Βιβλιο

12 παιδικά βιβλία και graphic novels για τις γιορτές

Η Athens Voice ξεφυλλίζει και προτείνει βιβλία

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 897
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12 παιδικά βιβλία και graphic novels για τις γιορτές

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 12 παιδικά βιβλία και graphic novels και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων

ΠΑΙΔΙΚΑ 

Philippe Jalbert, Στο δάσος - Ψάξε να βρεις 100 ζώα!, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σε μια γωνιά του δάσους ζουν δύο σκίουροι που έχουν χάσει το σκιουράκι τους. Ακολούθησέ τους στα μονοπάτια βαθιά μέσα στο δάσος, καθώς ψάχνουν να το βρουν και στις σελίδες του βιβλίου ετοιμάσου να συναντήσεις πολλές οικογένειες ζώων. Κοίτα προσεκτικά, γιατί κάποια κρύβονται μέσα στις ζωγραφιές, μπορείς να τα βρεις; Πρόσεχε, είναι πάνω από 100!

Martin Sodomka, Πώς να κατασκευάσεις ένα σιδηρόδρομο, εκδόσεις Historical Quest
Για φαντάσου! Πώς ήταν το τοπίο πριν φτιαχτούν οι σιδηρόδρομοι; Όλες αυτές οι σιδερένιες και πετρόχτιστες γέφυρες, όλες αυτές οι σκοτεινές σήραγγες και οι γραφικοί σταθμοί δίνουν την εντύπωση πως υπήρχαν πάντα, σωστά; Καθώς ταξιδεύετε σ’ ένα αναπαυτικό βαγόνι, ίσως να μην περνά ποτέ η σκέψη από το μυαλό σας ότι τα μέρη που διασχίζει το τρένο ήταν κάποτε αδιαπέραστα δάση, βράχοι ή έλη. Οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν την κατασκευή των σιδηρόδρομων πριν από 170 χρόνια, κι όχι μόνο τους κατασκεύασαν πολύ καλά, αλλά επίσης τα κατάφεραν χωρίς να διαθέτουν εκσκαφείς, ηλεκτρισμό ή κινητά τηλέφωνα. Τα επιτεύγματά τους αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα και όπως φαίνεται, θα μας εξυπηρετούν κι αυτόν τον αιώνα. Υπάρχουν κι άλλες εφευρέσεις του παλιού καιρού τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα – τα βιβλία, για παράδειγμα. Τα βιβλία μας επιτρέπουν να μπούμε στη σκέψη κάποιου άλλου ή να ταξιδέψουμε στον χρόνο.

Elena Bulay, Η ιστορία της Τζο - Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο, εκδόσεις Καπόν
Όταν ήταν κουτάβι, η Τζο ζούσε αδέσποτη στον δρόμο. Αργότερα βρέθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, ώσπου κατέληξε στο καινούργιο της σπιτικό. Διηγούμενη την ξεχωριστή και πολύ προσωπική ιστορία, την δική της και της Τζο, η συγγραφέας μάς καλεί στον συναρπαστικό κόσμο των σκύλων, των καλύτερων φίλων του ανθρώπου. Στο βιβλίο υπάρχουν οι «προσωπικές» σελίδες, που είναι εικονογραφημένες με έντονα χρώματα και οι δίχρωμες σελίδες, που περιέχουν πολλές και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις σκυλίσιες ράτσες και συνήθειες. Κυρίως, όμως, περιέχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να φροντίζουμε το κατοικίδιό μας. Όλοι όσοι αγαπούν τους σκύλους, θα βρουν πολλές και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις σκυλίσιες ράτσες και συνήθειες, θα διαβάσουν γεγονότα από την ιστορία και τη ζωολογία, κυρίως, όμως, θα μάθουν πώς να φροντίζουν το κατοικίδιό τους. Το βιβλίο δεν κρύβει τίποτα από την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουμε όταν υιοθετούμε έναν σκύλο. Αντιμετωπίζει τις ζόρικες ερωτήσεις και τα πιθανά προβλήματα με τρόπο προσιτό στα παιδιά. Και πλημμυρίζει από αγάπη και τρυφερότητα γι’ αυτά τα τετράποδα πλάσματα που τόσο πολύ καλυτερεύουν την ζωή μας.

Αλεξάνδρα Μπουσίου, Ήταν ένα ψαρόνι, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ένα ψαρόνι της Υποσαχάριας Αφρικής αποφασίζει να ανοίξει ένα οδοντιατρείο στο δάσος, σπάζοντας τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που θέλουν ένα πουλί να είναι μάλλον ακατάλληλο γι’ αυτή τη δουλειά. Αγνοώντας τη γνώμη των άλλων, το ψαρόνι θα μείνει πιστό στο όνειρό του και θα καταφέρει να σώσει από τον πονόδοντο έναν απροσδόκητο πελάτη. Γιατί το να παραμείνει κανείς πιστός στο όραμά του, το να ανακαλύψει και να υποστηρίξει τον αληθινό εαυτό του, κόντρα στις πεποιθήσεις και τις προκαταλήψεις που τον περικυκλώνουν, αποτελεί ίσως τον βασικό σκοπό ζωής για τον καθένα μας. Όμως πολύ συχνά λυγίζουμε. Δειλιάζουμε. Παραιτούμαστε. Το ψαρόνι της ιστορίας μας, με το κόκκινο ράμφος και το γκρι φτέρωμα, δεν έκανε πίσω. Επέμεινε και τα κατάφερε και μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι και οι δικοί μας στόχοι αξίζουν αυτή την ευκαιρία…

Άντζελα Μακάλιστερ, Ένας κόσμος γεμάτος… τρομακτικές ιστορίες, 50 ιστορίες από όλο τον κόσμο, εκδόσεις Μίνωας
Best seller σε 19 χώρες και μια υπέροχα εικονογραφημένη συλλογή τρομακτικών ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο. Ταξιδέψτε σε όλες τις χώρες και συναντήστε το Μπουνίπ σε μια λίμνη, τη Βασιλίσσα την Όμορφη στο δάσος και τη Θαλάσσια νύμφη στον ωκεανό. Κουλουριαστείτε δίπλα στη φωτιά για να διαβάσετε τα Χάνσελ και Γκρέτελ, Ταμ Λιν, Η Κόρη στην Παγόδα, Ο Σιδεράς και ο Δαίμονας και απολαύστε παραμύθια γραμμένα για να διαβάζονται από τον καθένα που είναι επτά χρονών και πάνω.

Κατερίνα Παπαγεωργίου, Σνάμπο - ο μικρός σεφ και η εξαφανισμένη τσιπούρα, εκδόσεις Όγδοο
Η πρώτη ιστορία του νέου γατο-ήρωα, του μικρούλη Σνάμπο, είναι μια μικρή καθημερινή περιπέτεια μιας γατο-οικογένειας με λίγο μυστήριο, φαντασία, δημιουργικότητα, επιμονή, επιβράβευση και πολλή, πολλή οικογενειακή αγάπη.

Charlie Morland, Μουσική - Όλα όσα θέλεις να ξέρεις, εκδόσεις Όγδοο
Ένας πλήρης οδηγός για παιδιά, του διεθνούς εκδοτικού κολοσσού DK, με εξαιρετική εικονογράφηση και σκληρό εξώφυλλο, που παρουσιάζει τον μαγικό κόσμο της Mουσικής και κεντρίζει το ενδιαφέρον τους για να ανακαλύψουν και να μάθουν τα πάντα γύρω από αυτή.

GRAPHIC NOVEL

Παναγιώτης Πανταζής, Καπετάν Μιχάλης, εκδόσεις Διόπτρα
Ορκισμένος να μη γελάσει αν δεν ελευθερωθεί η Κρήτη, ο Καπετάν Μιχάλης ζει στο Μεγάλο Κάστρο στα τέλη του 19ου αιώνα, με τη φήμη του αγριμιού να τον συνοδεύει σε κάθε του στιγμή. Ο ίδιος όμως δείχνει να χάνει τη συγκέντρωσή του και να απομακρύνεται από τις αξίες του όταν γνωρίζει την Εμινέ, σύζυγο του αδερφοχτού του Νουρήμπεη, σαν να τον κυριεύει ένας «δαίμονας» άγνωστος σε εκείνον μέχρι τότε. Καθώς η τεταμένη κατάσταση ανάμεσα σε Οθωμανούς και Χριστιανούς στο νησί καταλήγει σε μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσει στην επανάσταση του 1889, ο Καπετάν Μιχάλης βρίσκεται να αναζητά την ελευθερία σε έναν ακόμη τομέα…

Greg Pak, Stranger Things: Ο Τύμβος του Ιμπουίν, εκδόσεις Anubis
Οι ήρωες της επιτυχημένης σειράς του Netflix επιστρέφουν (ετοιμάζεται η 5η σεζόν) σε μια νέα περιπέτεια γεμάτη μυστικά και κίνδυνο! Είναι Ιανουάριος του 1985 και η ομάδα από το Χόκινς έχει επιβιώσει από τη μάχη με τον Νοοβόρο, όμως ο Γουίλ και η Τζόις είναι ακόμα αναστατωμένοι από τον πρόσφατο θάνατο του Μπομπ Νιούμπι. Αφού ο Γουίλ και ο κύριος Κλαρκ ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδη χάρτη που άφησε ο Μπομπ σε ένα κουτί με αναμνηστικά, ο Γουίλ καλεί τους φίλους του για να τον ερευνήσουν – αλλά καθώς έρχεται χιονοθύελλα, αυτοί φοβούνται να τον ακολουθήσουν. Το Τέταρτο Stranger Things Graphic Novel είναι μια επική περιπέτεια σε σενάριο του καταξιωμένου Greg Pak (Stranger Things: Zombie Boys, Planet Hulk), με τη φωτορεαλιστική εικονογράφηση του Diego Galindo (Stranger Things και Dungeons & Dragons) και μετάφραση ΗλίαΤσιάρα.

Can Dündar, Anwar, Ερντογάν: Η άνοδος ενός σύγχρονου σουλτάνου, εκδόσεις Anubis
Πρόκειται για μια εικονογραφημένη βιογραφία του Τούρκου πολιτικού που θυμίζει ντοκιμαντέρ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία με σιδηρά πυγμή είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος από το 2003. Η εικονογραφημένη αυτή βιογραφία καταγράφει τα πρώτα βήματα του ισχυρού άντρα της Τουρκίας μέχρι την καθιέρωσή του στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια, η επίδρασή του στην εξέλιξη της Τουρκίας έχει υπάρξει καταλυτική – οι οπαδοί του επικροτούν τις μεταρρυθμίσεις του, πολλοί όμως καταγγέλλουν την απολυταρχική διακυβέρνηση και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του, όπως τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου και την καταπίεση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ο Can Dündar, Τούρκος δημοσιογράφος και συνεργάτης της Washington Post, που ζει πλέον εξόριστος στη Γερμανία, αφιέρωσε πολλά χρόνια έρευνας για τη συγγραφή της βιογραφίας, προϊόν της συνεργασίας του με τον Αιγυπτιο-Σουδανό καλλιτέχνη κόμιξ Anwar. Σκοπός τους δεν είναι να καταδικάσουν ή να κατακρίνουν, αλλά να παραθέσουν τα γεγονότα, ρίχνοντας φως στην πολυσύνθετη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας.

Soloup, Ζορμπάς - Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, εκδόσεις Διόπτρα
«Πώς ν’ αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά και πώς ν’ αναμετρηθείς με δυο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντζάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν’ αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά; Έχοντας επιπλέον να αντιπαλέψει τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek, ο Soloύp στο graphic novel του δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά και ακολουθώντας το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

Alejandro Jodorowsky- Moebius, Ινκάλ, εκδόσεις Anubis
Το Ινκάλ, ένα από τα κλασικότερα ευρωπαϊκά κόμιξ επιστημονικής φαντασίας επιστρέφει στα ελληνικά. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του αριστουργήματος επιστημονικής φαντασίας των Moebius (σχέδιο) και Alejandro Jodorowsky, που ενέπνευσε θρυλικούς σκηνοθέτες, όπως τους George Lucas και Ridley Scott, ενώ ετοιμάζεται και η μεταφορά του στον κινηματογράφο. Ο Τζον Ντιφούλ και οι σύντροφοί του συνεχίζουν το ταξίδι τους, καθώς το σύμπαν θα βρεθεί μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση του. Το Μέγα Σκότος εξαπολύει την επίθεσή του και το Φως φαίνεται πως θα χαθεί για πάντα από το γαλαξία κι όλα θα πνιγούν στο σκοτάδι. Κάθε ελπίδα επιβίωσης βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ντιφούλ και των υπολοίπων, που θα πρέπει να αναμετρηθούν με τους δικούς τους φόβους και ελπίδες, προκειμένου να καταφέρουν να σώσουν το γαλαξία τους από τον αφανισμό. Ο τόμος περιλαμβάνει τα τελευταία τρία κεφάλαια της σειράς: «Τι Βρίσκεται Επάνω», «Η Πέμπτη Ουσία, Κεφάλαιο Πρώτο: Ο Γαλαξίας που Ονειρεύεται» και «Η Πέμπτη Ουσία, Κεφάλαιο Δεύτερο: Ο Πλανήτης Ντιφούλ» σε μετάφραση Χρήστου Τσέλιου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ