- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο κορυφαίος Νορβηγός συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ σε ηλικία 83 ετών
Εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων - Διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ πέθανε σε ηλικία 83 ετών - Από τους πιο επιδραστικούς λογοτέχνες της Νορβηγίας - Το έργο του μεταφράστηκε από τον Χαρούκι Μουρακάμι
Ο συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ, μια εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων, που έχαιρε εκτίμησης από κορυφαίους λογοτέχνες σε όλο τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
Γνωστός για την πρόζα του, που συνδυάζει υπαρξιακή απόγνωση, πολιτικά θέματα και λεπτό χιούμορ, ο συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ κέρδισε το Βραβείο Νορβηγικής Κριτικής για τη λογοτεχνία τρεις φορές – κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού.
Ήταν διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και μεταφράστηκε στα ιαπωνικά από τον Χαρούκι Μουρακάμι.
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Λίντια Ντέιβις έμαθε μόνη της νορβηγικά διαβάζοντας το 400 σελίδων μυθιστόρημά του «Το Τηλεμάρκ: Το Άλυτο Επικό Στοιχείο στα Χρόνια 1592–1896».
Ο Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ θαύμαζε την «παλιομοδίτικη κομψότητά» του, ενώ ο Περ Πέτερσον τον χαρακτήρισε «τον πιο γενναίο και ευφυή Νορβηγό μυθιστοριογράφο». Σε άρθρο για το Paris Review, ο Ντέμιαν Σερλς τον παρομοίασε με τον Τζον Λένον της νορβηγικής λογοτεχνίας: «τον πειραματιστή, τον άνθρωπο των ιδεών».
Μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός και εκδόθηκαν τα μυθιστορήματά του «Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια» και «Άρμαντ Β», σε μετάφραση Σωτήρη Σουλιώτη.
Από τη δημοσιογραφία στη λογοτεχνία
Ο Σόλσταντ γεννήθηκε το 1941, στο δήμο Σάντεφιορντ της νοτιοανατολικής Νορβηγίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα, πριν στραφεί στη συγγραφή διηγημάτων στην ηλικία των 23 ετών.
“A good writer is always lucky. Very lucky.” —Dag Solstad https://t.co/q1KjwTB3GD
— The Paris Review (@parisreview) September 22, 2024
Υπήρξε μέλος του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος της Νορβηγίας, αν και τα τελευταία χρόνια αυτοπροσδιοριζόταν ως «πολιτικός ερασιτέχνης». Παρ’ όλα αυτά, στα 80ά του γενέθλια, δήλωσε ότι ήθελε να τον θυμούνται ως κομμουνιστή.
Η πολιτική θεματολογία διακρίνεται σε κάποια από τα έργα του, όπως το μυθιστόρημα «Armand V» (2006), που αφηγείται την ιστορία ενός διπλωμάτη ο οποίος ανεβαίνει στην ιεραρχία του Νορβηγικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμβιβαζόμενος με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, ο κύριος πυρήνας των 18 μυθιστορημάτων, διηγημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων του ήταν πιο προσωπικός, εστιάζοντας συχνά σε δύσκολες σχέσεις μεταξύ πατέρα και γιου. Ο Βρετανός συγγραφέας Τζεφ Ντάιερ, σε κριτική του στην Guardian, συνέκρινε τους χαρακτήρες του με τον Φίλιπ Λάρκιν, λέγοντας ότι ζούσαν «όπως θα είχε ζήσει ο Λάρκιν, αν είχε βρει δουλειά στο Τηλεμάρκ αντί για το Χαλ».
Πάθος για το ποδόσφαιρο
Μαζί με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Γιον Μίκελετ, ο Σόλσταντ έγραψε πέντε βιβλία για τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου μεταξύ 1982 και 1998.
Θάνατος και αποχαιρετισμοί
Ο Σόλσταντ πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από σύντομη νοσηλεία, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Aftenposten. Δίπλα του, τις τελευταίες του στιγμές, βρισκόταν η σύζυγός του, Τερέζε Μπιέρνεμποε.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB ότι ο Σόλσταντ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Νορβηγούς συγγραφείς όλων των εποχών.
«Το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και να συναρπάζει νέους αναγνώστες. Σήμερα, οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους αγαπημένους του», είπε.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.