Αθλητισμος

Γιατί η Αμερική ασχολείται με τον ρεπόρτερ Adrian Wojnarowski;

Adrian Wojnarowski: Γιατί τιμωρήθηκε από το ESPN ο κορυφαίος ρεπόρτερ του NBA και πώς αντέδρασε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
woj_edited.jpg

Η κόντρα του κορυφαίου δημοσιογράφου του NBA, Adrian Wojnarowski με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Josh Hawley και η στήριξη του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Adrian Wojnarowski είναι ένας μύθος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη για τους φίλους του μπάσκετ. Ο δημοσιογράφος του ESPN είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις του εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ο Woj τουιτάρει μια είδηση, είναι σχεδόν... ανακοίνωση. Στην είδηση του θανάτου του Κόμπι, όλοι ανέτρεξαν πρώτα στο δικό του προφίλ και μετά στου Adam Silver, κομισάριου του ΝΒΑ. Σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες, είτε μιλάμε για μεταγραφές, είτε για αναλήψεις τεχνικής ηγεσίας, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα της λίγκας, ο Wojnarowski είχε σχεδόν πάντα, πρώτος την είδηση. Για παράδειγμα δείτε σχετικά με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων των Μιλγουόκι Μπακς λόγω κρούσματος κορωνοϊού, την προηγούμενη εβδομάδα. 

 

 

Αυτή του η εξέλιξη δεν ήρθε φυσικά άμεσα. Καλός «insider», δηλαδή καλός στις αποκαλύψεις έγινε περίπου στις αρχές του 21ου αιώνα. Μέχρι τότε έγραφε εμπρηστικά για πολλούς άρθρα στο Yahoo Sports, τα οποία κλίκαραν ακατάπαυστα. Μεγάλο του πάθος οι Ντιτρόιτ Πίστονς, με την φήμη ότι ο Τζο Ντουμάρς, που είχε τιμωρηθεί από το ΝΒΑ για διασπορά ειδήσεων, ήταν η πηγή του, να κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα. Όμως από όταν τα social media άρχισαν να κυριαρχούν, το παιχνίδι άλλαξε και για τον Woj, που πλέον δεν είχε ανάγκη από κανέναν Ντουμάρς για να βγάλει πρώτος μια είδηση.

Πριν δημοσιεύσει το άρθρο, τουίταρε την είδηση και στη συνέχεια τοποθετούσε το πλέον κλασικό «Sources tell ESPN» (=πηγές αναφέρουν στο ESPN). Για να αντιληφθείτε καλύτερα το μέγεθος, του 51χρονου ρεπόρτερ σκεφτείτε μόνο ότι στο Twitter μετρά περισσότερους από 4 εκατομμύρια followers, τη στιγμή που ο MVP της λίγκας, Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει 1,2 εκατομμύρια.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στο αμερικανικό Twitter δεν έγινε αυτήν την φορά trend, κάποια μεταγραφή που «έβγαλε» πρώτος ο Wojnarowski, αλλά ο ίδιος ο δημοσιογράφος του ESPN. Το #FreeWoj χρησιμοποιήθηκε από χιλιάδες λογαριασμούς και μάλιστα από τον ίδιο τον Λεμπρόν Τζέιμς. Λευτεριά στον Woj λοιπόν. Γιατί όμως;

Όλα ξεκίνησαν όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής του Μιζούρι και γνωστός για τις ακραίες απόψεις του, Josh Hawley έστειλε μια κάπως επιθετική επιστολή προς τον Άνταμ Σίλβερ, τον κομισάριο της λίγκας. Στο γράμμα αυτό ο γερουσιαστής σημείωσε την αντίθεσή του για τα μπλουζάκια «Black Lives Matter» ή μάλλον την πρότασή του οι παίκτες να φορέσουν και μπλουζάκια που θα στήριζαν τον αμερικανικό στρατό. Επιπλέον εξέφρασε την εναντίωσή του στην καταδίκη από πλευράς ΝΒΑ στην προ μηνών στήριξη του GM των Χιούστον Ρόκετς, Daryl Morey για τις εξεγέρσεις του Χονκ Κονγκ, θέτοντας όλη τη λίγκα προ των ευθυνών της.

 

Ο Adrian Wojnarowski μόλις πληροφορήθηκε για αυτήν την επιστολή, απάντησε με προσωπικό mail από το iPhone του στον 40χρονο γερουσιαστή ένα λιτό «άντε γαμήσου». Ο Hawley, δεν έχασε ευκαιρία και αμέσως τουίταρε το μήνυμα που έλαβε και αμέσως το θέμα έλαβε γιγαντιαίες διαστάσεις. Στη συνέχεια, με καθυστέρηση 2 ημερών ο Woj απολογήθηκε για το e-mail του και το ESPN προχώρησε στην αποπομπή του για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

 

 

Οι δύο λέξεις που χρησιμοποίησε ο κορυφαίος ρεπόρτερ του ΝΒΑ όμως βρήκαν αμέσως υποστήριξη από όλον σχεδόν τον κόσμο του μπάσκετ. Το hashtag #FreeWoj έφτασε στην κορυφή του αμερικανικού Twitter και κορυφαίοι παίκτες του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο με αποκορύφωμα τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, στηρίζουν τον δικό τους Adrian Wojnarofski.

 

 

Ο Josh Hawley από την άλλη συνεχίζει να ειρωνεύεται, ακόμη και τον «Βασιλιά», ζητώντας του να δοκιμάσει και το #FreeHonkKong.

 

 

Το επίσημο ΝΒΑ και το ESPN, μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει τη σιγή ιχθύος και μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι μετά την τιμωρία της μίας εβδομάδας και κυρίως που οι παίκτες βρίσκονται στο πλευρό του αγαπημένου τους δημοσιογράφου.

ΥΓ. Ο Wojnarowski είχε προειδοποιηθεί άλλη μια φορά με τιμωρία, τότε από το ΝΒΑ, αφού αποκάλυπτε σε ποια ομάδα θα καταλήξουν οι παίκτες πριν από το draft, κάτι που απαγορεύεται. Τότε είχε αποφασίσει να τρολάρει όλον τον οργανισμό, αφού συνέχισε να τουιτάρει συσσωρευμένες τις πληροφορίες για το draft, κάνοντας ωστόσο λόγο για εικασίες και σκέψεις και όχι για κάτι επίσημο.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ