- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατσαρόλες με βιβλία: Μαγειρεύοντας με τον Τσάντλερ
Ο Τζόι και ο Τσάντλερ, την τελευταία μέρα της συγκατοίκησής τους, παραγγέλνουν τα φαγητά των προγόνων τους
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές από το βιβλίο «Friends: H τηλεοπτική σειρά - Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Για να είμαι ειλικρινής τα «Φιλαράκια» ποτέ δεν με συγκίνησαν. Αλλά ο αποδημήσας Μάθιου Πέρι (19.9.1969-28.10.2023) είχε κάτι ξεχωριστό, το οποίο το μετέφερε και στον Τσάντλερ, τον χαρακτήρα που υποδυόταν. O Μάθιου αντιμετώπιζε την απογοήτευση της ζωής με αλλεπάλληλα, μικρά αστεία. Η μητέρα του εργαζόταν διαρκώς και εκείνος έπρεπε να είναι πάντα σύντομος και ευδιάθετος στον ελάχιστο χρόνο που περνούσε μαζί της. Αν τον τρόμαζε κάτι ήταν η μοναξιά.
Η Amanda Yee, χρόνια πριν, συνέλαβε την ιδέα να βάλει σε ένα βιβλίο όλα τα φαγητά της σειράς και να ξαναστρώσει το τραπέζι με τα «Φιλαράκια»: «Καθώς βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα επεισόδια, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι το σπιτικό φαγητό και το “όλοι μαζί” στο τραπέζι είναι από τα πιο δυναμικά στοιχεία που ενώνουν μία κοινότητα» γράφει και συμπληρώνει, «Οι έθνικ συνταγές, όπως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς στα είκοσι και στα τριάντα, προσπαθώντας να καταφέρει κάτι ξεχωριστό στη ζωή του, αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία ταύτισης εκατομμυρίων φανατικών της σειράς».
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Friends: H τηλεοπτική σειρά - Οι αυθεντικές συνταγές» φτάνουμε στο τέλος της σειράς. Ο Τζόι και ο Τσάντλερ δεν θα είναι πια συγκάτοικοι. Ο Τσάντλερ μετακομίζει με τη Μόνικα και ο Τζόι επιτέλους ενηλικιώνεται! Το τελευταίο βράδυ που περνούν ως συγκάτοικοι, ο Τζόι έχει παραγγείλει πίτσα, ενώ ο Τσάντλερ κινέζικο. Σύμφωνα με τον Τζόι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως εκείνος παρήγγειλε το φαγητό των Ιταλών προγόνων του, έτσι και ο Τσάντλερ παρήγγειλε το φαγητό των δικών του. Ιδού:
Συνταγή για νουντλς με κρέας και λαχανικά
Υλικά (για 6 μερίδες)
- ½ κιλό αρνίσιο κρέας (σπάλα ή μπούτι κομμένο σε λεπτές λωρίδες)
- 2 φλ. σόγια σος
- 3 κ.σ. ξίδι ρυζιού
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 1/3 καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
- 2 κ.σ. θρυμματισμένο τσίλι
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 1 κ.γλ. τριμμένο φρέσκο τζίνζτερ
- 1 ½ κ.σ. πιπέρι σετσουάν
- 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο
- 450 πλατιά νουντλς ρυζιού
- 1/3 φλ. κόλιανδρο χοντροκομμένο
- 1/3 φλ. δυόσμο χοντροκομμένο
- καυτερό λάδι τσίλι (προαιρετικά)
Η εκτέλεση
Βάζουμε το αρνίσιο κρέας σε σταθερή επιφάνεια κοπής. Με μπάτη κρέατος ή με πλάστη χτυπάμε το κρέας ώστε να απλώσουν λίγο τα κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σόγια σος, το ξίδι, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη, το κύμινο, το τσίλι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το πιπέρι, το καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να σκεπαστεί από τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο περίπου 30 λεπτά πρωτού το μαγειρέψουμε. Βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε ένα γουοκ ή ένα μεγάλο αντικολητικό τηγάνι. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το αρνίσιο κρέας και αρχίζουμε σιγά σιγά τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και να αρχίσει να πήζει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα νουντλς στο σκεύος και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν από την παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο και τον δυόσμο. Περιχύνουμε με 2-3 σταγόνες καυτερό λάδι τσίλι.
Συνταγή για πικάντικη σαλάτα με αγγούρι
Υλικά
- 2 μεγάλα αγγούρια
- 1 κ.σ. αλάτι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ξίδι ρυζιού
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. πολτός σκόρδου με τσίλι
Η εκτέλεση
Με έναν πλάστη πιέζουμε ελαφρά το αγγούρι και το κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (2 ½ εκ.). Κόβουμε τις ροδέλες στη μέση και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε το αγγούρι με αλάτι και το αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά του για περίπου 10 λεπτά. Σε μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υπόλοιπα υλικά για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα για ένα λεπτό με το αγγούρι και σερβίρουμε αμέσως.
Το βιβλίο
«Friends: H τηλεοπτική σειρά - Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Μια χορταστική συζήτηση για το ποδόσφαιρο με τον δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα Μάκη Διόγο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μίλησε για το βιβλίο του Τάσου Τέλλογλου «Πατριδογνωσία», στην παρουσίαση του βιβλιοπωλείου «Ευριπίδης στη Στοά» στο Χαλάνδρι
Η νέα γενιά της κυπριακής λογοτεχνίας μιλάει στην ATHENS VOICE
Από το ράφι στα ακουστικά: Η νέα εποχή του βιβλίου
Ο θεσμός επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Μπορεί μια μηχανή να γράψει λογοτεχνία;
«H Σκιά πέρα από τον χρόνο» και «H Ονειρική αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.