Αθλητισμος

Σκυτάλη στον δρόμο

Relays Series 2014: η νέα αθλητική τρέλα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65948-132953.jpg

Του Νίκου Κούδα 

Οι πρωτοποριακοί αγώνες σκυταλοδρομίας σε δρόμους πόλεων ή αλλιώς «Street Relays» αποτελούν τη νέα αθλητική «τρέλα» παγκοσμίως. Στη χώρα μας, η σειρά αγώνων «Relays Series 2014» έκανε θριαμβευτική αρχή στους δρόμους της Ραφήνας στις 13 Απριλίου, ενώ τη... σκυτάλη παίρνουν αρχικά η Θεσσαλονίκη, το διήμερο 3-4 Μαΐου, και εν συνεχεία η Κομοτηνή στις 11 του ίδιου μήνα.

Τι είναι; Με δυο λόγια, πρόκειται για την πιο αγνή εκδήλωση του ραγδαία αναπτυσσόμενου δρομικού κινήματος. Οι σκυταλοδρομίες πόλης βγάζουν τον στίβο από τα στάδια στους γνώριμους δρόμους της καθημερινότητάς μας, μετατρέποντας τους απλούς πολίτες από παθητικούς θεατές της δράσης, σε ενεργούς πρωταγωνιστές. Η λέξη κλειδί: «συμμετέχω»!

Πώς ξεκίνησαν; Ήταν 28 Απριλίου 2013, όταν στο «Καυταντζόγλειο» στάδιο Θεσσαλονίκης διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες σκυταλοδρομίας, προς τιμήν του Σταύρου Μπαλτίδη. Ενός δημοσιογράφου που πήγε κόντρα στην παντοκρατορία του ποδοσφαίρου και τη μόδα του μπάσκετ, αναδεικνύοντας τον κλασσικό αθλητισμό που τόσο πολύ αγαπούσε. Την αγάπη του αυτή τη μεταλαμπάδευσε στον Γιάννη Νικολάου, ο οποίος ως στέλεχος πλέον της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου υπήρξε ο εμπνευστής και διοργανωτής των πρωτοποριακών αυτών αγώνων.

Στην πρώτη τους έκδοση, οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και ομάδες από άλλες χώρες συμμετείχαν στα αγωνίσματα των 4x100μ., 4x200μ., 4x400μ. και 4x800μ. Εκτός όμως από αυτά τα τέσσερα αγωνίσματα διεξήχθησαν επιπλέον τα 8x50μ. και 4x50μ. για μικρά παιδιά, καθώς και τα 4x1500μ. για βετεράνους, σε μία αληθινη γιορτή του κλασικού αθλητισμού. Ο σπόρος μόλις είχε πέσει...

Μπορώ να λάβω μέρος; Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι
 απλοί αθλούμενοι (ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης), αλλά και επαγγελματίες αθλητές (εγγεγραμμένοι σε κάποιον σύλλογο). Οι συμμετέχοντες στον λαϊκό αγώνα δρόμου και τις σκυταλοδρομίες δρόμου “Street Relays” πρέπει να είναι γεννημένοι το 2001 ή νωρίτερα. Η συμμετοχή στο περπάτημα είναι για όλες τις ηλικίες.

Άρχισαν οι εγγραφές στη Θεσσαλονίκη! Το Thessaloniki Street Relays θα γίνει την Κυριακή 4 Μαίου με ώρα έναρξης 5.45μμ και σημείο εκκίνησης (αλλά και τερματισμού) την Πύλη της ΔΕΘ στην Πλατεία ΧΑΝΘ. Πρόκειται για μία διοργάνωση του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου ΕΡΜΗΣ 1877 σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,το ΓΣ Ηρακλής, τη ΧΑΝΘ και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης. 

Οι εγγραφές για το Thessaloniki Street Relays ξεκίνησαν στην επίσημη ιστοσελίδα (με ένα κλικ στο όνομα της πόλης στην αρχική σελίδα ξεκινάει η διαδικασία) και ο βασικός αγώνας θα είναι 10χιλιόμετρα συνολικά, που θα κληθούν να τα διανύσουν 4 άτομα από 2,5 χιλιόμετρα ο καθένας, αλλά σε σκυταλοδρομία (ο ένας μετά τον άλλο) και όχι όλοι μαζί ταυτόχρονα. Η διαδρομή των 2,5 χιλιομέτρων είναι κυκλική και μεγάλο μέρος της περνάει μέσα από τη ΔΕΘ.

Κάθε ομάδα θα μπορεί να αποτελείται είτε από 4 άνδρες, είτε από 4 γυναίκες, είτε να είναι μικτή (1 τουλάχιστον άτομο διαφορετικού φύλου), όλοι τους γεννημένοι από το 2001 και πριν. Περισσότερες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες για τον αγώνα θα βρείτε στην ενότητα «αγώνες» και κάνοντας επιλογή την πόλη «Θεσσαλονίκη».

Θα υπάρξουν κατατάξεις και βραβεύσεις των πρώτων στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών και μικτών ομάδων και ως ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα για την τελευταία ομάδα έχουν οριστεί τα 90 λεπτά.

Παράλληλα με τα Street Relays θα διεξαχθούν και τα Thessaloniki Kids Relays για παιδιά 7-12 ετών (μαθητές δημοτικών σχολείων), ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με αγώνα δυναμικού περπατήματος που τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ανώτατο όριο συμμετοχών στα Street Relays έχουν καθοριστεί οι 500 ομάδες (2000 άτομα) και εγγραφές για όλα τα αγωνίσματα (Street Relays, Kids Relays, Δυναμικό Περπάτημα), θα γίνονται δεκτές έως και την Τετάρτη 30 Απριλίου (12μμ).

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλάβουν το υλικό τους από το κέντρο εγγραφών και παράδοσης υλικού των Street Relays στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ), Παρασκευή απόγευμα (4μμ-8μμ), το Σάββατο όλη μέρα(11πμ-8μμ) και Κυριακή (11πμ-5μμ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.