- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τρεις νέοι τίτλοι από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Φθινοπωρινές προτάσεις από τον εκδοτικό οίκο
Αταίριαστο βαλς
Σπύρος Τζόκας
Σε μια προσφυγική γειτονιά της Αθήνας, δυο άνθρωποι συναντιούνται τυχαία στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Δυο άνθρωποι άγνωστοι, που ο ένας δε γνωρίζει το παρελθόν του άλλου. Ο κυρ-Παντελής Περιμένης και ο μικρός Αχιλλέας Σεμελής. Πίσω τους, μια προϊστορία· ο δωσίλογος πατέρας Νώντας Περιμένης και ο κομμουνιστής παππούς Αχιλλέας Σεμελής. Από τότε, αρχίζει μια ιστορία σα μυθιστόρημα. Μια ιστορία με την πορεία τους μέσα στον χρόνο. Ένα βαλς δυο διαφορετικών ανθρώπων, δυο διαφορετικών κόσμων, που ο ένας αναζητεί τη δικαίωση στον άλλον. Το βαλς είναι αταίριαστο. Τα βήματά τους ασυγχρόνιστα. Ο ένας πατάει εδώ και ο άλλος εκεί. Μπερδεύονται. Μια παράξενη σχέση οικοδομείται μεταξύ τους. Και στο φινάλε, η τιμωρία. Σαν αρχαία τραγωδία, την ύβρη ακολουθεί η Νέμεση. Η άτυπη σύγκρουσή τους και η πορεία τους στον χρόνο περνούν μέσα από τα ιστορικά γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής· από τους Λαμπράκηδες και την «αποστασία» του 1965 έως και τη σύγχρονη οικονομική καπιταλιστική κρίση.
Μικρές σημαίες
Φώντας Λάδης
Μια άγνωστη ποιητική σύνθεση του Φώντα Λάδη, με τον τίτλο «Μικρές Σημαίες», βγαίνει τώρα στο φως σε μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση από την Σύγχρονη Εποχή. Τα ποιήματα της σύνθεσης αυτής γράφτηκαν μέσα σε λίγους μήνες από το καλοκαίρι του 1966 μέχρι το Φλεβάρη του 1967 –χρονιά που μύριζε μπαρούτι και καπνό από την επερχόμενη δικτατορία. Το βιβλίο είχε κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση το Δεκέμβριο του 1973, μετά το Πολυτεχνείο και μέσα στη δικτατορία του Ιωαννίδη.
Η σύνθεση αποτελείται από 15 αφηγηματικές ενότητες, όλες στη γραμμή της παράδοσης του ανώνυμου δημιουργού. Με το επίθετο «μικρές» στον τίτλο, ο ποιητής επισημαίνει στον καθένα και την καθεμιά, ότι πρέπει να σηκώσουν τη μικρή σημαία τους στον ανοιχτό χώρο της ανυποχώρητης διεκδίκησης. Δεν επιλέγει τυχαία το ύφος και το ήθος του δημοτικού τραγουδιού, γιατί αυτό είναι η βάση πάνω στην οποία πατάει ο κληρονόμος του λαϊκού πνεύματος για να δώσει εκ νέου νόημα στην εποχή του, και εν τέλει στην εποχή μας. Σ’ αυτά τα ποιήματα, ο Φώντας Λάδης βάζει την υπογραφή του και μας ζητάει να κοιτάξουμε μέσα στο συγκλονιστικό παρελθόν, που κερδίζεται στο σήμερα του διαρκούς αγώνα, για να ξημερώσουν οι μέρες μιας δίκαιης, μελλοντικής κοινωνίας.
Η Σύγχρονη Εποχή προσφέρει αυτό το έργο στους αναγνώστες της με τη σιγουριά, ότι μπορεί να συμβάλλει στην αφύπνιση, την αντοχή και την αποφασιστικότητα για το δίκιο και τη νικηφόρα προοπτική του αγώνα.
Η επιμέλεια είναι της Μαριάννας Τσαγκάρη.
ΑΛΚΟΟΛ. Από την κοινωνική χρήση έως την εξάρτηση
Όψεις του ζητήματος και οι θέσεις του ΚΚΕ
Τμήμα κατά των ναρκωτικών-εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ
«Χρήση»; «Κατάχρηση»; «Αλκοολισμός»; «Τυπικός χρήστης» ή «προβληματικός»; Υπάρχουν όρια και πώς καθορίζονται; Γιατί, ενώ το αλκοόλ ανήκει στις ψυχοτρόπες, εξαρτησιογόνες ουσίες, η χρήση του είναι κοινωνικά αποδεκτή; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη χρήση αλκοόλ και στη χρήση ναρκωτικών;
Οποιαδήποτε προσπάθεια απάντησης των παραπάνω ερωτημάτων στερούμενη της διαλεκτικής-υλιστικής μεθοδολογίας θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. H αστική προσέγγιση αντιμετωπίζει το ζήτημα υπερτονίζοντας κάθε φορά συγκεκριμένες πλευρές του πολυπαραγοντικού αυτού κοινωνικού φαινομένου. Έτσι, καταλήγει στην ερμηνεία του πότε με όρους ιατρικού προβλήματος, ατομικής ή κοινωνικής ψυχοπαθολογίας και πότε σε αποστεωμένες ποσοτικοποιήσεις, που είτε μεγεθύνουν είτε υποβαθμίζουν το ζήτημα, προσπερνώντας εν τέλει την ουσιαστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του φαινομένου.
Για το ΚΚΕ, τα αίτια της κοινωνικής χρήσης αλκοόλ και τα αίτια ανάπτυξης προβληματικής σχέσης με αυτό ερμηνεύονται παίρνοντας υπόψη όλους τους ιστορικά διαμορφωμένους κοινωνικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς παράγοντες που συντελούν ταυτόχρονα στην εμφάνισή τους, με καθοριστική τη διαλεκτική τους σχέση με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, τις σχέσεις παραγωγής. Ο πυρήνας της ανάλυσής μας ξεκινά από τη θέση που πρέπει να κατέχει ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον, ως παραγωγός του κοινωνικού πλούτου, δηλαδή στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής.
Η παρούσα έκδοση μελετά το φαινόμενο της χρήσης και εξάρτησης από το αλκοόλ στην ιστορική και κοινωνική του διάσταση, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τη διεθνή και εγχώρια πείρα. Ακόμα, επιχειρείται μια πρώτη κριτική αποτίμηση των προσπαθειών της ΕΣΣΔ να περιορίσει το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετώπιζε, συγκριτικά προς άλλες αντίστοιχες ιστορικές προσπάθειες αστικών κρατών, π.χ., ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ. Τέλος, η έκδοση προβάλει το πλαίσιο αιτημάτων του ΚΚΕ για όλο το φάσμα της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Θεματική, αφηγηματική δομή, χαρακτήρες και ιδεολογικός προβληματισμός
Μια συζήτηση για τα βιβλία του «Καθαρμός» και «Το παράθυρο της Νεφέλης», καθώς και για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.