Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Πατάτες οφτές σε κρητικό 15σύλλαβο

«Η μαγειρική δεν είναι παιχνίδι· είναι αγάπη. Είναι αγάπη, τέχνη και τεχνική» γράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του «Νόστιμη ποίηση - Μαγειρεύοντας με στίχους»

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 882
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για πατάτες οφτές και κολοκυθοανθούς γεμιστούς από το βιβλίο «Νόστιμη ποίηση - Μαγειρεύοντας με στίχους» του Αντώνη Καρτσάκη, εκδ. Εστία.

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για πατάτες οφτές και κολοκυθοανθούς γεμιστούς από το βιβλίο «Νόστιμη ποίηση - Μαγειρεύοντας με στίχους» του Αντώνη Καρτσάκη, εκδ. Εστία.

Και να σας πάω στην Κρήτη, μακριά όμως από τη βουή. Θα φύγουμε από τα μέρη του τουρισμού να πάμε εκεί που καίει η φωτιά, μέσα στη ζέστη. Ο Αντώνης Καρτσάκης εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως Διευθυντής Λυκείου και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου και έχει γράψει το βιβλίο «Νόστιμη ποίηση - Μαγειρεύοντας με στίχους» παντρεύοντας στίχους σε κρητικό 15σύλλαβο και μαγειρικές «να γλείφεις τα δάκτυλά σου». Μας τραγουδά:

Υπέροχη η μαγεριά, θα τη χαρείτε όλοι
κι μαστοριά τζη βρίσκεται σ’ τση φύσης το περβόλι.
Κι εις πράματα πολλώ λογιώ, που άνθρωπος δεν κατέχει
κι ουδ’ ήπραξε μηδ’ είδε τα, μάθηση η φύσις έχει.

«Αλλά η μαγειρική δεν είναι παιχνίδι· είναι αγάπη. Αγάπη γι’ αυτό που παρασκευάζει κανείς και γι’ αυτόν που θα γευτεί το παρασκεύασμα. Είναι αγάπη, τέχνη και τεχνική. Μια τέχνη ηδονική, μια τέχνη που τρώγεται, που κάνει χρήσιμη τη γνώση. Που νοστιμίζει και την ποίηση, θα πρόσθετα, παρέχοντας ωραίες συμβουλές ευζωίας. Και που απαιτεί, εκτός από την αγάπη, φαντασία και ελευθερία» γράφει ο συγγραφέας.

Ωραίος ο Κατσάκης και μαζί με το βιβλίο του ανεβαίνω στην Πολυρρήνια, αρχαία πόλη στη Βορειοδυτική Κρήτη. Κάτω από την Ακρόπολη ξαποσταίνω σε μία από τις ωραίες ταβέρνες του νησιού κοιτώντας τα βουνά και τη θάλασσα, ενώ ο ήλιος σιγά σιγά σβήνει και η ζέστη κάπως υποχωρεί. Έχω παραγγείλει πιλάφι, που θα σας γράψω για την τέχνη του σε αυτό το μαγαζί μια άλλη μέρα. Εδώ, και τα κρασιά είναι ξεχωριστά, βαθιά, με ιδιαίτερη γεύση και η ρακή ωραία. Αλλά και το νερό – είναι του χωριού. Πιείτε το και δροσιστείτε. Μην αγοράσετε εμφιαλωμένο και μπίρες. Θα χάσετε το μισό από την τελετουργία. Θα έρθουν πρώτα πατάτες, στάκα, φρέσκια μυζήθρα και το τσιγαριαστό. Μετά το πιλάφι με την κότα σε ξεχωριστές πιατέλες, με λεμόνι, πιπέρι και αλάτι.

Εδώ είναι ο τόπος μας και σας καλούμε.

Πατάτες οφτές ή τηγανητές

Τα υλικά

  • 2 κιλά πατάτες μικρές με τη φλούδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Θυμάρι και δεντρολίβανο ψιλοκομμένα

Η εκτέλεση

Στρώνω σε ρηχό ταψί μικρές πατάτες με τη φλούδα και καλά πασπαλισμένες με αλάτι. Τις φουρνίζω σε χαμηλή θερμοκρασία (150°C)  για μιάμιση ώρα και τις αποσύρω σαν χιονισμένα βουνάκια. Άλλη εκδοχή: Στρώνω τις πατάτες στο ταψί, τις ραντίζω με λίγο λάδι, σκεπάζω με λαδόκολλα και ψήνω για μία ώρα. Τις αποσύρω, τις κόβω στη μέση και τις τοποθετώ με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά και με την κομμένη πλευρά από κάτω. Αφού ροδίσουν ρίχνω το σκόρδο και το βούτυρο. Αλατίζω και προσθέτω το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Ονειρεμένο!

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Τα υλικά

  • 20 κολοκυθοανθοί
  • 2 φλιτζάνια ρύζι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κολοκύθι
  • πολύχρωμες πιπεριές
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • Κύμινο, αλάτι, πιπέρι, μίγμα τυριών

Η εκτέλεση

Μαζεύουμε το πρωί (πριν κλείσουν) τους αρσενικούς κολοκυθοανθούς – οι θηλυκοί έχουν κολοκύθι. Tους καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τη γέμιση όπως για τα γεμιστά. Άλλους τους γεμίζουμε με τυριά και μυρωδικά. Τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, ζεστό νερό να τους καλύπτει και μαγειρεύουμε. Υπερκόσμιοι!

Το βιβλίο
«Νόστιμη ποίηση - Μαγειρεύοντας με στίχους» του Αντώνη Καρτσάκη, εκδ. Εστία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ