσης έχει υποβιβαστεί τη σεζόν 2003-04.
  • Παρά τον υποβιβασμό, μέσα σε δύο περιόδους επέστρεψε «δριμύτερη» στην πρώτη κατηγορία, για να καταλάβει την πέμπτη θέση (2009-10, 2010-11).
  • Της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου τη σεζόν 2011-12 έφτασε στα play-offs, αλλά δεν προκρίθηκε στους ομίλους της διοργάνωσης, καθώς ο ΠΑΟΚ την απέκλεισε.

Ουκρανός ΥΠΕΞ για πόλεμο Ουκρανία Ρωσία: Δεν θα υποχωρήσουμε 

Εν τω μεταξύ, τις θέσεις της Ουκρανίας, λίγο πριν από την έναρξη  των συνομιλιών με τη Ρωσία στη Λευκορωσία, έκανε γνωστές ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη Μόσχα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον συναγερμό στον οποίο τέθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις αποτροπής των πυρηνικών ως μια απόπειρα άσκησης «πίεσης». «Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα εκατοστό της επικράτειάς μας» διαβεβαίωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν προβλεφθεί με τη Μόσχα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, ο Κουλέμπα διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί πηγαίνουν εκεί «για να ακούσουν όσα έχει να πει η Ρωσία». «Επομένως, αυτό που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι ο τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος και να μπει ένα τέλος στην κατοχή των εδαφών μας» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής πυρηνικών της Ρωσίας σε συναγερμό σήμερα είναι μια «απόπειρα να ζητήσει περισσότερα και να ασκήσει πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία». Η περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου «θα είναι μια καταστροφή για τον κόσμο», όμως αυτή η απειλή «δεν θα μας σπάσει» κατέληξε ο Κουλέμπα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ