Βιβλιο

Bookmarkers: Η νέα πρωτοβουλία του Γρηγόρη Δημητριάδη για τη φιλαναγνωσία

Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bookmarkers ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "THE BOOK LOFT" ΚΟΛΩΝΑΚΙ Μιχάλης Καρακώστας, Μάκης Τσίτας, Νίκος Α. Κούκης, Γρηγόρης Δημητριάδης, Θανάσης Λάλας
© Panoulis Studio

«Το βιβλίο είναι ένα ολόκληρο ταξίδι»: Η νέα πρωτοβουλία του Γρηγόρη Δημητριάδη

Με στόχο να φέρει περισσότερους ανθρώπους κοντά στο βιβλίο και να δημιουργήσει μια ενεργή κοινότητα αναγνωστών, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο βιβλιοπωλείο Bookloft η νέα πρωτοβουλία Bookmarkers, με εμπνευστή τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία και να αναδείξει τη θέση του βιβλίου στην καθημερινή ζωή, μέσα από δράσεις που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, μίλησαν ο Θανάσης Λάλας, ο ιδιοκτήτης του Bookloft Μιχάλης Καρακώστας και ο Μάκης Τσίτας από το diastixo.gr, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τη δύναμη της ανάγνωσης και τη σημασία της επανασύνδεσης του κοινού με το βιβλίο.

Bookmarkers ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "THE BOOK LOFT" ΚΟΛΩΝΑΚΙ Μιχάλης Καρακώστας, Μάκης Τσίτας, Νίκος Α. Κούκης, Γρηγόρης Δημητριάδης, Θανάσης Λάλας
© Panoulis Studio
«Το βιβλίο είναι ένα ολόκληρο ταξίδι»: Η νέα πρωτοβουλία του Γρηγόρη Δημητριάδη
© Panoulis Studio

Γρηγόρης Δημητριάδης: «Δεν υπάρχει μέρα στη ζωή μου να μην ανοίξω βιβλίο»

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με την ανάγνωση, σημειώνοντας ότι το βιβλίο αποτελεί σταθερό μέρος της καθημερινότητάς του.

«Το αγαπάω το βιβλίο. Το βιβλίο προσφέρει πάρα πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο οι γνώσεις, το λεξιλόγιο. Είναι ένα ταξίδι ολόκληρο. Συνομιλείς εσύ ουσιαστικά με έναν συγγραφέα. Και αυτό γίνεται κάθε φορά. Δεν υπάρχει μέρα στη ζωή μου να μην ανοίξω βιβλίο έστω και για λίγο, έστω και για τρία λεπτά», ανέφερε.

Για τον ίδιο, η αξία της ανάγνωσης δεν περιορίζεται στην απόκτηση γνώσεων, αλλά βρίσκεται και στην προσωπική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα.

View this post on Instagram

A post shared by Bookmarkers (@bookmarkersgr)

Μια κοινότητα γύρω από το βιβλίο

Ο ιδιοκτήτης του Bookloft, Μιχάλης Καρακώστας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, την οποία περιέγραψε ως μια ανιδιοτελή προσπάθεια παρέμβασης στον χώρο του βιβλίου.

«Δεν σας κρύβω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού βιβλίου που κάποια ομάδα συμπολιτών μας αποφασίζει να επέμβει στα πράγματα που αφορούν το βιβλίο ανυστερόβουλα. Το τονίζω αυτό για να το καταλάβουμε όλοι», ανέφερε.

Αισιόδοξος για την πορεία των Bookmarkers εμφανίστηκε και ο Μάκης Τσίτας από το diastixo.gr.

«Όλο αυτό το πράγμα είναι ελπιδοφόρο. Το χρειάζεται ο χώρος μας και φαίνεται ότι θα μακροημερεύσει. Είμαστε εδώ νομίζω όλοι οι άνθρωποι του βιβλίου. Το στηρίζουμε ώστε το βιβλίο να φθάσει στους αναγνώστες και οι αναγνώστες στο βιβλίο. Καλή επιτυχία!», είπε.

Bookmarkers ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "THE BOOK LOFT" ΚΟΛΩΝΑΚΙ Μιχάλης Καρακώστας, Μάκης Τσίτας, Νίκος Α. Κούκης, Γρηγόρης Δημητριάδης, Θανάσης Λάλας
© Panoulis Studio

Οι επόμενες δράσεις των Bookmarkers

Με αφετηρία την επίσημη παρουσίασή τους, οι Bookmarkers σχεδιάζουν μια σειρά από δράσεις γύρω από το βιβλίο και την ανάγνωση.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενεργή κοινότητα αναγνωστών, να ενισχυθεί η σχέση του κοινού με το βιβλίο και να προσεγγιστούν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη εντάξει συστηματικά την ανάγνωση στην καθημερινότητά τους.

Το πνεύμα της πρωτοβουλίας συνοψίζεται και στη φράση του Ραλφ Γουάλντο Έμερσον:

«Δεν μπορώ να θυμηθώ τα βιβλία που έχω διαβάσει περισσότερο απ’ όσο θυμάμαι τα γεύματα που έχω φάει. Κι όμως, με έχουν διαμορφώσει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασ’ το θα πάρω γάτα
«Άστο… θα πάρω γάτα»: 14 αληθινές ιστορίες για τη ζωή, που δεν πήγε όπως την είχαμε φανταστεί

Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.

Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά
Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά: Ένα παραμύθι για τα παιδιά που ντρέπονται να φορέσουν γυαλιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας

Βερένα Κέσσλερ: «Γυμναστήριο», εκδόσεις Δώμα
Το «Γυμναστήριο» της Βερένα Κέσσλερ: Όταν η άσκηση γίνεται εμμονή

Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.

Οι 60άρηδες γράφουν, διαβάζουν και αγοράζουν βιβλία – και η αγορά το κατάλαβε
Οι 60άρηδες αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία – και η αγορά το κατάλαβε

Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY