Βιβλιο

Oι 13 συγγραφείς στην κούρσα για το Booker Prize 2026

Ανακοινώθηκε η longlist

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνές Βραβείο Booker: Ανακοινώθηκε η τελική λίστα των υποψηφίων
© Luisa Brimble (Unsplash) & Wikipedia

Από την Ελίζαμπεθ Στράουτ έως τον Ντάγκλας Στιούαρτ – Οι υποψήφιοι για το Booker Prize

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα του Booker Prize 2026, με 13 μυθιστορήματα να διεκδικούν το σημαντικότερο βραβείο αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Ανάμεσα στους συγγραφείς που συμπεριλήφθηκαν στη λεγόμενη Booker Dozen βρίσκονται η βραβευμένη με Pulitzer Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο νικητής του Booker Ντάγκλας Στιούαρτ, ο επίσης βραβευμένος με Booker Μάρλον Τζέιμς και η ανερχόμενη συγγραφέας Ρεμπέκα Πέρι.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ιστορικός Μέρι Μπιρντ, χαρακτήρισε τα φετινά μυθιστορήματα «δυναμίτη», τονίζοντας ότι η επιλογή περιλαμβάνει βιβλία που μπορούν να συγκινήσουν κάθε αναγνώστη και να προσφέρουν νέες οπτικές για τον κόσμο.

Η τελική λίστα προέκυψε έπειτα από αξιολόγηση 163 υποψηφιοτήτων. Οι πέντε κριτές διάβασαν όλα τα βιβλία πριν καταλήξουν στα 13 που συνεχίζουν στη διεκδίκηση του βραβείου.

Ξεχωρίζει η επιστροφή της Ελίζαμπεθ Στράουτ με το The Things We Never Say, που ακολουθεί μια καθηγήτρια Ιστορίας στη Μασαχουσέτη, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί τη μοναξιά μετά την πανδημία και την αγωνία ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2024.

Ο Ντάγκλας Στιούαρτ, έξι χρόνια μετά τη νίκη του με το Shuggie Bain, επιστρέφει με το John of John, την ιστορία ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα που επιστρέφει στην αυστηρά θρησκευόμενη οικογένειά του σε ένα απομονωμένο νησί της Σκωτίας.

Ο Μάρλον Τζέιμς συμμετέχει με το The Disappearers, ένα μυθιστόρημα περίπου 600 σελίδων που εκτυλίσσεται στην Τζαμάικα της δεκαετίας του 1980 και αφηγείται την ιστορία οκτώ ομοφυλόφιλων ανδρών που γίνονται στόχος βίαιης επίθεσης.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης τρεις πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, ανάμεσά τους ο Κενάν Ορχάν με το The Renovation και ο Τζαμέλ Γουάιτ, ο νεότερος υποψήφιος της χρονιάς, ηλικίας μόλις 28 ετών.

Οι ιστορίες των φετινών βιβλίων εκτείνονται από το Μεξικό και τη Σκωτία έως την Ελβετία, την Τζαμάικα, το Δουβλίνο και μια μεταποκαλυπτική Αγγλία, καλύπτοντας θέματα όπως η οικογένεια, η μνήμη, η ταυτότητα, η πολιτική, η μοναξιά και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Η βραχεία λίστα των έξι φιναλίστ θα ανακοινωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ ο νικητής του Booker Prize 2026 θα γίνει γνωστός στις 9 Νοεμβρίου. Ο νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών, ενώ οι υπόλοιποι φιναλίστ θα τιμηθούν με 2.500 λίρες και ειδική συλλεκτική έκδοση του βιβλίου τους.

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιβλιοπωλείο Polyglot
Βιβλιοπωλείο Polyglot: Ένας κόσμος ξενόγλωσσων βιβλίων στο κέντρο της Αθήνας

Στα ράφια του φιλοξενούνται περισσότεροι από 20.000 τίτλοι, κυρίως εκπαιδευτικά βιβλία για όλες τις δημοφιλείς γλώσσες, αλλά και για λιγότερο διαδεδομένες, όπως τα κινεζικά, τα κορεατικά και τα αραβικά

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026 στο Πεδίον του Άρεως
54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026: 210 εκδοτικοί οίκοι και περισσότερες από 200 εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως

Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY