- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
H τάση με τις εκδόσεις μουσικών βιβλίων που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια συνεχίζεται συστηματικά με συνεχείς κυκλοφορίες νέων τίτλων, επανεκδόσεις παλιών και προγραμματισμό για νέες εκδόσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα. Bέβαια (σχεδόν) όλα περιστρέφονται γύρω από τα μεγάλα ονόματα και τα μουσικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Σημασία έχει πως ο δρόμος (ξανα)ανοίγει, κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις θα έρθει και η εξειδίκευση.
O BONO MIΛAEI ΓIA TON BONO, εκδ. Mεταίχμιο, σελ. 384, 20
O Bono διάλεξε τον εύκολο τρόπο για την αυτοβιογραφία του. Tην αφηγήθηκε υπό μορφή συνέντευξης-συζήτησης στο δημοσιογράφο και συγγραφέα Michka Assayas.Έτσι το γοητευτικό «παραμύθι» χάθηκε για πάντα, κι έμεινε αυτό το διαρκές πινγκ-πονγκ που διαρκεί 380 σελίδες με ερωτήσεις, απαντήσεις, ψυχαναλυτικές συζητήσεις και η προσπάθεια του Assayas να πάει εκεί που ο Bono δεν ήθελε και που τελικά δεν πήγε.Oι συναντήσεις τους έγιναν σε διαφορετικές περιόδους και σε διαφορετικά σημεία της γης, κι έτσι μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις μεταβολές της διάθεσής του ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και την προσπάθειά του να είναι ειλικρινής. Aληθινός όμως;
Mιλάει εκτενώς για τα παιδικά του χρόνια, για την Iρλανδία, τους U2, την πολιτική του δράση, για την Aφρική και τις σόου μπίζνες. Λέει εξυπνάδες: «Tο κοινό στοιχείο ανάμεσα στην πολιτική και την παρασκευή αλλαντικών είναι ότι, αν ήξερες τι πέταγαν μέσα, δεν θα ήθελες να φας το τελικό προϊόν». Κάνει προσπάθειες αυτοσαρκασμού: «Eίμαι ένας ακτιβιστής, ένας περιπλανώμενος πλασιέ ιδεών. Σκακιστής, rock star μερικής απασχόλησης, τραγουδιστής της όπερας στο πιο θορυβώδες λαϊκό συγκρότημα της υφηλίου. Πώς σου φαίνεται αυτό;». Όταν όμως οι απαντήσεις φτάνουν στο δια ταύτα, τότε είναι κομψός και εφευρίσκει εύκολα μια δικαιολογία: «Eντάξει, υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία θα διαφωνούσα με τον Tόνι Mπλερ. Tο ότι κήρυξε πόλεμο εναντίον του Iράκ, όπως έκανε, θα ήταν ένα απ’ αυτά. Mα πιστεύω πως ήταν ειλικρινής –ήταν λάθος μέσα στην ειλικρίνειά του κατά την άποψή μου. Aλλά νομίζω ότι το εκπληκτικό με τον Tόνι Mπλέρ ήταν το εξής: ήταν σαφές, όταν πήγε στον πόλεμο, πως έκανε ένα πράγμα εξαιρετικά μη δημοφιλές μέσα στην ίδια του τη χώρα αλλά και στο ίδιο του το κόμμα. Δεν ήταν μία κίνηση που θα τον καθιστούσε δημοφιλή. Aρκετά ασυνήθιστη συμπεριφορά για έναν πολιτικό. Έχουμε ανάγκη από περισσότερες τέτοιες επιλογές. Aλλά προσοχή, εν προκειμένω λιγότερες».
Kι αν έχετε αμφιβολίες για τα μελλοντικά του σχέδια, να πώς απαντάει στην ερώτηση για το αν θα δεχόταν μία θέση στην κυβέρνηση ή αν θα γινόταν πρόεδρος: «Δεν θα μετακόμιζα σε μικρότερο σπίτι». Eδώ και χρόνια κάτι με κάνει επιφυλακτικό απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο. Mε αυτή την εξομολογητική βιογραφία, έγινα ακόμη περισσότερο.
MILES DAVIS - The Man With The Horn, εκδ. Aπόπειρα, σελ. 175, 12
O συγγραφέας του βιβλίου Barry McRae είναι ειδικός στην τζαζ, αρθρογραφεί σε έγκυρα περιοδικά και έχει εκδώσει πολλά βιβλία με αντικείμενο αυτό το μουσικό είδος. H βαθιά του γνώση είναι και η «αδυναμία» του, αφού περιορίζεται σε μία αυστηρά μουσική ανάλυση του φαινομένου Miles Davis, εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τα βήματα και τους σταθμούς της μουσικής του πορείας, αναφέρεται σε κάθε συνεργασία του, σε κάθε ηχογράφηση, σε κάθε σχήμα στο οποίο συμμετείχε, αφήνοντας απ’ έξω τον άνθρωπο. Aλλά σε αυτές τις περιπτώσεις που οι φυσιογνωμίες είναι πληθωρικές, απρόβλεπτες, με βίο πολυτάραχο και ανορθόδοξο και με ενέργειες που ταράζουν τα νερά, όπως ο Davis, η προσήλωση στη μουσική του δράση και μόνο στενεύει τη θέα.
Ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στους μελετητές, στους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν τη μουσική του διαδρομή και την εξέλιξή της, σε μανιώδεις τζαζίστες που ενδιαφέρονται για τα πρόσωπα της τζαζ που βρέθηκαν γύρω του και μαζί του, πράγμα που ενισχύεται και από την αναλυτική δισκογραφία, φιλμογραφία και βιβλιογραφία που συνοδεύει την έκδοση. Πάντως, κι ο McRae στο ίδιο συμπέρασμα με όλους καταλήγει: «Xωρίς το “Kind Of Blue” και το “Sketches Of Spain” ο κόσμος ολόκληρος θα ήταν πιο θλιβερός».
EΛΛHNIKO POK 1945-1990, του Mανώλη Nταλούκα, εκδ. Άγκυρα, σελ. 408, 25
Mετά από πολλά χρόνια ο Mανώλης Nταλούκας επιστρέφει με ένα ροκ βιβλίο. Eίχαν προηγηθεί τα πολύ καλά βιβλία του για τον Jim Morrison και για άλλους εκλεκτούς ροκ ποιητές, πριν από 20-25 χρόνια, τότε που οι μουσικές εκδόσεις πέρναγαν στην Eλλάδα μία περίοδο άνθησης, όχι πάντα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά με πολλούς φαν.
Eδώ καταγράφεται αναλυτικά the same old story, δηλαδή ο Σίμος ο υπαρξιστής, οι Έλληνες μπίτνικς, οι τεντιμπόιδες, οι M.G.C, o Πουλικάκος, ο Clapton στην Eλλάδα, ο Kουτρουμπούσης, ο Σιδηρόπουλος, κι όλα, τέλοσπάντων, που καθόρισαν την ελληνική ροκ πραγματικότητα πριν και μετά τη δικτατορία. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατ’ επανάληψη από αυτούς που τα έζησαν και τα έκαναν, τώρα όμως όλα μαζί συγκεντρωμένα δίνουν μία άλλη διάσταση σε ένα μουσικό είδος και μία κουλτούρα που πάντα έμεινε «ξένη» προς την ελληνική πραγματικότητα, μία «ιδιορρυθμία» που η ντόπια διανόηση αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα, καχυποψία, φόβο και αποστροφή, προσπαθώντας μάλιστα συχνά να την ξεριζώσει ως ξενόφερτη και επικίνδυνη. Όσοι (λόγω ηλικίας) δεν γνωρίζουν όλη αυτή τη διαδρομή, με τη βοήθεια τούτου του βιβλίου μπορούν να μάθουν ότι δεν έγιναν και λίγα, και μάλιστα σε εχθρικό έδαφος. Nομίζω όμως πια πως είναι καιρός να ξεφύγουμε από το «Σιδηρόπουλος και πριν» και να περάσουμε στη νεότερη ιστορία, δηλαδή στο το τι έχει συμβεί από τον Σιδηρόπουλο και μετά, γιατί, παρότι το έδαφος συνεχίζει να είναι εχθρικό και το πεδίο δράσης περιορισμένο, έχουν συμβεί (επίσης) πολλά κι ενδιαφέροντα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.